• DOLAR 32.649
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2496.273
  • ...
Savaş lobileri para kazanma derdinde, Çocuklar açlıktan ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

Haftalardır Basra körfezinde tansiyon yüksek. Savaş lobileri tarafından gerilim tırmandırılıyor. Her ölen insanın kendileri için silah ticareti anlamına geldiği bu insanlık düşmanı savaş lobileri, dünyayı daha da yaşanmaz bir hale getirmeye çalışıyor. Bunların daha çok çıkar elde etme, para kazanma dertleri sürerken, Afrika’yla ilgili çocuk ölümleriyle ilgili kötü bir haber geldi. Afrika Çocuk Politikaları Forumu (ACPF), Afrika’da her üç çocuktan birinde büyüme geriliği görüldüğünü, kıta genelindeki çocuk ölümlerinin yarısının açlığa bağlı olduğunu söyledi. Addis Ababa merkezli düşünce kuruluşu ACPF tarafından yapılan ve acil eylem çağrısı yapan çalışmaya göre Afrika’da neredeyse 60 milyon çocuk, kıta ülkelerinin son yıllardaki hızlı ekonomik büyümesine rağmen yeterli beslenemiyor.

HER ÜÇ SANİYEDE BİR ÇOCUK AÇLIKTAN ÖLÜYOR

The Guardian’da yer alan habere göre, dünya genelinde her üç saniyede bir çocuk gıda yetersizliğinden hayatını kaybediyor. Yani her gün 10 bin çocuk açlıktan ölüyor. Küresel verilere bakıldığında çocuk açlığı iyileşme gösterse de, Afrika’nın bazı kesimlerinde siyasi iradeye bağlı nedenlerle durum daha da kötüleşiyor. 10 Afrikalı çocuktan dokuzu Dünya Sağlık Örgütü (DSO) tarafından belirlenen minimum beslenme kriterlerini sağlayamıyor ve beş çocuktan ikisi düzenli öğünlerde beslenmiyor. Altı ila 23 aylık çocuklarda sağlıklı aralıklarla yeterli ve çeşitli besin alımı grafiğinde Liberya, Kongo ve Çad listenin en sonunda yer alan üç ülke. Zimbabwe, Gine Bisav, Gambiya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ise bu üç ülkeyi takip ediyor. Çocuklarda büyüme ve bilişsel gelişimi olumsuz etkileyen açlık, ülkelerin ekonomik performanslarını da ciddi oranda etkiliyor. Rapora göre çocuk açlığı Afrika ülkelerinin toplam GSYH’sinin yüzde 17’sine mal olabilir.

‘BU ÇIPLAK GERÇEK SESSİZ BİR TRAJEDİ OLARAK KALMAYA DEVAM EDİYOR’

Çocuk açlığının temelde siyasi bir problem olduğunu vurgulayan ACPF yönetici direktörü Assefa Bequele, “Siyasi duyarsızlık, iktidarların hesap verilebilirliğinin olmaması ve yanlış ekonomik politikaların feci birlikteliğinin sonucunda yaşanıyor tüm bunlar. Israrcı ve çıplak bir gerçek bu karşımızdaki fakat hala sessiz bir trajedi olarak kalmaya devam ediyor. Bu temel sorun geniş ölçüde tanınmıyor ve tolere ediliyor. Muhtemel sebebi ise açlığın fakir insanların sorunu olarak görülmesi.” şeklinde konuştu.

YEMEN’DE 85 BİN ÇOCUK AÇLIKTAN ÖLDÜ

Uluslararası yardım örgütü Save the Children (Çocukları Koruyun) Yemen'de 3 yıldır süren savaşta yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocukların sayısının (Kasım 2018 verileri) yaklaşık 85 bin olabileceğini açıklamıştı. Yemen’de 22 milyon kişi insani yardıma muhtaç. Savaş ve Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin uyguladığı abluka nedeniyle ülkede son yüzyılın en büyük gıda krizi yaşanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir