• DOLAR 32.578
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2426.01
  • ...
AB'de elektrikli otomobillere yapay motor sesi zorunlu olacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Elektrikli otomobillerin en ilgi çekici yanlarından biri son derece sessiz oluşları.

Elektrikli otomobillerde bahsettiğimiz öyle bir sessizlik ki, sürücü koltuğunda otururken moturun çalışıp çalışmadığını anlamak son derece zor olabiliyor.

Bu durum elektrikli otomobillerin yaygın olarak kullanılabileceği geleceğin şehirleri için aslında iyi haber.

Motor gürültüsünden arınmış bir şehir, hepimiz için huzur dolu olabilir.

Ancak bir risk var ki, bu durumu gölgeliyor. Elektrikli otomobillerin özellikle düşük hızlarda neredeyse hiç ses çıkarmaması, yayalar için, özellikle de duyma engelliler için, ciddi tehlike oluşturabiliyor.

Bu tehlikeyi göz önünde bulunduran Avrupa Birliği, 1 Temmuz’dan itibaren eletrikli otomobil üreticilerine, araçlarının düşük hızlarda ilerlerken “yapay motor sesine” sahip olmalarını, zorunlu hale getiriyor.

Akustik Araç Uyarı Sistemi (AVAS) adı verilen sistemle elektrikli otomobiller 20 km/s ya da daha az hızla ilerlerken en az 56 desibel gürültü çıkarmak zorunda olacak.

Bu, evinizin içinde yaptığınız sıradan bir muhabbetle yaklaşık aynı seviye. Pek çok elektrikli otomobil üreticisi hali hazırda AVAS sistemi kullanmaya başlamış durumda.

Bu yasa kullanmayanları da zorunlu kılacak.

Ancak belirtmekte fayda var, yapay motor sesinin, elektrikli araçlarla yayalar arasında bir çarpışma yaşanmasını gerçekten engelleyip engellemeyeceği hala tartışılan bir konu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir