• DOLAR 32.417
  • EURO 35.535
  • ALTIN 2324.821
  • ...
Artvinli çocuklar Bitlis'i gezdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İçişleri Bakanlığınca hayata geçirilen “Biz Anadolu’yuz Projesi” kapsamında Bitlis’e gelen Artvinli çocuklar, kentin tarihi ve doğa güzelliği mekânları gezdiler. İçişleri Bakanlığınca başlatılan, Gençlik ve Spor Bakanlığınca sürdürülen proje kapsamında Bitlis’e gelen 40 kişilik öğrenci gurubu, 4 gün boyunca tarihi ve doğa mekânlarını gezdiler.

Bitlis’in tarihine, doğasına ve misafirperverliğini çok beğendiklerini söyleyen Artvinli çocuklar, Bitlis’e gelmeden önce zihinlerinde farklı algıların olduğunu, gelip gördükten sonra bu algıların tamamen kırıldığını belirttiler.

Bitlis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından karşılanan Artvinli çocuklar, 4 gün boyunca kent merkezi ve ilçelerini gezdiler.

Çocuklar, ilk ziyaretini dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’ne gerçekleştirdiler. Ardından Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, Abdurrahman Gazi Türbesi, El Aman Hanı, Bitlis Kalesi, Merkez Ulu Camii, Feyzullah El Ensari Türbesi, Şerefiye Camii başta olmak üzere birçok tarihi ve doğa mekanlarını gezdiler. Bitlis esnafını ziyaret eden çocuklar, esnafa çeşitli hediyeler dağıttılar. Daha sonra Mutki ilçesinde bulunan Beyaz Su şelalesini ziyaret eden heyet, Van Gölü’nde feribot turunu attı. Son olarak valiliğe yapılan ziyaretin ardında kentten ayrıldılar.

“Artvin’den gelen genç kardeşlerimize Bitlis’i tanıttık”

“Biz Anadolu’yuz Projesi” kapsamında kentte yapılan ziyareti değerlendiren Bitlis Gençlik ve Spor İl Müdürü Savaş Bulan, projeyle doğu ve batı kardeşliğinin sağlanması hedeflendiğini belirtti.

Öğretmelerle birlikte gelen 44 kişilik heyeti en güzel şekilde ağırladıklarını, heyetin Bitlis’in tarihine, doğasına ve inanların misafirperverliğine hayran kaldığını dile getiren Bulan, bu projeyle çocukların ön yargılarının kırıldığına şahit olduklarını ifade etti.

Bulan “Proje kapsamında 4 öğretmen ve 40 ortaokul öğrencisi olmak üzere 44 kişilik bir gurup, Artvin’den ilimize geldiler. Burada 7 görevlimizle birlikte gelen heyete, Bitlis’in tarihi yerlerini, kültürünü kardeşlerimize aktarmak için 4 gün boyunca gezdirdik. Nemrut Krater Gölü, Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, Abdurrahman Gazi Türbesi, El Aman Hanı, Bitlis Kalesi, Merkez Ulu Camii, Feyzullah El Ensari Türbesi başta olmak üzere birçok tarihi ve doğa güzelliklerini gezdirdik. 4 gün boyunca yöresel yemeklerimizi de yedirerek tanıttık. Gelen bu genç kardeşlerimiz aracılığıyla ziyaret ettiğimiz esnafımıza çeşitli hediyeler takdim ettik.” dedi.

“‘Biz Anadolu’yuz Projesi’nin devam ettirilmesini istiyoruz”

Bu projeyle çocuklarda algıların kırıldığını, Artvin ve Bitlis arasında bir farkın olmadığı hissettirildiğini ifade eden Bulan, şunları söyledi:

“Artvin ve Bitlis arasında bir farkın olmadığı, kültürlerin ne kadar birbirine yakın olduğunu kardeşlerimiz burada görmüş oldu. Her akşam yaptığımız değerlendirme toplantısında, genç kardeşlerimizin memnun kaldığını gördük. Bundan dolayı çok mutlu ve sevinçliyiz. Bu güzel ve anlamlı projeyi gerçekleştirmesinden dolayı İçişleri ve Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Bu projenin devamını bekliyoruz. Buradan da çocuklarımızı, Artvin veya Türkiye’nin herhangi bir iline götürmek istiyoruz. Gelen çocukların kafalarındaki algıların kırıldığına şahit olduk. ‘Biz Anadolu’yuz Projesi’nin anlamını bu çocuklarımızda net olarak gördük. Projenin amacı şimdi net olarak anlaşılıyor. Bu anlamlı projenin devam ettirilmesini arzuluyoruz.”

“Bitlis’e gelince ön yargılarımız tamamen kırıldı”

Proje kapsamında gelen öğrencilerden Yaren Demirhan, Bitlis’in tarihi ve doğa güzelliğine hayran kaldığını, Bitlis ile ilgili kafasında bulunan algıların tamamen kırıldığını, gittikten sonra gördüğü misafirperverliği, tarihi ve doğa güzelliğini anlatacağını söyledi.

Bitlis’e gelmeden önce ön yargılı olduğunu belirten Ahmet Efe Özdemir ise insanların çok sıcakkanlı ve iyiliksever olduğunu, çok fazla tarihi ve doğa güzelliğiyle gezilip görülecek illerden biri olduğunu belirtti.

Bitlis’in, haberlerden izlediğinin ötesinde bir yer olduğunu dile getiren çocuklardan Ahmet Ardıç ise “Bitlis’i sadece haberlerde görüyordum. Hiç merak etmiyordum. Bitlis çok tarihi bir yer. Herkesin gelmesini tavsiye ediyorum. Nemrut Krater Gölü bir başkaydı. Gelmeden önce ön yargılıydım. Burası için hep şunu söylüyorlardı. ‘Oradakiler hırsızdır, teröristtir, devlete karşı geliyorlar.’ diyorlardı. Bunların olmadığını görünce ön yargılarım hepsi kırıldı. 81 il arasında gezilmesi geren ilk 10 illerden biri. İnsanları çok sıcakkanlı, hoşgörülü ve misafirperverler.” (Şükrü Tontaş-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir