• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...
Sendikalardan Yargı Reformu Taslağı'na tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa Büro Memur-Sen, Türk Büro-Sen ve Adalet-Sen tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla, 30 Mayıs 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Yargı Reformu Stratejisi Belgesi” ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasında, zabıt kâtiplerinin kurum içi görevde yükselme yolu ile elde edebildiği tek kariyer umudu olan “Yazı İşleri Müdürlüğü” sınavının kaldırılmasına tepki gösterildi.

Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasını her 3 sendika temsilcileri ayrı ayrı okudu.

İlk olarak basın açıklamasını Büro Memur-Sen Şanlıurfa Temsilcisi Güner Akdoğan okudu.

Adalet çalışanları olarak haykırdıklarını belirten Akdoğan, “Hakkımız olan görevde yükselme sınavı ile elde ettiğimiz Yazı işleri Müdürlüğü’nün elimizden alınması tüm meslektaşlarımızı mağdur eden bu yanlış düşünceden bir an önce dönülmesi gerekmektedir. Şayet bu düzenlemeden vazgeçilmeyecekse bizlere kurumlar arası geçişin önü açılmalıdır.” dedi.

Adalet Bakanlığı personelleri olarak bahsi geçen taslağın kendilerini üzdüğünü belirten Adalet-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İsmail Aykaç, “30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan yargı reformu stratejisi taslağında, Adalet Bakanlığı bünyesindeki zabıt kâtibi arkadaşlarımızın kurum içinde yükselme yolu ile elde edebileceği tek kariyer mesleği olan Yazı İşleri Müdürlüğü sınavının kaldırılması öngörülmüştür. Yerine Yazı İşleri Müdürlüğü’nün kariyer meslek olarak yapılandırılması ve atanmasının görevde yükselme usulü ile değil de hukuk eğitimi almış olanların dışardan sınavla girilebilen bir kariyer haline dönüştürüleceği ifade edilmiştir. Adalet Bakanlığı personelleri olarak yapılan bu açıklamayı üzüntü ile karşılamış bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.

Türk Büro-Sen Şanlıurfa Temsilcisi Ömer Faruk Baydil ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan Yargı Reformu Taslağında, Adalet Bakanlığı'nda zabıt katibi arkadaşlarımızın kurum içi görevde yükselme yolu ile elde edebildiği tek kariyer umudu olan Yazı İşleri Müdürlüğü sınavının kaldırılarak kariyer meslek olarak yapılandırılması ve Yazı İşleri Müdürlüğü'nün görevde yükselme usulü ile değil hukuk eğitimi almış olanların sınavla girilebilen bir kariyer haline dönüştürülebileceği ifade edilmiştir.”

Adliye Yazı İşleri Müdürlüğü için yapılan çabalara değinen Baydil, “Adliye emekçileri kardeşlerimizin bilgi ve becerisi ile görevde yükselebileceği Yazı İşleri Müdürlüğü hakkının elinden alınmaya çalışılması ile ilgili olarak Yargı Reformu Taslağı'nda geçen açıklama büyük bir talihsizliktir. Adliye Yazı İşleri Müdürlüğü; bilgi, birikim ve tecrübe isteyen önemli bir makamdır. Bu yüzden sırası ile Kamu Personel Seçme Sınavı, klavye sınavı, mülakat, 4 yıllık lisans ve mezuniyetinden sonra en az 6 yıllık bir kurum içi tecrübesi olma şartı ile birlikte görevde yükselme sınavından yüksek not alma ve mülakat aşamasında geçildikten sonra Yazı İşleri Müdürlüğü'ne hak kazanılmaktadır.” diye konuştu.

“Zabıt kâtiplerine yapılan ‘Kariyer’ ve ‘Liyakat’ sistemi ile bağdaşmamaktadır”

Sadece teorik bilgilere sahip dışarıdan hukuk eğitimi almış kişilerden alım yapılmasının adalet çalışanları arasında kaosa neden olacağına dikkat çeken Baydil, “Dışarıdan alınacak personellerin hem teorik hem de pratik bilgilere sahip zabıt kâtiplerinin önüne bir anda geçirilmesi devlet memurluğunun olmazsa olmazlarından ‘Kariyer’ ve ‘Liyakat’ sistemi ile bağdaşmamaktadır. Sonuç olarak Yargı Reformu Taslağı'nda düzeltme yapılarak Adliye Yazı İşleri Müdürlüğü'ne hukuk eğitimi almış avukat ya da diğer kurumlardan atanmayı sağlayacak düzenlemenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Zabit kâtiplerinin haklarının korunması için burada bulunan tüm basın mensubu arkadaşlarımıza Türk Büro-Sen temsilci ve üyelerine, Memur-Sen il başkanı ve üyelerine, Adalet-Sen il başkanı ve üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına Memur-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Çoşkun, Büro Memur-Sen Şanlıurfa Temsilcisi Güner Akdoğan, Adalet-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İsmail Aykaç, Türk Büro-Sen Şanlıurfa Temsilcisi Ömer Faruk Baydil ve sendika üyeleri katıldı.

Okunan basın açıklamasının ardından kalabalık sessizce dağıldı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir