• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...

İSTANBUL

13-15 Haziran'da İstanbul’da 9. kez düzenlenecek Tavukçuluk ve Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı VIV TÜRKİYE 2019, sektördeki yenilikleri ve son teknolojik ürünleri dünyaya tanıtacak. 45 ülkeden 500'ün üzerinde firmanın katılacağı fuarı, 25 bini aşkın sektör profesyoneli alıcının ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar esnasında Türk firmalarını yabancı alıcılar ile bire bir görüştürmek amacıyla bir alım heyeti düzenleyen İSHİB, 5 hedef ülkeden 18 alıcı firmayı İstanbul’a getiriyor.

“ORTA DOĞU ÜLKELERİNİN TAVUK ETİ İHTİYACININ BÜYÜK BİR KISMI ÜLKEMİZ TARAFINDAN KARŞILANIYOR”

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSHİB Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, Sezer, şunları kaydetti: “Geride bıraktığımız mayıs ayında su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9,1 artarak 231,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-mayıs döneminde ise ihracat yüzde 7,4 artışla 1,1 milyar dolar oldu. Başta Irak olmak üzere Orta Doğu ülkelerinin tavuk eti ihtiyacının büyük bir kısmı ülkemiz tarafından karşılanıyor. Kanatlı ürünleri sektöründe en fazla ihracat yapılan ülkeler, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan oldu.”

“ÇİN VE AB PAZARI AÇILIRSA SEKTÖRÜN İHRACATININ İKİ KAT ARTACAK”

Türkiye’den kanatlı ürünlerin Japonya’ya ihracatı ile ilgili izin prosedürlerinin 2017 yılında tamamlanmasından sonra Japonya pazarının da kanatlı ürünler sektörü için açıldığını anımsatan Sezer, prosedürlerin tamamlanmasının ardından çok kısa bir süre geçmesine rağmen Japonya’ya sektör ihracatının 2018 yılı 2. yarısında 2 milyon dolara ulaşarak büyük bir başarıya imza attığını belirtti. Sezer, “Kanatlı ürünleri sektöründe Japonya pazarı için 2019 yılında 20 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. İhracatın bu rakama ulaşması ile Türkiye’den Japonya’ya ihraç edilen ürünler sıralamasında kanatlı ürünlerinin yedinci sıraya yükselmesi bekleniyor.” değerlendirmesinde bulundu. Sezer, Japonya gibi Çin pazarının da Türkiye için büyük önem taşıdığını, Çin’e yönelik kanatlı ihracatının açılması için ilgili bakanlıklarla irtibat halinde çalışmalarına devam ettiklerini, Çin ve AB pazarı açılırsa sektörün ihracatının iki kat artacağını kaydetti. AA