• DOLAR 32.595
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2509.406
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Orman Genel Müdürlüğü'nce ormanlar ile ormancılık sektörünün geliştirilmesi amacıyla düzenlenen 'Türkiye Ormancılık Sektörü Buluşması'nda konuştu. "Yeşili seven insanımızın, özel ağaçlandırma ve özel orman fidanlığı kurma taleplerini teşvik ederek, bugüne kadar 127 milyon lira kredi ve hibe desteği sağladık" diyen Pakdemirli, 1 milyon hektar sahada, milyonlarca vatan toprağının erozyonla taşınmasının engellendiğini ifade etti.

"DÜNYA'DA BİR İLKİ BAŞARDIK"

Toprağı korumak, köylüyü ve hayvancılığı desteklemek için, her yıl binlerce hektar mera alanı ıslah ediliyor. Bakan Pakdemirli, "Tohum ve fidan üretiminde, kapasitemizi 500 milyon adedin üzerine çıkarttık ve nesli tehlike altında olan ardıçların fidan üretimini, kimyasal yöntemler kullanmadan, Dünya'da ilk defa biz başardık" dedi.

10 MİLYON BOZUK ALANDAN 4 MİLYAR GELİR SAĞLANACAK

Türkiye'de yaklaşık 10 Milyon hektar bozuk orman alanı bulunuyor. Orman sektörü ile bir araya geldiği toplantıda Bakan Pakdemirli, bu alanların öncelikle gelir getirici meyveli ağaç türleri ile ağaçlandırmak ve yabani meyveli türleri aşılamak suretiyle rehabilite edileceğini de açıkladı. Bu sayede, hem ülke ekonomisine yılda yaklaşık 4 milyar lira ek gelir sağlanacak, hem de küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmenin ülkemiz üzerinde yapabileceği olumsuz etkileri en aza indirilmiş olacak.

ORMAN KÖYLÜLERİNE YENİ DESTEK!

Bakan Pakdemirli'den Orman köylülerine de müjde geldi. Mevcutta Yaklaşık 6,8 milyon orman köylüsüne hibe ve sıfır faizli destekler verildiğini hatırlatan Tarım ve Orman Bakanı, Mevcut desteklemelere ilave olarak, 2019 yılından itibaren, köy evleri elektrik iç tesisatı yenileme, üretimde çalışan orman köylülerinin talep ettiği Tomruk Çekme Vinci, Traktör ve Motorlu Testere alımları için de destek verme kararı alındığını açıkladı. Türkiye'nin orman varlığını her geçen gün artırmak adına kararlılıkla çalıştığını da belirten Bakan Pakdemirli, "Son 17 yılda; 5 milyon 274 bin hektar alanda, 4 milyar 324 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Bu kapsamda 2023 hedefleri doğrultusunda da amaç 6 milyon 191 bin hektar alanda, 7 milyar adet fidanı toprakla buluşturarak, orman varlığını 23,5 milyon hektara, yani ülkemiz yüzölçümünün %30'una çıkarmak olacak" dedi.