• DOLAR 32.528
  • EURO 34.755
  • ALTIN 2490.428
  • ...
Sıcak havalarda serinlemenin masrafsız ve doğal yolu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kavurucu sıcakların başladığı şu günlerde evlerde serinlemek için en çok başvurulan yöntem ve teçhizatlar vantilatör ve klimadır. Ancak her iki cihazın elektrik enerjisiyle çalışması ekstra  masraf ve alerjisi olanlar için bazı hastalıklara yol açması, vatandaşları bunlara alternatif olarak masrafsız  bir sistem geliştirmeye yöneltti.

Midyat’ın Ortaçarşı Mahallesi’nde yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Halil Şen, müstakil evinde uyguladığı hava sirkülâsyonu sistemiyle masrafsız ve sağlıklı bir şekilde bunaltıcı sıcak havalarda serinlemenin yolunu keşfettiğini söyledi.

Bu sistemin dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığını ileri süren Halil Amca, sistem sayesinde yıllardır vantilatör ve klima gibi cihazları kullanmadan serinlediklerini belirtti.

Halil Amca ayrıca evinin damına kuzey cephesini arkasına alarak kışın güneş ışıklarını daha iyi alan ve kuzeyden gelen ayazı engelleyecek şekilde Arapça’da “meşeke” olarak adlandırılan bir yapı inşa etti. Kış aylarında güneşli günlerde damda dinlenmek, okumak isteyenler için ayazı kesecek ve güneş ışığından daha fazla yararlanmasını sağlıyor.

Hava sirkülâsyonu sisteminin detaylarını İLKHA muhabirine anlatan Şen, bu sistemle sağlıklı ve masrafsız bir şekilde herkesin serinleyebileceğini söyledi.

Şen, "İlk olarak bu sistemin dünyada bir ilk olduğunu söyleyebiliriz. Sıcak havalarda ısınan evin tavanı içeriye büyük bir sıcaklık verir. Evi yaparken dış cephelerde tavana teğet 20x30 cm boyunda birkaç ikilem pencere açtık. Ayrıca tavan ve duvarın birleştiği noktada tavan ile teğet şekilde 7 cm genişliğinde yuvarlak delikler bıraktım. Her odada 2’şer tane olmak üzere diğer odalara açılmak suretiyle dışarıdan gelerek tavana doğru yükselen sıcak havayı delikler sayesinde tavanı yalayarak dışarı çıkmasını sağladık. Bunun sonucunda içerideki karbondioksit ve sıcak havayı odaya dolmadan dışarıya defettik. Ve hissettiğiniz gibi şu an içeride serin bir hava var. Bu sistem klima ve vantilatör kullanımına gerek bırakmıyor. Sağlıklı ve masrafsız bir şekilde serinlemeyi sağlıyor. Hiçbir teknolojik alet kullanmadan bir buçuk metrelik boru ile bu sistemi uyguladık. Kirli ve sıcak havayı dışarı gönderiyoruz. Bu sistemde masraf yok sağlık çok. Bu sistem dünyada uygulansaydı eğer klimalar şimdi olmazdı iddiasındayım. “dedi.  (Süleyman Tunç-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir