• DOLAR 32.324
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2298.099
  • ...
SON DAKİKA
Yargıtay`dan Baz İstasyonuyla İlgili Önemli Karar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Samsun`un İlkadım ilçesinde baz istasyonundan şikayetçi olan mahalle sakinlerinin açtığı davada yerel mahkemenin verdiği “baz istasyonun düşük sinyalle olsa bile insan sağlığına zararlı” olduğu yönündeki kararı, Yargıtay tarafından onandı.

Yargıtay`ın açıkladığı ve emsal teşkil edecek gerekçeli kararda, "Düşük sinyalle olsa bile ve yerleşim yerlerine yakın kurulan baz istasyonlarında tüm tedbirler alınmış olsa bile söz konusu istasyonların, insan sağlığına zarar vermeyeceği anlamına gelmediğine" hükmedildi.

İlkadım ilçesi Ulugazi Mahallesi Kaptanoğlu Sokak üzerinde bir binanın en üst katına yerleştirilen baz istasyonu, bina sakinlerinin tepkisini çekti. Mahalle halkından 14 kişi, baz istasyonunun insan sağlığına zararı olduğunu öne sürerek, 8 Ekim 2008 tarihinde Samsun 1.Asliye Hukuk Mahkemesi`ne dava açtı. 2 yıl sonra mahkeme kararını açıklayarak baz istasyonunun bulunduğu yerden kaldırılmasına hükmetti. GSM şirketi ise yerel mahkemenin kararına itiraz etti.

İtiraz üzerine 9 Mayıs 2012 tarihinde N. Koyuncu başkanlığında toplanan Yargıtay 1.Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliği ile onadı.

İşte Gerekçeli Karar

Onama kararının ardından yeni açıklanan gerekçeli kararda ise Yargıtay, "Düşük sinyalle olsa bile yerleşim yerlerine yakın kurulan baz istasyonlarında tüm tedbirler alınmış olsa bile söz konusu istasyonların insan sağlığına zarar vermeyeceği anlamına gelmeyeceğine" hükmetti.

Hiçbir hizmetin insan yaşamı kadar öncelik ve önem taşımadığının vurgulandığı kararda "Yararlı bir hizmetin karşılığı olarak insan ölümü uygun sonuç olarak kabul edilemez. İnsan yaşamında tehlike yaratan bir hizmetin, kişi yaşamının önüne geçmesi ve ona üstünlük tanınması doğru bir yaklaşım olarak düşünülemez. Kaldı ki somut olsa da bu hizmetin aynı yerde verilmesinde zorunluluk da bulunmamaktadır. Daha fazla bir giderle olsa, başka bir yerde aynı sonuçları sağlayacak bir istasyonun kurulması ve hizmet vermesi olanaklıdır." denildi.

CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir