• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
TOKİ sakinlerinin "içkili mekan" isyanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan TOKİ bünyesindeki yaklaşık bin 800 ailenin ikamet ettiği sosyal konutların girişinde bulunan içkili restoran, halkın tepkisini çekiyor.

Yapılan içkili restoranın TOKİ planlamasında AVM olarak gözüken arsanın yüzde 70'ini işgal ettiği belirtiliyor.

İçkili restoranda, geceleri dışarıda yüksek sesle canlı müzik çalındığı ve içki servisi yapıldığı ifade ediliyor.

Ayrıca restoranın yan tarafında müşterilerin araçlarını park etmeleri için başka bir arsanın işgal edildiği belirtiliyor.

Yönetmeliğe aykırı olmasına rağmen içkili restoranın okula 20 metre, cami ve Kur'an kursuna 100 metre, aile destek merkezine 50 metre uzaklıkta olması dikkat çekiyor.

Öte yandan içkili restoran, bin 800 kişinin ikamet ettiği TOKİ'ye giden tek bir yolun hemen girişinde bulunuyor. Bu nedenle evine gitmek isteyen her TOKİ sakini, bu restoranın önünden geçmek zorunda kalıyor.

Özellikle kadın ve çocukların, akşamları restoranın önünden geçerken büyük tedirginlik yaşadığı ifade ediliyor.

Fırın, market, durak gibi halkın çoğunlukla kullandığı alanlara da yakın olan restorana HDP'li Gülten Kışanak zamanında ruhsat verildiği ancak kayyum döneminde faaliyete başladığı ve tüm şikayetlere rağmen müdahale edilmediği iddia ediliyor.

TOKİ sakinleri, restoranda içki içip sarhoş olanların geceleri naralar atıp araçlarıyla yüksek sesle müzik açarak huzursuzluk çıkardıklarını belirtti.

İçkili mekanın, yasak olmasına rağmen okul ve camiye çok yakın olduğunu belirten vatandaşlar, tüketilen içki şişelerini okul ve cami çevresinden toplamak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Vatandaşlar, içkili mekânda sabaha kadar yüksek sesle müzik çalındığını ve bundan rahatsız olduklarını belirterek söz konuşu restoranın kapatılıp halkın inanç ve değerlerine uygun mekanların açılması gerektiğini dile getirdiler.

Ailesiyle birlikte restoranı önünden geçerken büyük bir rahatsızlık duyduğunu anlatan Cengiz Tetik, içkili bir mekan olduğu için bir çok kişinin uygunsuz bir şekilde girip çıktığını söyledi.

"Bunlar nasıl burada işyeri açabilmiş anlamış değilim"

"Tetik, Okula yakın olması başlı başına ayrı bir sorun. Aslında devletin buna el atması lazım. Benim bildiğim bu tür mekânların okul, cami gibi yerlere yakın değil tam aksine belli bir uzaklıkta olması gerekir. Bu mesafede bunlar nasıl burada işyeri açabilmiş anlamış değilim. Daha öncede dile getirmiştik fakat ne yazık ki herhangi bir sonuç alamadık. Ama yetkililerin buna el atmasını bekliyoruz. Site sakinleri daha önce toplu imza ile şikâyette bulundu fakat sonuç alınamadı." dedi.

"Normalde projede burası alışveriş merkeziydi"

Normal şartlarda söz konusu yerin ruhsat alamayacağını ancak kısa bir sürede işletmeye ruhsat verildiğini söyleyen Hacı Pamuk, "İlk taşındığımızda öyle bir şey yoktu ve normalde projede burası alışveriş merkeziydi. Topluma faydalı olabilecek sağlık ocağı, eczane, aile çay ocağı, berber tarzı işyerlerinin yapılmasını beklerken ne yazık ki alışveriş merkezi yapılması planlanan alanın yüzde 80’ine içkili restoran yapıldı." diye belirtti.

"Okul ve cami olduğu halde bunlara ruhsat verenler yanlış yapmıştır"

Pamuk, "Sarhoş vaziyette TOKİ’nin içine araçlarla girip müzik sesi açarak vatandaşları rahatsız ederek bu konutların asayişini bozuyorlar. Gelir düzeyi düşük böyle bir bölgede bu tür işyerinin açılması başkalarının eliyle yapıldığının delilidir. Okulun hemen yanında ve aralarında 200 metre yokken, ileride cami olduğu halde bunlara ruhsat verenler yanlış yapmıştır." ifadelerini kullandı.

"İçki şişelerini okulun ve caminin çevresine atıyorlar"

Söz konusu yerin toplumun zararına olduğunu, bu nedenle kapatılması gerektiğini vurgulayan Pamuk, "Sosyal yaşamın ve çocuklarımızın olduğu yerde böyle bir yerin açılmasını kabul etmiyoruz. Yetkililerden bir an evvel buradan kaldırmalarını talep ediyoruz. Gece saat 22.00-23.00 gibi müzik sesini açarlar. Buradakilerin araması üzerine polislerin gelmesiyle müziğin sesini kısarlar. Polis gittikten sonra yine aynı şekilde sesi yükseltirler. İçki şişelerini okulun ve caminin çevresine atıyorlar. Bizler defalarca caminin etrafını temizledik. Okul yeni açıldığında ilk işimiz okulun içinde poşetlerle içki şişeleri çıkarmak oluyor. Milli Eğitim Müdürlüğü istese ve şikayet etse bunu halledebilir." şeklinde konuştu.

İçkinin olduğu bir yerde huzurun olmayacağını belirten Ali Alagöz ile Ramazan Bozkurt, söz konusu yerin kapatılıp bir iş merkezinin kurulmasını istedi.

"Bu kadar öğrencinin içkili yerin yanı başında eğitim görmesi sıkıntılıdır"

Defalarca TOKİ çevresinde içki şişelerini gördüğünü, sarhoşların bağırıp çağırmalarına şahit olduğunu aktaran Gökhan İstanbullu, "Ayrıca bu kadar öğrencinin içkili yerin yanı başında eğitim görmesi sıkıntılıdır. Burada aile destek merkezi, okul, cami, Kur’an kursu var ve bunların yanında böyle bir günah merkezi var. Çok çelişkili ve sıkıntılı bir durum. İnşallah çözüm bulurlar." diye belirtti.

Okulun çevresine atılan içki şişelerinin görüntüsünü çekip Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiğini belirten Sıdıka Paslanmaz da kimsenin konuyla ilgilenmediğini ileri sürdü.

Konuyu, Valiliğe ve Belediye'ye de taşıdıklarını aktaran Paslanmaz, gerekenin yapılacağı yönünde söz aldıklarını ancak bundan da bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

TOKİ'nin tek girişinin olması nedeniyle içkili mekanın önünde geçmek zorunda kaldıklarını söyleyen Hakim Çelik, özellikle akşam saatlerinde kadın ve çocukların işletmenin önünde geçerken tedirginlik yaşadıklarını aktardı. Çelik, söz konusu yerin kapanması için ilgili mercilere şikayet etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Şükran Özkahraman ile Evin Güzel de içkili işletmenin kapatılıp yerine halka faydalı yerlerin açılmasını istedi. (Ramazan Zeren – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir