• DOLAR 32.59
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.944
  • ...
Zehirli Mantara Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olup olmadığının sadece mikroskobik incelemeler sonucu ortaya çıktığını belirten uzmanlar, zehirli mantarların öldürücü etki yaptığını ve vatandaşları bilinçsiz tüketime karşı uyarıyor.

 

Konu ile görüşlerine başvurduğumuz, Uz. Dr. Ali Cansever Türkiye`de doğada kendiliğinden yetişen mantarların yeme alışkanlığının oldukça yaygın olduğunu belirterek, \"Bu mantarların zehirli olup olmadığını ancak uzmanların mikroskobik incelemeleri sonucu ayırt edebiliyoruz. Doğada yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesi halk sağlığı açısından önemli bir sorun. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve türü bilinmeyen mantarların tüketiminin engellenmesi gerekiyor. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle doğada yetişen mantarların tüketiminin artacağı ve zehirlenmelerin meydana gelebileceğini düşünüyoruz\" dedi.

 

\"Zehirli Mantarlar Yüksek Isıda Bile Etkisini Kaybetmiyor\"

Kültür mantarları dışında, cinsi ve kaynağı ne olduğu bilinmeyen mantarların kesinlikle yenilmemesini belirten Dr. Cansever türü bilinmeyen mantarların zehirli olduğundan dolayı öldürücü olduğunu söyledi. Cansever, daha sonra \" Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine `Amanita Muscarina` ve `Amanita Pholloides` denilen iki cins mantar yol açmaktadır. Özellikle Amanita Muscarina`nın zehri yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğinden, bu cins mantarlar saatlerce pişirilip yense 3 saat içinde etkisini gösterip zehirlenmeye yol açar. Kültür mantarı satın alırken de, mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihlerinin olup olmadığına bakmamız gerekiyor\" bilgilerini verdi.

 

\"Zehirlenme Belirtileri\"

Uz. Dr. Ali Cansever son olarak, mantar zehirlenmesinin bazı belirtilerini ise şöyle açıkladı: \"Yabani mantar yedikten sonra göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve göz bebeklerinde küçülme şikayetleri görülen hastaların vakit kaybetmeden kusturulması gerekir ve hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır\" dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir