• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
Bosna Halkı Filistin`e Karşı Mahcup!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin`in iki gün önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu`nda yapılan oylamada "gözlemci devlet" statüsü kazanması tüm İslam aleminde büyük bir sevince vesile olurken, Bosna`daki Müslümanlar tarafından mahcup bir sevinçle karşılandı. Çünkü, Bosna-Hersek bu önemli günde Filistin`e destek vermekten mahrum bırakılmıştı. Filistin`in ``üye olmayan gözlemci devlet`` statüsünü elde ettiği oylamada 138 ülke ``evet``, 9 ülke ``hayır`` derken, 41 ülke ise çekimser kaldı. Çekimser kalan ülkeler arasında Bosna-Hersek de vardı.

Bosna-Hersek`in çekimser kalması ülkedeki Müslümanları zor durumda bıraktı. Çünkü Müslümanlar`ın istemesine rağmen ülke, BM`de Filistin`e destek vermekten mahrum bırakıldı. Bosna`nın bu durumunun özel bir sebebi var. Çünkü, BM`de verilecek bir karar için Bosna-Hersek`teki Sırpların ve Hırvatlar`ın da ikna edilmesi gerekiyor.

Bosna`nın bu kararı nasıl ve niçin aldığına ise Boşnak gazeteci Emine Şeçeroviç, yazdığı yazıyla açıklık getirdi. Bosna-Hersek`in dış politika kararları Cumhurbaşkanlığı Konseyi tarafından belirleniyor. Bu konseyde üç üye bulunuyor. Herhangi bir kararda bu üç üyenin de onayı şart. Konseyde şu anda Boşnak Bakir İzzetbegoviç, Hırvat Jelyko Komşiç ve Sırp Neboyşa Radmanoviç bulunuyor.

BM`deki Filistin oylamasında verilecek tepki konusunda da bu üç üyenin oyları etkili oldu. İzzetbegoviç ve Komşiç, "Evet" yönünde oy kullanılmasını istedi. Ancak, İsrail yanlısı Sırp Radmanoviç ise "Hayır" oyu kullanılmasını istedi. Durum böyle olunca da Bosna-Hersek BM`de çekimser kaldı.
 

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir