• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Ayrık otları temizleyip hayvanları güden robot
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Tarımda, ayrık otlarının temizliği veya ekinin çeşitli evrelerde türlü zararlılara karşı korunması büyük önem taşıyor. Bu amaçla kullanılan kimyasal ilaçlar, hem insanları hem toprağı tehdit ediyor. Organik tarım ise kimyasal ilaç kullanılmayan bir tarım anlayışını içeriyor. Bu da çok daha fazla insan gücü, özen ve emek gerektiriyor. Ancak teknoloji, gelecekte organik tarımın imdadına koşacak gibi görünüyor. Avustralya’da bulunan Agerris firmasının geliştirdiği bir çiftçi robot, önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek.

İLK DENEME 2016

İlk versiyonu 2016 yılında üretilen SwagBot adlı çiftçi robot, bu yıl yapay zekanın da eklenmesiyle bambaşka bir boyuta taşındı. Robot, 4.6 milyon dolar harcandıktan sonra nihayet piyasaya sürülmeye hazır hale geldi ve bir yıl içinde müşterileri ile buluşmaya hazırlanıyor.

KARDEŞ GELİYOR

Eski versiyonu uzaktan kumandalı olan robotun son versiyonu insana ihtiyaç duymuyor. Ayrık otlarını kendi kendine tanıyor ve temizliyor. Bir başka marifeti ise hayvan sürülerini gütmek. SwagBot büyük ölçeklerde, geniş tarlalarda çalışmak için tasarlanmış. Ancak Agerris firması küçük çiftlikler için de bir robot geliştiriyor. Digital Farmhand ismi verilen bu robot da kimyasal olmadan otları ayıklayabilecek, akıllı ilaçlama yapabilecek, hasatın miktarını tahmin edebilecek.

BİRKAÇ AY SONRA PİYASADA

Agerris, robotun fiyatını gelişmekte olan ülkeler için de rekabetçi bir seviyede tutabilmeyi umuyor. Ticari faliyete birkaç ay içerisinde geçilecek bu robotlar, çiftçilerin beğenisine sunulacak. SwagBot ve Digital Farmhand, yapay zekanın da yardımıyla geleceğin tarım teknolojisine önemli birer örnek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir