• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde hasat mevsiminin başlamasıyla beraber anız yakma vakaları da arttı. Kimi çiftçiler, tarlasını rahat sürmek adına anızlarını yakarken hem toprak hem hayvanlar hem de yerleşim birimleri anız yangınlarından olumsuz etkileniyor.

Viranşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dr. Siraç Yolcu, anız yakmanın suç olduğunu ve anız yakanlar hakkında cezai işlem yapıldığını hatırlattı.

Anız yangınları nedeniyle her gün onlarca şikâyet aldıklarını belirten Yolcu, anız yakmanın suç olduğunu ve araziye zarar verdiğini kaydetti. Yanan anızların hem çevreye hem hayvanlara hem de toprağa çok büyük zararlar verdiği ifade eden Yolcu, yaşanan bu zararlardan ötürü anız yakmanın yasaklandığını söyledi.

Konu ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün anız yakma ile ilgili uyarıları ve yakanlar hakkında para cezası uygulanacağı yönündeki tebligatını paylaşan Yolcu, Viranşehirli çiftçileri anız yakmama konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

Tebligatta, "Değerli çiftçiler, modern tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntemdir. Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir. Anız yakmakla doğan zararları sıralarsak konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir. Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon (C) ve azotun (N) kaybı da artmaktadır. Mesela bir dönüm arazide 300 kg sap yandığında 1,5 kg saf azot kaybı meydana gelmektedir. Bu miktar ise ancak 7 kg şeker gübresi dediğimiz amonyum sülfat ı araziye vererek yeniden kazanabilir." denildi.

Anız yakmanın diğer bir zararının toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıların öldürmesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların yüzde 70'inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur. Anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da verimi arttığı görülmüştür."

"Anızların yakılmasının en önemli zararların birisi de toprağı su ve rüzgâr erozyonuna da hassas bir duruma getirmesidir." ifadesine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

"Çünkü anız yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmanı sağlar. Böylece erozyonu önler. Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka, birçok yararı olan sap saman yok edilmektedir. Anız yangınları sırasında havanın kirlenmesi yanında, yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü azaltmakta, bu durumda trafik kazalarıyla can ve mal kaybına neden olmaktadır. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır. Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı (kuş, tavşan, tilki, çakal, yılan vs.) yuvalarını terk etmekte veya ölmektedir. Yukarıda sıralanan zararlardan dolayı: Anız yakılması yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır." (Sabri-Acet-İLKHA)