• DOLAR 32.312
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.616
  • ...
"Bütün hayatımızı Kur'an ve sünnet ölçüsüyle gözden geçirelim"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, Kadir Gecesi münasebetiyle yaptığı açıklamada bu gibi önemli gecelerin fırsat bilinerek değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kadir Gecesi'ni kapsamlı bir tefekküre vesile kılarak bütün hayatımızı, Kur'an ve sünnet ölçüsüyle gözden geçirmemiz gerektiğini ifade eden Taştan, "Rabbimizle, kendimizle, çevremizle, bütün varlık ve kâinat ile ilişkimizi; tevhid, kulluk, adalet, merhamet, sorumluluk ve güzel ahlak üzere muhasebeye tabi tutalım." diye konuştu.

"Zaman ve mekân; meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar"

Ramazan ayının son günlerini yaşarken Kadir Gecesi'ne kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarına vurgu yapan Taştan, "Hayatımıza sayısız güzellikler katan rahmet, bereket ve arınma mevsimi Ramazan ayının son günlerini yaşarken bir Kadir Gecesi'ne daha kavuşmanın sevinci içerisindeyiz.  Bu geceye Kadir Gecesi denilmesi, şeref ve kıymetinden dolayıdır. Zaman ve mekânlar; kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesi'ni bu derece değerli kılan en önemli sebep de, Kur'an'ı Kerim'in bu gecede indirilmeye başlanmış olmasıdır. Kur'an'ı Kerim'in nüzulü ve Peygamberimizin insanlığa son Peygamber olarak gönderilmesi, dünya tarihinin en önemli hadisesidir." diye konuştu.

"Bu gece gaflet içerisinde geçirilmemeli"

Bazı önemli gün ve zamanların hikmete binaen gizli tutulduklarına değinen Taştan, "İslam âlimleri Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın 27. gecesi olduğu konusunda ittifak etmiş olmalarına rağmen, İslâm kaynaklarında belirtildiğine göre Allah Teâlâ birtakım hikmetlere dayanarak Kadir Gecesi'ni ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar: Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat, beş vakit içerisinde salat-ı vusta, ilahi isimler içerisinde İsm-i Azam, bütün ibadetler içerisinde rıza-ı ilahi, zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat müminlerin uyanık, dikkatli ve devamlı Allah'a ibadet ve taat içerisinde olmalarıdır. Müslümanlar bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle değerlendirmelidir." şeklinde konuştu.

"Kur'an-ı Kerim Rabbimizin insanlığa son vahyidir"

Kadir Gecesi'nde Kur'an'ı Kerim'in nazil olmaya başladığını hatırlatan Taştan, "Bu geceyi diğer bütün zamanlardan üstün kılan en önemli özellik; 'Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt, kalplere bir şifa ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet (olan Kur'an) geldi' (Yunus: 57) ayetiyle âleme tanıtılan, 14 asırdan beri insanlığın ufkunu aydınlatan hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim'in bu gece nazil olmaya başlamasıdır. Zira o Kitap, bizi birbirimize yaklaştıracak, kardeş kılacak, hayatı güzelleştirecek, sorunların çözümüne ışık tutacak, umutla geleceği inşa edecek en büyük değer ve en önemli hazine olarak Rabbimizin insanlığa son vahyidir." dedi.

"Bizi üstün ahlâkî değerlere yönelten Kur'an'dır"

Kadir Gecesi'ni gereği gibi anlayıp hakkıyla değerlendirmenin yolunun, Kur'an'ı Kerîm'in eşsiz mesajlarını anlamaktan geçtiğini belirten Taştan, "Bu itibarla, Kadir Gecesi Kur'an'ı öğrenme ve Resulullah'ı tanıma, onların öngördüğü fazilet ilkeleri doğrultusunda yaşama ve her türlü kötülüğü terk etme vesilesi kabul edilmelidir. Zira insanlara dünya ve âhiret mutluluğunu sağlamayı hedefleyen ve manevi varlığımızı karartan her türlü olumsuzluktan arındırarak, bizi üstün ahlâkî değerlere yönelten Kur'an'dır. O'nun getirdiği ilke ve prensiplerin özünde aydınlık, hoşgörü, dostluk ve kardeşlik vardır. O, insanlar arasında sevgi, uzlaşma, yardımlaşma, kardeşlik ve istikrarı sağlayacak; fert ve toplum planında pek çok ahlâkî ve sosyal problemin hak ve adalet çerçevesinde çözülmesine ışık tutacak ve insanlara gelişme yollarını göstererek onları geleceğe hazırlayacak ilâhî ölçüleri içeren bir kitaptır. Kur'an'ın bu özelliği, 'Gerçekten bu Kur'an en doğru olan yola götürür ve iyi işler yapan mü'minler için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.' (İsra:9)." ifadelerini kullandı.

"Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır"

Bu gecenin kıymetini bilmeden tükettiğimiz bir ömür için tövbe imkânı olduğuna değinen Taştan, "Rabbimizin engin rahmetiyle umut, bağışlanma ve huzur kapılarının açıldığı Kadir Gecesi, derin bir tefekkür ve samimi bir muhasebe ile bizi değerli kılan inanç ve ahlakı yeniden kuşanma zamanıdır. Gafletle geçen yıllarımızın affı ve günahlarla kirlenen kalplerimizin arınması için bizlere verilen eşsiz bir fırsat olan bu gece, kıymetini bilmeden tükettiğimiz ömür için tövbe imkânıdır. Sevgili Peygamberimiz bu mübarek gece ile ilgili olarak; 'Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır' buyurmuş ve bu gece; 'Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet' şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir." ifadelerini kullandı.

"80 küsur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade etmeliyiz"

Bu gece yapılması gereken ibadetlerle ilgili bilgi veren Taştan, "Bizler, bu geceyi, namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfar ederek ve dua yaparak değerlendirmeli, geçen hayatımızın Kur'an ve sünnete uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalıyız. Dargınlık, kırgınlık, kin ve nefretin yerine sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşliği hâkim kılmalıyız. Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmeli, onlara yardım elimizi uzatmalıyız, bu gece büyük bir fırsattır. Bu nedenle manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla, yaklaşık 80 küsur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade etmeliyiz. Sayısız manevî güzelliğin yaşandığı ve mükâfatların sınırsız olarak verildiği bu gecede; özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı artırmaya, kötü davranışlardan uzaklaşarak kalbimizdeki manevî kirleri temizlemeye çalışmalıyız." diye konuştu.

"İbadetler sadece bu gün ve gecelere has olmamalıdır"

Bir Müslümanın ölüm gelinceye kadar kulluk vazifesinin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Taştan, "Bu gibi mübarek gün ve geceleri değerlendirirken gözden uzak tutulmaması gereken bir durum ise ibadet ve taatlerimizi sadece bu geceye hasretmemeli, her zaman Allah'ın kulu ve Hz. Muhammed'in ümmeti olduğumuzu hatırda tutup, ona göre hayatımızı yönlendirmeliyiz. Mübarek gün ve geceler, toplumsal hayata pek çok yönden katkı sağlamakta, bu mübarek gün ve geceler vesilesi ile insanlar birbirlerini ve yakınlarını aramakta, yetimler ve fakirler gözetilmekte, hastalar ziyaret edilmekte ve dargınlar barışmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Kadir Gecesi'ni kapsamlı bir tefekküre vesile kılarak bütün hayatımızı, Kur'an ve sünnet ölçüsüyle gözden geçirelim"

Allah'ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı bu gecede bütün hata ve günahlardan tevbe etmemiz gerektiğini ifade eden Taştan, "Bu itibarla, Kadir Gecesi'ni kapsamlı bir tefekküre vesile kılarak bütün hayatımızı, Kur'an ve sünnet ölçüsüyle gözden geçirelim. Rabbimizle, kendimizle, çevremizle, bütün varlık ve kâinat ile ilişkimizi tevhid, kulluk, adalet, merhamet, sorumluluk ve güzel ahlak üzere muhasebeye tabi tutalım. Allah'ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı bu esenlik gecesinde bütün hata ve günahlarımıza tevbe ederek bir daha aynı yanlışlara yaklaşmamak azmi ve bilinciyle af dileyelim. İçten ve samimi dualarımıza bütün insanlığı dâhil ederek kin, haset, nefret, korku, ümitsizlik ve ötekileştirmenin olmadığı; güven, sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın hâkim olduğu bir hayatın ve dünyanın inşası için çalışma azmimizi yenileyelim. Bunu başarabildiğimizde, kalbimizde dargınlık, kırgınlık, kin ve nefret yerine; sevgi, dostluk ve kardeşlik hâkim olacak; ellerimiz, yetimlere, kimsesizlere, fakir ve muhtaçlara yardım için ulaşacak, Allah'ın yardımı ve rahmetiyle yeryüzü esenlik olacaktır." şeklinde konuştu.

Taştan açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: "Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin ve İslam âleminin Kadir Gecesi'ni tebrik ediyor, yüce Mevla'mızdan, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul buyurmasını, bu gecede yapılan dua ve yakarışların, İslam âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını niyaz ediyorum." (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir