• DOLAR 32.589
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2496.886
  • ...
"Geleceği yeniden tasarlamak istiyorsak kitaplara sarılmalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen ile Genç Memur-Sen Gaziantep Şubeleri, Şehitkamil Belediyesi ve Şahinbey Belediyesinin işbirliğinde yürütülen "Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi" kapsamında ödül töreni düzenlendi.

Proje kapsamında Şahinbey ve Şehitkamil ilçesindeki okullarda, 55 öğretmenin rehberliğinde 550 öğrenci, eğitim dönemi boyunca belirlenen kitapları okuyan ve okudukları kitaplardan kompozisyon yazan öğrenciler, düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Şahinbey Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, kitap okumanın önemine değindi.

"Kitaplarla aramıza ne zaman bir mesafe koymuşsak kaybetmişiz"

Hiçbir ideoloji ve felsefede olmayan "Oku" emrinin, sadece İslam'da olduğunun altını çizen Çakırcı, "Bu nedenden dolayı bizler son derece şanslıyız. Çünkü Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi 'ilim ve hikmet, müminin yitik malıdır, onu nerede bulursa alır.' Bu yönüyle hakikaten biz Müslümanlar çok şanslıyız. Biz, ne zamanki ilk 'Oku' emrini esas alıp kitaplara sarılmışsak; dünyayı şekillendirmişiz, dünyaya yön vermişiz ve dünyayı özgürleştirmişizdir. Kitaplarla aramıza ne zaman bir mesafe koymuşsak; kaybetmişiz." dedi.

"Geleceği yeniden tasarlamak istiyorsak kitaplara sarılmalıyız"

Çakırcı, "Bağdat'ın kuruluşuna ve İslam medeniyetinin hâkim olduğu döneme bakın! Orta Asya'da Hiba'ya, Buhara'ya,  Semerkand'a ve Endülüs'e bakın! Merkezine ne zaman kitap konulmuşsa o dönem İslam medeniyeti zirve yapmıştır. Bunun için yeniden silkelenip kendimize gelmeli, yeni bir yol açıp yol almalıyız. Bunun yolu kitaptır, okumaktır. Eğer biz, geleceği yeniden tasarlamak istiyorsak, bunun yolu kitaplara sarılmaktır. Başka yolu yoktur." ifadelerini kullandı.

"Hayal edemeyen toplumlar geleceğe şekil veremezler"

"Son iki yüzyılda Batı medeniyeti ile aramızda mesafe olmasının tek sebebi, kitaplarla aramıza mesafe koyduğumuzdandır" diyen Çakırcı, şunları kaydetti:

"Bizim tek gayemiz; nitelikli insan yetiştirmek olmalıdır. Hayal edemeyen toplumlar geleceğe şekil veremezler. Onun için Cemil Meriç'in ifadesiyle biz, kitapları sığınacak liman olarak gördüğümüzde mesafe alırız. İşte bu limanlara toplum olarak sığınmamız ve hayallerimizi gerçekleştirmemiz lazım."

Bu projenin; Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen ve Genç Memur-Sen'in 4 yıldır Türkiye'nin dört bir yanında devam ettirdiği bir proje olduğunu belirten Çakırcı, projeye katkı veren ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

"Kitap çok ama doğru kitabı okumak önemli"

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök ise "Bu proje gerçekten Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde 550 öğrencimizin, 55 bilen öğretmenimiz rehberliğinde yürüttüğü 55 okulumuzda gerçekleştirilen güzel bir proje. Bu, bizim kendi medeniyetimizden gelen, değerlerimizle kendi evlatlarımızı buluşturmanın projesidir. Bu çağımızda kaynak çok ama doğru kaynağa ulaşmamız önemli. Kitap çok ama doğru kitabı okumak önemli. Bu noktada zaten bizim öğrencilerimizin hepsi birer pırlanta ve bu öğrencilerimizin kıymetini, içindeki cevherini bilen 55 öğretmenimiz var." dedi.

"Dünyaya yeniden adalet, huzur ve mutluluk getirecek olan nesil sizsiniz"

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Gök, konuşmasının devamında gençlere seslenerek, şunları söyledi:

"Sevgili gençler! Sizler kadim bir medeniyetin mirasçılarısınız, bunu bilmeniz ve bu noktada çalışmalar yapmanız çok önemli. Ben 37 ülke dolaşan bir büyüğünüzüm. Dünyanın neresine giderseniz gidin Nijer'den Yemen'e, Filistin'den Doğu Türkistan'a, Kosova'dan Makedonya'ya kadar dolaşmış bir büyüğünüz olarak söylüyorum. Bütün dünya sizi bekliyor. Bütün dünya sizin ayak atmanızı ve yeniden gerçek rüyalar görmenizi bekliyor. Bizim ecdadımız dünya sahnesinden çekildiği günden beri dünyada, kan, zulüm ve gözyaşı hâkim oldu. Bunu yeniden tersine çevirecek ve dünyaya yeniden adalet, huzur ve mutluluk getirecek olan nesil sizsiniz. İşte bunun bilincinde olan bilge bir nesli, inşallah bilen öğretmenlerimizle birlikte yetiştireceğiz."

"Öğretmen ve öğrencinin yan yana getirildiği bir proje"

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ise "Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi"nin önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin büyük bir kısmının, bilen öğretmen ve bilge nesil bir öğrenci olarak Türkiye'mizin öncüsü olan eğitimcilerimizle birlikte bu tür projelerde buluşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu proje, başlı başına işin aslına uygun hareket ettirilen bir projedir. Öğretmenin ve öğrencinin yan yana getirildiği bir projedir. Öğretmenin dizinin dibinde gerçeği, doğruyu öğrenmesine fırsat tanıyan ve öğrencilerin dünyasına yeni açılımlar getirecek, farklı bakış açıları getirecek güzel bir projedir."

Şahinbey Belediyesi Başkan Vekili Cuma Güzel ise eğitimle ilgili çok güzel projelere imza atıldığını ve belediye olarak ellerinden geldiği kadar bu tür projelere destek verdiklerini belirtti.

Şehitkamil Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz da Eğitim-Bir-Sen'in düzenlemiş olduğu "Bir Bilenle Bilgin Nesil Projesi" kapsamında bilginin, okumanın yaygınlaştırılmasının, Türkiye ve Gaziantep için ciddi manada önemsenmesi gereken bir konu olduğunu kaydetti.

Genç Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Adem Acıroğlu da projenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Konuşmaların ardından öğrencilere, öğretmenlere ve projeye destek verenlere ödülleri verildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir