• DOLAR 32.534
  • EURO 34.839
  • ALTIN 2429.489
  • ...
Televizyon, çocuk saldırganlığını etkiler mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Televizyon, gerek yetişkinleri gerekse çocukları etkisi altına almaktadır. Televizyon çocukların ilk aylardan itibaren dikkatini çekmektedir. Hızlı geçişler, renkler, sesler… Uzun süre televizyon izleme, zihinsel, ruhsal ve fiziksel gelişimi de etkilemektedir. Çocukların televizyonda maruz kaldığı şiddet ve saldırganlık, özel kaygılara yol açmaktadır.

SOSYAL DENEY

Örneğin, cumartesi sabahı çizgi filmleri saatte ortalama 25’ten fazla şiddet eylemi göstermektedir. Bir deneyde, okul öncesi çocuklar rastgele iki gruba ayrılmıştır: Bir grup, 11 gün boyunca doğrudan şiddetli cumartesi sabahı çizgi filmlerinden alınan televizyon programlarını izlerken; ikinci grup, televizyondaki çizgi filmleri şiddet görüntüleri çıkarılmış olarak izlemiştir. Daha sonra çocuklar anaokullarında oyun oynarken gözlemlenmiştir. Şiddet içeren TV çizgi filmlerini izleyen çocuklar, şiddet içermeyen TV çizgi filmlerini izleyen çocuklara kıyasla oyun arkadaşlarını daha fazla tekmelemiş, iteklemiş ve onların boğazlarını daha fazla sıkmıştır. Çocuklar iki koşula rastgele atanmış olduğundan, TV de şiddet içeren programa maruz kalmanın araştırma konusu çocuklarda artan saldırganlığa neden olduğu sonucuna varabiliriz.

ŞİDDET İÇEREN VİDEO OYUNLARI OYNAMAK SALDIRGANLIKLA İLİŞKİLİ

Diğer araştırmalar da, bir çocuk olarak televizyon şiddetini izleme ile yıllar sonra saldırgan davranma arasında bağlantılar bulunmuştur. Örneğin bir araştırmada, 6 ila 10 yaşları arasında medya şiddetine maruz kalmak, genç yetişkinlerde saldırgan davranışla ilişkilendirilmiştir. Televizyondaki şiddet içeren programlara ek olarak, şiddetli video oyunlarını, özellikle de son derece gerçekçi olanları oynayan çocuklar hakkında da gittikçe artan bir endişe mevcuttur. Bir araştırmada, şiddet içeren video oyunları oynamanın hem erkeklerde hem de kızlarda saldırganlıkla ilişkili olduğu bulunmuştur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir