• DOLAR 32.43
  • EURO 35.1
  • ALTIN 2324.71
  • ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 26. Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne katıldı. Hilton İstanbul Bomonti Otel’de gerçekleştirilen programda Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında İhracatın Şampiyonları olarak ödül alan firma ve iş insanlarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 83 bin ihracatçıyı aynı çatı altında toplayan Türkiye İhracatçılar Meclisi’ni, ticaret diplomasinin amiral gemisi olarak gördüğünü ifade etti.

2018 ihracatını 168 milyar dolar olarak kapattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl Mayıs ayı itibariyle ihracatımız 171,4 milyar dolara çıktı. İhracattaki yükseliş olumlu ama yetersizdir. Bir an önce 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor." dedi.

Türkiye’nin dünya ekonomisiyle, özellikle de Avrupa ile çok fazla iç içe girmiş, bütünleşmiş bir ülke olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun için attığımız adımları, serbest piyasa ekonomisi kuralları içinde yürütmemiz gerekiyor. İhracatımızın yarısından fazlasını yaptığımız, ülkemize gelen uluslararası yatırımların yine büyük çoğunluğunda imzası olan Avrupa Birliği ile siyasi ilişkilerimiz ne kadar dalgalı olursa olsun, ekonomi boyutunu sağlam tutmak zorundayız." ifadesini kullandı.

"Yeni pazarlar arayarak, mevcut pazarları genişleterek ihracatımızı artıracağız"

"Her ne kadar aynı Avrupa, son dönemde ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına karşı sessiz kalmış olsa da, biz dik ve tutarlı duruşumuzu bozmayacağız." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde yürüttüğümüz ticaretin kurallarına uyacak, hem de sürekli yeni pazarlar arayarak, mevcut pazarları genişleterek ihracatımızı artıracağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatçılara destek olmak için çok büyük reformları hayata geçirdiklerini kaydetti.

"İhracatçılarımız döviz alırken binde 1’lik kambiyo vergisi ödemeyecekler"

Erdoğan, şunları söyledi: "Bugün imzaladığım, yarın da Resmî Gazete’de yayımlanacak bir Cumhurbaşkanlığı Kararıyla, sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz.  Bir başka ifadeyle artık ihracatçılarımız döviz alırken binde 1’lik kambiyo vergisi ödemeyecekler. Böylece, döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin ihracatçılarımızı etkilemesinin önüne geçiyoruz. Bu Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın ekonomimiz ve sizler için hayırlı olmasını diliyorum." dedi. (İLKHA)