• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...
Rusya'dan siber saldırı uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Vladimir V. Putin'in sözcüsü Dmitri S. Peskov da, Başkan Trump'ın Cumartesi günü New York Times raporunun konusu olan ve ABD tarafından konuşlandırılmış ayrıntılı bir siberol sistemi ayrıntılı hale getirdiği konusundaki çabalar hakkında bilgilendirilmediği endişelerini dile getirdi. Rusya'nın enerji sisteminde ve diğer hedeflerde.

Mevcut ve eski tanımlanamayan Amerikan yetkilileri tarafından tarif edilen program, Moskova ve Washington arasında büyük bir ihtilaf olması durumunda Rus elektrik şebekesine bir saldırı sağlayacak.

Times, ABD güvenlik kuruluşlarının Rusya tarafından yürütülen benzer agresif eylemler hakkında kamuoyuna uyarılmasının ardından konuşlandırıldığını bildirdi. Peskov, “Bu bilgi, Rusya'ya karşı siber savaşın varsayımsal bir olasılığı olduğu anlamına geliyor” dedi.

Sözde yazılım implantlarının Rus elektrik şebekesine ne kadar derinden girdiği belli değil. Rusya’nın Enerji Bakanlığı, yaptığı açıklamada, sisteme yapılan saldırılar hakkında bilgi almadığını, onu yöneten çeşitli şirketler tarafından ayrı ayrı savunduğunu söyledi.

Bakan, yaptığı açıklamada, kritik öneme sahip tesislerin çoğunun devlet savunma sistemine bağlı olduğunu belirterek, "Rus enerji gücü şebekesinin yüksek bir güvenlik seviyesi var" dedi. “Bu tür riskleri ortadan kaldırmak için Rus teknolojisini ve ekipmanını kullanmak için sistemik ve başarılı çalışmalar yürütülüyor.”

Bay Peskov bu açıklamayı yineledi, ancak “ekonomimizin hayati önem taşıyan alanlarının yurt dışından siber saldırılarla hedef alındığını” söyledi.

“Saldırıların ekonomimize ve hassas alanlara zarar vermemesini sağlamak için ilgili kurumlarımızın sürekli olarak onlara karşı mücadele ettiğini söyledik” dedi.

Bay Putin, “her türlü siber suçu ortaklaşa karşı koymak için uluslararası işbirliğini başlatmak için” defalarca denedi, dedi Peskov.

Amerikan istihbarat teşkilatları, aslında Rusya’nın, Amerikan sistemlerine siber suç ve devlet yönelimli bir giriş kaynağı olduğunu söylüyor. Müfettişler, Rus istihbaratının 2016 seçimlerinden önce Amerikan oylama sistemlerine erişmeye çalıştığını ve bazı durumlarda başarılı olduklarını bildirdiler.

Enerji güç şebekeleri yakın zamanda uluslararası bir savaş alanına dönüştü. Bay Trump ve Kongre geçen yıl Amerikan ordusunun Siber Komutanlığına yeni bir yetki verdi, ancak iki idare yetkilisi The Times'a cumhurbaşkanına Rusya'nın enerji sistemlerine girme çabaları hakkında ayrıntılı olarak söylenmediğini düşünmediklerini söylediler.

Rus dış politika yorumcuları, Amerikan’ın Rusya’nın enerji sistemine yazılım kodunu yerleştirme çabaları hakkındaki raporun, Haziran sonunda Japonya’daki G20 Zirvesi’nde potansiyel bir Putin-Trump toplantısını tehlikeye atabileceğini söyledi.

Bir silah uzmanı ve Strateji ve Teknolojiler Merkezi başkanı Ruslan Pukhov, günlük olarak bir Rus şirketi olan Kommersant'a “Bu, Moskova'nın cevap veremeyeceği doğrudan bir mücadeledir” dedi.

İki lider, zirvenin yanlarında kısaca görüşebilir, dedi Peskov, Washington’un Moskova’ya tam kapsamlı bir toplantı düzenlemek için ulaşmadığını da sözlerine ekledi.

kaynak: new york times'tan  çevrilip alınmıştır

Bu haberler de ilginizi çekebilir