• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İstanbul’da 3 yeni engelli merkezi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, engelli birey ve ailelerinin eğitim, rehabilitasyon, sosyal-kültürel-spor faaliyetleri, kişisel ve fiziksel gelişimi gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet merkezlerinin sayısını artırıyor. Bu anlayışla yürütülen çalışmalar kapsamında Bağcılar, Sancaktepe ve Kartal’da yapımı tamamlanan 3 yeni engelliler merkezi daha açıldı. Böylece engelli ve ailelerine yönelik hizmet veren merkez sayısı 25’e ulaştı.

Her çocuk için bireysel eğitim programı oluşturulacak

Bağcılar’da açılan İşitme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, alanında İstanbul’un en büyüğü olma özelliğine sahip. 3 bin metrekare alana sahip merkezde yılda 110 öğrenciye hizmet verilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra merkezde; 6 bireysel eğitim odası, 4 grup eğitim odası, kapalı spor salonu ve kapalı oyun alanı, çok amaçlı salon, uygulama evi, bilgisayar, resim, müzik odaları ve görüşme odaları bulunuyor. Merkez; 0-6 yaş arası işitme engeli veya işitme kaybı olan çocukların istifade edeceği merkezde birçok alanda hizmet verilecek.

İşitme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nda verilecek hizmetler şu şekilde;

Her engelli birey için “Bireysel Eğitim Programı” oluşturulacak ve ileriye dönük müfredat çalışması yapılacak.
Yenidoğan işitme testleri ile doğumdan itibaren işitme kaybı tespit edilen bebeklere erken tanı ile müdahale edilip, iyileştirilmeleri sağlanacak.
Engelli bireylerin aileleri de ilk günden itibaren iyileştirme sürecine dâhil edilecek.
Ailelerin programa dâhil oldukları andan itibaren kabullenme, başa çıkma ve süreçte aktif rol alabilme aşamalarında ihtiyaç duydukları destek sağlanacak.
Hedef gruba işaret dili eğitimleri verilecek.
Düzenli olarak sağlık taramaları ile işitme testleri yapılacak.
İlgili alanlarda üniversitelerin özel eğitim, çocuk gelişimi, konuşma ve dil terapisi bölümleri ve sağlık kuruluşlarıyla iş birliği yapılacak.

Erken tanı ve eğitimle, işitme kaybı sorunu çözülebilecek

Sancaktepe’de açılan İşitme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, alanında Anadolu Yakası’nın en büyük ve en kapsamlı merkezi olma özelliğine sahip. 5 bin metrekare alana sahip merkezde; 1 kapalı oyun alanı ve kapalı spor salonu, 6 bireysel eğitim odası, 4 grup odası, müzik ve resim ve bilgisayar odası, uygulama evi, çok amaçlı salon ve iç bahçe yer alıyor. Yılda 110 çocuğun eğitim alacağı merkezde Bağcılar’daki merkezde verilen eğitimler sunulacak. Erken tanı ve eğitim imkânı sunan bu merkezler, çocuklardaki işitme kaybı sorununun çözümünde önemli rol oynuyor.

Engelli ailelerine de eğitim verilecek

Kartal'da ise Engelliler ve Otizm Eğitim Uygulama Merkezi açıldı. Merkezde, 0-6 yaş arası otizmli bireyler ile 17-35 yaş arası zihinsel engeli olan yetişkinlere yönelik rehabilitasyon hizmetleri verilecek. Yılda 160 öğrencinin istifade edeceği merkezde; Meslek eğitimleri, İşaret dili eğitimleri, Yaz okulu hizmetleri, Özel eğitim hizmetleri, E-KPSS ve hazırlık kursu eğitimleri, Toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturma hizmetleri, Bilgi ve el becerilerinin geliştirilmesi eğitimi verilecek.

Merkezde engelli bireylerin ailelerine ise, Aile eğitimi ve seminer çalışmaları, Bireysel ve grupla danışmanlık, Konuşma ve dil terapisi eğitimleri verilecek. (Nizamettin Aşkın-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir