• DOLAR 32.541
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2434.382
  • ...
Bir kan davası daha barışla sonuçlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Sancarlı (Tuxubi) Köyünde 2 yıl önce Mehmet Büdün’ün hayatını kaybettiği olayın ardından Toprak ile Büdün aileleri arasında başlayan kan davası Sancarlar Derneği ve hayırseverlerin araya girmesiyle barışla sonuçlandı. Ailelerin barışması için düzenlenen programa yüzlerce kişi katıldı. 

Fırat Mahallesi Taziye Evi’nde düzenlenen programa; Büdün ile Toprak ailelerinin büyükleri ile akrabaları, bölgenin ileri gelenleri, kanaat önderleri, Sancarlar Derneği Başkanı İbrahim Dunlayıcı, Molla Ali Büyük, Molla Abdürrahim Çevik, Molla Abdullah Sağlam, Ceylanpınar eski Belediye Başkanı Abdurrezzak Aksak, Molla Adnan Sağlam ve çok sayıda davetli katıldı.

Barış yemeği öncesi yapılan konuşmalarda sulhun önemine dikkat çekildi, böylesi olayların bir daha yaşanmaması için dualar edildi.

Barış merasiminde konuşan Molla Abdullah Sağlam, Büdün ile Toprak aileleri arasında 2 yıl önce başlayan husumetin sona ermesiyle kendilerinin sevindiğini ve her iki aileye fertlerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

“Kardeşlik hukukunu yaşamaya karar verdiğimiz için buradayız”

Sancarlar Derneği Başkanı İbrahim Dunlayıcı, tüm katılımcıları selamlayarak, şunları söyledi:

“Yaklaşık 2 yıl önce akraba olan 2 aile arasında vuku bulan ve hepimizi derinden üzen musibeti, bugün barış ve sulhla sonlandırmış bulunuyoruz. Hepimiz buna şahitlik etmek için bulunuyoruz. İlk günden bugüne kadar ilk başta Büdün ve Toprak aileleri olmak üzere bu barışın sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Bilindiği üzere İslam dini barış dinidir. Allah-u Teâlâ (Celle Celaluhu) sulhu ve barışı seviyor. Ne mutlu bize ki; Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetini yerine getiriyoruz. Bugün insanlarımızın arasındaki fitne, fesat ve musibeti ortadan kaldırmaya karar verdiğimiz için buradayız. Bugün burada kardeşlik hukukunu bir aile gibi yaşamaya karar verdiğimiz için buradayız. Burada bulunan ve bu barışa şahitlik eden herkesin bu hayra vesile olduğunu bilinmesini isterim. Bu birlik ve beraberliğimizin devamı için hepimiz dua etmeliyiz.”

“Bu tür olayların yaşanmaması için herkesin çaba sarf etmesi gerekir”

Konuşmasına Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle başlayan Molla Ali Büyük ise “Ayeti kerimeden de anlaşıldığına göre; sadece Müslümanlar kardeştir. Allah-u Teâlâ tüm Müslümanların üzerine bir emir bırakmış. Aranızda bir sorun sıkıntı olduğunda kendi aranızda çözün. Zaman zaman kardeşlerimiz arasında vuku bulan bu tür olaylar hepimizi huzursuz ediyor ve derinden üzüyor. Allah-u Teala’dan (Celle Celaluhu) dileğimiz hepimiz Allah-u Teala’nın emrini kendi üzerimizde kabul edip ve bundan ders ve ibretler almamız gerekir. Hepimiz elimizi birbirimize verip aramızda vuku bulan bu tür olayların bir daha yaşanmaması için herkesin çaba sarf etmesi gerekir.” dedi.

“Allah bize bir daha bu tür acı olaylar yaşatmasın”

Büdün ve Toprak aileleri arasında gerçekleştirilen sulhun herkesi çok sevindirdiğini belirten Molla Adnan Sağlam, “Bu barışta emeği geçen başta Sancarlar Derneği Başkanı İbrahim Beye ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun. Allah-u Teâlâ bir daha bizlere ve bölgemizde buna benzer olayların yaşanmaması hepimizin ortak dileğidir.” dedi.

“Hepimizi derinden üzen olay çok şükür barışla sonuçlandı”

İki aile arasında yapılan sulh için bir ayara geldiklerini söyleyen Abdurrezzak Aksak da “Köylülerimiz ve akrabalarımız arasında istemeyen ve hepimizi üzen bir olay vuku bulmuştu. Çok şükür bugün barışla sonuçlandı. Bu barışta emeği geçen başta Sancarlar Derneği başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Molla Abdürrahim Çevik’in yaptığı dua ve ikram edilen yemeğin ardından merasim sona erdi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir