• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2323.403
  • ...
ABD Kızgın Siyonist Tedirgin Türkiye Kararlı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

ABD Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasına karşı çıkıyor. Türkiye’nin S-400 alımının "kabul edilemez riskler" taşıdığını iddia ederek, Ankara’nın bu alımı yapmamasını isteyen ABD yaptırımlarla tehditler savuruyor. Türkiye’nin ortağı olduğu F-35 uçak projesinden dışlandığı, eğitimlerin iptal edildiği bir ortamda hala teslimat süreci başlayacak bir anlaşma olan S-400’leri almamasını söyleyerek aba altından sopa gösteriyor. İşgalci İsrail de bu süreçte boş durmayarak, Türkiye’yi yalnızlaştırma çabalarına devam ediyor. Türkiye’nin alımı konusunda en ufak bir tereddüt göstermediği bu S-400 meselesi, ABD, AB ve işgalci israil’i rahatsız etmesi bunun isabetli bir hamle olduğunu ortaya koyuyor.

ABD: TÜRKİYE’NİN S-400 ALMASI KABUL EDİLEMEZ

ABD Savunma Bakanlığı Avrupa ve NATO’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrew Winternitz, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin S-400 alımının F-35 açısından "kabul edilemez riskler" taşıdığını iddia ederek, Ankara’nın bu alımı yapmamasını umduklarını söylemişti. Winternitz, Washington merkezli Foreign Policy düşünce kurulu ile Avrupa Birliğinin (AB) Washington’da düzenlediği "Transatlantik Güvenlik İşbirliğinin Geleceği" başlıklı forumunda konuşmuştu. Türkiye’nin S-400 savunma sistemlerini almasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Winternitz, "Türkiye’nin S-400 alması kabul edilemez bir risk teşkil edecek, çünkü radar sistemleri Rus ordusuna beşinci nesil en üst kalite uçağımız F-35 hakkında hassas bilgileri sağlayabilir. Bize göre bu konudaki kaygılarımızı azaltacak bir önlem yok." ifadelerini öne sürdü. ABD yönetiminin bu konuda Ankara ile görüşmelere devam ettiğini belirten Winternitz, "Bu alım, Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığı ile uyuşmamaktadır." iddiasında bulundu. Türkiye'nin S-400'leri alması durumunda ABD’nin ne yapacağı sorusuna yanıt vermekten kaçınan Winternitz, "Rusya’dan S-400'leri kabul etmeyeceklerini umuyorum." diye konuştu.

YUNAN BAKANIN S-400 KORKUSU

Aynı forumda değerlendirmede bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis ise Türkiye’nin S-400 alımının bölgedeki dengeleri değiştireceğini söyledi. Apostolakis, "Türkiye’nin S-400'leri alması bölgede hava savunmayı başka bir konsepte taşıyor. Biz de sistemlerimizi tekrar planlayıp programlamak zorundayız. S-400'lere paralel olarak F-35 alımı bölgedeki güç dengesini tamamen değiştirecek." ifadesini kullandı. "ABD’nin sorunu bu sistemlerin NATO sistemleri ile çalışmaması, Yunanistan için değişen nedir?" sorusuna Yunan Bakan, "Bu sistemlerin savunma sistemi olduğunu söylüyorlar. Ama 400 mil menzile sahip bir sistem savunma sistemi olamaz çünkü (bölgede) havada uçan her şeyi vurur." yanıtını verdi. Apostolakis, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması çağrısında bulunurken, F-35 uçaklarının da Türkiye’ye verilmemesini istedi.

İSRAİLLİ BAKAN'DAN ABD VE NATO’YA TÜRKİYE KARŞITI ÇAĞRI

İşgalci israil Güvenlik Kabinesi Üyesi ve Çevre Bakanı Zeev Elkin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımına işaret ederek, ABD ve NATO'ya, “gelişmiş silahlara sahip olmaya çalışan Türkiye'ye güvenmeme” çağrısında bulundu. Siyonist Bakan Elkin, Tel Aviv'deki programına katıldığı yerel bir radyo kanalında, ABD'nin, Arizona eyaletindeki Luke Hava Üssü'nde eğitim gören Türkiyeli F-35 pilotlarının uçuşlarını durdurma kararını desteklediğini açıkladı. Elkin, Türkiye'nin gelişmiş silahlara sahip olmaya çalıştığına dikkati çekerek, “ABD ve NATO, gelişmiş silahlara sahip olmaya çalışan Türkiye'ye gözleri kapalı bir şekilde güvenmemelidir.” dedi.

“TÜRKİYE'NİN STRATEJİK HEDEFİ, BAĞIMSIZ BİR MÜSLÜMAN ÜLKE OLMAKTIR”

Avrupa'ya yönelimin artık Türkiye'nin stratejik hedefi olmadığını ve hatta NATO üyeliğinin bile bir anlamının kalmadığını öne süren Elkin şunları söyledi: “Türkiye'nin stratejik yönelimi artık Avrupa değil, NATO üyesi olmasına rağmen NATO üyeliği bile değil. Türkiye'nin stratejik yönelimi, bağımsız bir politikayla Müslüman bir ülke olarak İslam dünyasında yerini almaktır.”

ERDOĞAN: TÜRKİYE S-400'Ü ALMIŞTIR, BU İŞİ BİTİRDİK

Türkiye Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, "Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik." dedi. "YPG ve PYD, PKK'nin uzantıları değil mi? Bunlara en büyük desteği veren kim? Bizim stratejik ortağımız..." ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. (S-400) Uygun fiyatla olmanın yanında ortak üretime de geçebilme sözünü alarak sözleşmemizi imzaladık. İnşallah kısa zamanda da geliyor. Türkiye F-35'lerin sadece müşterisi değil, aynı zamanda üretim ortağıdır. (F-35 projesi) Başkan Sayın Trump'la ay sonu Japonya'da bir arada olacağız, orada zaten kendileriyle ayrıca görüşmemiz var."

ÇAVUŞOĞLU: S-400'LER KONUSUNDA HİÇBİR ŞEKİLDE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Cuma günü Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş S-400'ler konusunda hiçbir şekilde geri adım atılmayacağını vurgulamıştı. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin ve "Türkiye'nin çabalarına ve güvencelerine rağmen ABD'nin şu ana kadar ikna olmamasının başka nedenleri mi var? Washington yönetiminin, F35 programındaki ortaklığımızın bitirilmesi yönündeki adımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemine ihtiyacı olduğu yanıtını verdi. Bu konuda Türkiye'nin, Suriye krizinden sonra müttefiklerinden yardım istediğini belirten Çavuşoğlu, bazı müttefiklerin Patriot bataryalarını, İtalya'nın da Samp-T bataryalarını gönderdiğini hatırlattı. Türkiye'nin hava savunma sistemi alma çabalarını sürdürdüğünü ancak müttefiklerinden alamadığını belirten Çavuşoğlu, "Patriotları da alamadık. Dolayısıyla biz, başka arayışlara girdik ve en iyi teklifi, en iyi teknolojiyi Rusya'dan aldık." dedi. Türkiye'nin S-400'leri almaya kara verdiğini, imzaları attığını, parasının bir kısmını ödediğini, bir kısımının da krediye bağlandığını belirten Çavuşoğlu, "Her şey bitti, şimdi tamamen teslim süresiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye'ye bunlar gelecek." diye konuştu.

“ÇABALARINIZ BEYHUDE, BİZ S-400'Ü ALDIK”

F-35 pilotlarının eğitimin durdurulmaya çalışıldığını, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a mektup gönderdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Biz onlara şunu söylüyoruz, 'Bu çabalarınız beyhude. Biz S-400'ü aldık'." şeklinde konuştu. Türkiye'nin bu konuda kararlı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Hiçbir şekilde bu konuda geri adım atmayacağız." dedi. Türkiye'nin ABD'ye Patriotlar konusunda niyet mektubunu gönderdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Bir konuda ABD garanti veremiyor. Fiyatta ve teslim süresinde anlaşsak bile Kongreden geçme garantisi verebiliyor musunuz? Hayır veremiyoruz. Veremiyorsanız, yarın Patriot alamazsak, yine başka sistemler alacağız." ifadelerini kullandı.

“BAĞIMSIZ, ÖZGÜR BİR ÜLKE OLMAK İÇİN ZORLUKLARI GÖĞÜSLEYECEĞİZ”

Türkiye'nin acil olarak savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacı Rusya'dan karşıladığını dile getiren Çavuşoğlu, bunun iptal edilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.  Çavuşoğlu, Türkiye'nin kimseyle bir husumeti olmadığına ve bölgesel tehditlere dikkati çekerek, "Ya başkalarına bağımlı bir ülke olacağız ya da tam bağımsız özgür bir ülke olmak için zorluklar da olsa, bunları göğüsleyerek milletimizle beraber, kendi yolumuza devam edeceğiz. Bu yoldan bizi kimse geri çeviremez." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir