• DOLAR 32.349
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2307.867
  • ...
''Kudüs ümmetin asli meselesidir''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Dünyanın gündemi Filistin... Ramazan ayının son cuması olarak belirlenen ‘Dünya Kudüs Günü’ münasebetiyle hem yurtdışında hem de yurt içinde birçok yerde yürüyüş ve gösteriler düzenlendi. Meydanlardan yapılan açıklamalarda Kudüs davasının ümmetin asli meselesi olduğu ve bu konudan taviz verilmeyeceği özellikle vurgulandı. Ayrıca Suudi Arabistan'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinin kapanış bildirgesinde de Filistin halkının meşru haklarıyla bağdaşmayan barışçıl çözüm önerilerinin reddedildiği belirtildi.

İSTANBUL, DİYARBAKIR, MARDİN, BİNGÖL, BATMAN, ELAZIĞ…

"Dünya Kudüs Günü" dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarınca İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Bingöl, Batman, Elazığ başta olmak üzere birçok ilde basın açıklaması yapıldı.

İSTANBUL

Özgür Kudüs Platformu ve Mustazaflar Cemiyeti İstanbul Şubesi tarafından "Dünya Kudüs Günü" münasebetiyle düzenlenen bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını gazetemiz yazarı Mustafa Karakaş okudu. Karakaş; "Ümmetin içinde bulunduğu hali fırsata çeviren siyonistler ile onların sadık dostları Amerikan haydutlarının bütün Müslümanları köleleştirecek sinsi tuzağı görülmelidir. Arz-ı mev'ud hedefine ulaşmak isteyen siyonistlerin bu kirli tezgâhı, ümmetin göstereceği birlik ile dağıtılmalıdır. Yine unutmamalıyız ki bizler parçalanmaya devam ettikçe, çekiştiğimiz ve de çatıştığımız müddetçe dünya müstekbirlerinin iştahı kabaracak, pervasızca yeni katliamlar işleyeceklerdir. Şu da bilinmeli ki; Kudüs ne sadece Filistin toprağıdır ne de Arapların vatanı. Kudüs bütün Müslümanların, İslam milletlerinin mukaddes beldesidir. Bu gerçek dolayısıyla mukaddes toprakları savunmak ve işgali sonlandırmak da hepimizin öncelikli vazifesidir. Müslümanlar için Mescid-i Aksa; Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'den sonra yeryüzündeki en mukaddes mabettir. Bugün Kudüs'ü her zamankinden daha çok gündemde tutmalı ve hürriyeti için mücadele etmeliyiz. Küresel küfür güçleri, en küçük zaman dilimini dahi Kudüs'ü yahudileştirme gayreti ile plan ve projeler geliştirmektedir. Kudüs'ün küresel bir saldırı altında olduğunu görmeliyiz. Zalimler topluluğu tüm imkânları ile İslam ümmetini hedef almışken bizlerin tepkisizce oturması büyük bir vebaldir." ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ile Özgür Kudüs Platformu Diyarbakır Şubesi tarafından Dünya Kudüs Günü dolayısıyla Özgür Kudüs Yürüyüşü ile basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklaması öncesi halk, ikindi namazının ardından Sümer Camii önünde buluştu. Ardından slogan, tekbir ve marşlar eşliğinde "Özgür Kudüs Yürüyüşü"ne geçildi. Urfa Kapı'ya kadar devam eden yürüyüşün ardından burada basın açıklaması okundu. Açıklamayı, Özgür Kudüs Platformu Diyarbakır Koordinatörü Fikri Karavil okudu. Açıklamasına, "Bir gece, kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah, noksan sıfatlardan münezzehtir. O, gerçekten İşitendir, görendir." İsra Suresi 1. Ayeti Kerime'sini okuyarak başlayan Karavil, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'in 70 yılı aşkındır siyonistlerin işgali altında olduğuna dikkat çekti. "1948 yılında İslam ümmetinin bağrına saplanan hançer, bugüne kadar bizlere unutulmadık acılar yaşattı." diyen Karavil, "Acının yüreklerde korlaştığı Kudüs'ün işgali, bugün İslam ümmetinin yaşadığı en büyük sorundur. Unutulmamalı ki; Kudüs hür olduğunda ümmet hür olmuş, esir olduğunda zillete duçar olmuştur. Bilmeliyiz ki; bizler sessiz ve tepkisiz kaldıkça işgalin her gün biraz daha yayıldığı bu mukaddes belde de Müslüman kanı akmaya devam edecek, siyonist ateş sadece Kudüs'ü değil bütün bir ümmeti yakacaktır." dedi.

BATMAN

Batman’da İslami STK’lar tarafından Dünya Kudüs Günü ve Mavi Marmara katliamının yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kitlesel basın açıklamasında, “Kudüs’ün hürriyeti için mücadele edilmesi” çağrısında bulunuldu. Kürtçe bir konuşma yapan Molla Osman Teyfur, Kudüs’ün Müslümanlar için mukaddes bir yer olduğunu, bu nedenle muhafazasının yapılması gerektiğini söyledi. Kudüs’ün esaret altında olduğunu, Müslümanların Kudüs’ü esaretten kurtarmak için mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Teyfur, “Kudüs Peygamberlerin şehridir ve Peygamberlerden bize bir emanettir. Kudüs normal bir şehir değildir. Kudüs her dönemde nübüvvetin merkezi olmuştur. Bunun için Peygamberler ona sahip çıkmıştır. Bizler Kudüs’ün ehemmiyetini anlamamız için Allah Miraç Gecesinde Peygamberimizi Mekke’den Kudüs’e götürdü. Kudüs göğe yükselmenin kapısıdır. Müslümanlar Kudüs’e sahip çıkmalıdır. İşgal altında olan İslam coğrafyasını azat etmek için Müslümanlar mücadele etmelidir. Kudüs’e sahip çıkmak biz Müslümanlar için bir farzdır. Kudüs sadece Arapların, Filistinlilerin değil Kudüs tüm Müslümanlarındır. Kudüs ümmetin bir parçasıdır. O yüzden ümmet ihtilaflarını bir kenara bırakıp Kudüs’ün özgürlüğü için kenetlenmelidir. Kudüs özgür olursa Müslümanlar da özgür olacaktır. Ama eğer ki Kudüs esaret altındaysa tüm Müslümanlar da esaret altında demektir.” diye konuştu.

BİNGÖL

Bingöl'de Mustazaflar Cemiyeti Şubesince Saat Kulesi önünde düzenlenen basın açıklamasına katılanlar ellerinde, "Kudüs İslam davasının göz bebeğidir" ve "Kudüs bizim onurumuzdur" yazılı pankartlar taşıdı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Şefik Börü, Müslümanlar için kutsal olan Kudüs'ün İsrail işgali altında olduğunu belirtti. Kudüs'ün işgalinin İslam ümmetinin yaşadığı en büyük acı olduğunu dile getiren Börü, "Kudüs ne sadece Filistin toprağı ne de Arapların vatanı. Kudüs bütün Müslümanların, İslam milletlerinin mukaddes beldesi. Bu gerçek dolayısıyla mukaddes toprakları savunmak ve işgali sonlandırmak da hepimizin öncelikli vazifesi. Kudüs Müslümanlar için Mescid-i Aksa, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'den sonra yeryüzündeki en mukaddes mabet." şeklinde konuştu. Börü, bugün Kudüs'ün her zamankinden daha çok gündemde tutulması ve hürriyeti için mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

MARDİN

Mardin'de Şakir Nuhoğlu Camisi önünde bir araya gelen Dünya Kudüs Günü İnisiyatifi üyeleri ellerinde taşıdıkları Kürtçe ve Türkçe dövizlerle slogan atarak ABD ve İsrail'e tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Halil İbrahim Kırmızıoğlu, Kudüs'ün kurtuluşu için mücadele azimlerini ilan etmek üzere toplandıklarını söyledi. "Şüphesiz ki Dünya Kudüs Günü, İslam'ın günüdür. Kudüs Günü, İslam ümmetinin damarlarına direniş kanının pompalandığı ve Kudüs'ün direnişle kurtulabileceğinin ilan edildiği gündür. Kudüs hepimizin önünde bir imtihandır." diyen Kırmızıoğlu, Dünya Kudüs Günü'nün sadece bir anma günü olmadığını vurguladı. Kırmızıoğlu, bugünün Kudüs'teki direnişe destek olma, Filistin davası ve Gazze'ye sahip çıkma günü olduğunu aktardı.

ELAZIĞ

Yeni İhya Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Yeni İhya-Der) tarafından Elazığ Öğretmenevi önünde düzenlenen basın açıklamasına katılan dernek üyeleri ellerinde taşıdıkları dövizlerle slogan atarak İsrail'e tepki gösterdi. Dernek Başkanı Zülfü Öztürk, yaptığı açıklamada, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa ve Filistin topraklarının İsrail işgali altında olduğunu belirtti. Kudüs'ün bütün Müslümanların, İslam milletlerinin mukaddes beldesi olduğuna işaret eden Öztürk, mukaddes toprakları savunmanın ve işgali sonlandırmanın da herkesin öncelikli vazifesi olduğunu kaydetti.

İİT ZİRVESİNDEN ABD VE İSRAİL'E ''FİLİSTİN'' TEPKİSİ

Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) olağanüstü zirvelerinin ardından Mekke'de düzenlenen 14'üncü İİT olağan zirvesinin kapanış bildirgesinde Filistin'e yönelik mesajlar ağırlık kazandı. Kudüs'ü, sözde İsrail'in başkenti olarak tanıyan hukuk dışı her türlü kararın en sert şekilde kınandığı ve reddedildiği bildirgede, Filistin halkının haklarıyla bağdaşmayan barışçıl çözüm önerilerinin reddedildiği kaydedildi.

ABD'NİN "HUKUK DIŞI" KARARI KINANDI

Filistinli gruplardan ulusal mutabakat sürecini bir an önce tamamlamaları, Filistin hükümetinin Gazze'deki tüm sorumluluğu üstlenmesi ve en yakın zamanda seçimlerin yapılması istenen bildirgede, İsrail'in Suriye'ye ait olan Golan tepelerinden çekilmesi talep edildi, ABD'nin, bu konuda aldığı "hukuk dışı" karar kınandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde Mekke'deki Safa Sarayı'nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 14. İslam Zirvesi'nde üye ülke liderlerine hitap etti. Çavuşoğlu, İİT'nin kuruluş nedeni olan Kudüs meselesinde aradan geçen 50 yıla karşın halen gelecek için karmaşık sorunlara sahip olduklarını anlatarak, "İslam dünyası, başta Filistin olmak üzere, hepimiz için son derece endişe verici meseleler söz konusu olduğunda sarsılmaz birliğe ihtiyaç duyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

FİLİSTİN VE KUDÜS DAVASI, HER ZAMAN HEPİMİZ İÇİN ASIL MESELE OLMAYA DEVAM EDECEK

Müslümanlar arasındaki bölünme ve ayrışmaların, Filistin işgalini sürdürmeyi amaçlayanların işine yaradığına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Uygulanabilir bir çözüme giden yol, ilgili BM kararlarına ve belirlenmiş parametrelere dayanmalıdır. Filistin'de tarihin yeniden yazılmasını, adaletin ekonomik çıkarlara değişilmesini, haysiyet ve meşruiyetin göz ardı edilmesini kabul etmeyeceğiz. Filistin ve Kudüs davası, her zaman hepimiz için asıl mesele olmaya devam edecek. 1967 sınırlarını esas alan, başkenti Kudüs olan, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını sağlamayan herhangi bir barış anlaşması reddedilecek. Eğer Allah esirgesin, tarihi sorumluluğumuzu yerine getiremezsek Ümmet ve Allah önünde hesap veririz." Çavuşoğlu, Zirve Dönem Başkanlığı süresince gerçekleştirdikleri çalışma ve sonuçlarına ilişkin bilgi verirken, İİT'in kuruluşundan 50 yıl sonra, Ümmet'in barış, güvenlik, istikrar ve refahı halen ciddi zorluklarla karşı karşıya. Suriye ve Libya'dan Yemen, Körfez bölgesi ve ötesine kadar birçok acil çözüm bekleyen sorun var." ifadesini kullandı. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, Suriye halkının acılarını dindirmek için hem müzakere masasında hem de sahada yoğun çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir