• DOLAR 32.58
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2432.648
  • ...
Ailelere yaz tatili için teknolojik öneriler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, 2018-2019 eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle yaz tatiline giren öğrencilerin internet kullanım alışkanlıkları ile ilgili ebeveynlere önerilerde bulundu. Sağlıklı ve bilinçli internet kullanma alışkanlıklarının, çocukların teknolojiden tamamen uzak durması anlamına gelmediğini ifade eden Turhan, "Teknoloji kullanımı konusunda gerçekçi ve net kurallar belirlemek, teknolojiyi oluşturan bazı kurallar çerçevesinde kullanmak, çocukların 'en fazla fayda ve en az zarar' ilkesi içinde kalmasını sağlar." dedi.

"AŞIRI DİJİTAL YÜKLENME"

Doğru beslenebilmek için bazı gıdalardan kaçınılması gerektiği gibi, "aşırı dijital yüklenme"nin de çocukların sosyal, fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimine zarar verebileceğini vurgulayan Turhan, ekranların, internetin, dijital oyunların ve sosyal medyanın kuşatması altındaki çocukların ancak "besleyici, doğru, yararlı, gerektiği kadar ve gerektiği zaman teknoloji" ilkesiyle teknoloji kullanımı konusunda sağlıklı alışkanlıklar geliştirebileceklerini dile getirdi.

DİJİTAL EBEVEYN OLMA

Turhan, iyi birer dijital ebeveyn olmanın, çocukların sanal dünyada karşılaşacakları kötü niyetli kişilere ve oyun görünümündeki tehlikeli akımlara, zararlı içeriklere karşı onları korumanın en önemli yolu olduğunu anlattı. İnternet ve sosyal paylaşım ağlarında çocukların video izleme, anlık mesajlaşma ve oyun oynama gibi çevrim içi alışkanlıklarının düzenli takip edilmesi gerektiğine dikkati çeken Turhan, dijital platformlarda oynanan çevrim içi oyunlarda çocukların zihinsel, kültürel, sosyal gelişimini destekleyen eğitici oyunların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

"İNTERNETTEKİ HER BİLGİ DOĞRU VE GÜVENİLİR DEĞİL"

Turhan, dijital oyunların eğitimde kullanılmasıyla çocukların eğlenerek öğrenmelerinin olanaklı hale geldiğini ifade ederek, "Savaş, ölüm, şiddet, kavga, cinsellik ve İslamofobi ögeleri içeren dijital oyunlardan uzak durulmalıdır." diye konuştu. İnternette doğru bilgiye ulaşma yöntemini, "bilgiye farklı kaynaklardan ulaşmak, eleştirel bakış açısı geliştirmek ve bilgileri kıyaslamak" olarak sıralayan Turhan, burada her karşılaşılan bilginin doğru ve güvenilir olmadığını belirtti. Turhan, internet ve sosyal medya mecrasındaki şüpheli linklere tıklanmaması, güvenilir olmayan mecralardan alışveriş yapılmaması, kişisel bilgilerin paylaşılmaması, bu ortamların gizlilik ve mahremiyet bilinciyle kullanılması  gerektiğini bildirdi.

İNTERNET VE SOSYAL AĞLARDA TANIMADIĞI KİŞİLERDEN UZAK DURMAK

Çocukların mahremiyet algısının son derece zayıf olduğunu ifade eden Turhan, şu değerlendirmede bulundu:  "Onların internette kolayca aldatılmalarının en önemli nedeni, internette hangi bilgileri paylaşacaklarını bilmemeleridir. Çocuklara, internet ve sosyal ağlarda tanımadığı kişilerden uzak durması gerektiği söylenmelidir. Çocukların ekran başında geçirecekleri zaman sınırlandırılmalıdır. Hangi zaman dilimlerinde, ne kadar süre geçirecekleri net olarak belirlenmeli ve bu bir kural olarak uygulanmalıdır."

"TEKNOLOJİ ARAÇ OLARAK KULLANILMALI"

Turhan, internet ve ekranların ödül, sosyalleşme ve oyun alanı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, teknolojinin amaç ve oyuncak gibi değil, araç olarak kullanılması gerektiğini anlattı. Turhan, şunları kaydetti: " Ebeveynler, www.guvenlinet.org adresinden yararlanarak hem kendilerini hem de çocuklarını internetin zararlı içeriklerinden koruyabilirler. İnternette ve sosyal medyada karşılaşılan zararlı içerikler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki Bilgi İhbar Merkezine www.ihbarweb.org.tr adresinden bildirilebilir."

Bu haberler de ilginizi çekebilir