• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...
İki ayağı üzerinde paten kayan robot
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Gelecekşimdi teknoloji sitesinin haberine göre; robotik çalışmaları yürüten bilim insanları genelde iki farklı robot tasarımı üzerinde çalışıyorlar.

Ayaklı robot geliştirenler, robotların insanların gittiği her yere ulaşabilmesi için en azından iki ayağı olması gerektiğini belirtiyor.

Bir diğer grup bilim insanları ise tekerlekli robot geliştirmenin önemine değiniyorlar ve böylece robotların çok daha hzılı yol alabileceğini belirtiyorlar. UC Berkeley Hybrid Robotics Laboratuvarında çalışan bir grup araştırmacı ise bu iki görüşü tek bir robotta birleştirmeye çalışıyor.

Ekip Cassie Cal adını verdikleri iki ayaklı robota paten kaymayı öğretiyor. Aslında patenden kasıt, bir ara oldukça popüler olan bataryalı kaykayların (hoverboard) ikiye bölünmüş hali gibi.

Böylece robotun her iki ayağında birer tekere sahip patenler oluyor. Ekip Cassie Cal adlı bu iki ayaklı robota patenlerin üzerinde ayakta kalmayı, denge sağlamayı ve kampüs içinde otonom olarak gezinmeyi öğretiyor.

Ekibin robota patenler üzerinde kaymayı öğretmesi sekiz ay sürmüş. Şu anda oldukça başarılı gözüken robotun yapamadığı tek şey kendi etrafında dönmek.

Ancak robot, mesela engebeli arazilerde insandan çok daha başarılı şekilde paten kayabiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir