• DOLAR 32.332
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2297.69
  • ...
Uygurlardan Çin’e yalanlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin medya aracılığıyla Doğu Türkistan ve oradaki Uygur Türkleri konusunda yaptığı açıklamalar Doğu Türkistan Maarif ve dayanışma derneği tarafından protesto edildi.

Çin Başkonsolos Cui Wei yaptığı açıklamada Çinde müslümanlara yönelik olumsuz br durumun olmadığını, camileri restore ettiklerini,iddia etmişti. Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği’nin yaptığı açıklamada başkonsolusun iddialarının doğru olmadığı, asimilasyonun sürdüğü belirtildi.

Açıklamada “Başkonsolus Doğu Türkistan’da cami yıkmadıklarını aksine belki restore ettiklerini iddia ediyor. Ama biz Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da birçok camileri yıktığının ve kapattığının kanaatindeyiz elimizde bilgi ve belgeler var. Örnek göstermek gerekirse bir çok adresteki cami şuan yok edilmiş durumumdadır. Son olarak Çin yönetimi Doğu Türkistan’ın Hotan Vilayeti Keriye ilçesindeki 800 yıllık tarihi büyük camiyi yıktığı belgelendi. Ondan başka Kaşgar şehrinde onlarca adresteki Camiler yok edildi. Eğer Çinin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’in iddia ettikleri doğru ise restore ettikleri Camilerin fotoğrafları ve adreslerini göstersin! eğer gösteremezse demek oluyor ki iddiası gerçekleri yansıtmıyor.” DENİLDİ.

Başkonsolusun kamplarda esir tutulan Türklerle ilgili “Çince ve mesleki eğitim merkezi” açıklamasının apaçık bir yalan olduğu dile getirilen açıklamada “kamplarda 70- 80 yaşındaki dedeler ve neneleri de tutukladılar onların Çince öğrenmesine ne gerek var?” denildi. Kamplarda doktorların, profesörlerin bile bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada meslek sahibi olan Çince bilen insanlar o halde neden bu kampa gidiyorlar sorusu sorularak Çin Komünist rejiminin Müslüman Uygurlara yönelik asimilasyon politikasına dikkat çekildi.

Uygur Özerk bölgesindeki özerkliğin uygulanmadığından şikayet edilen açıklamada Uygurların Çince öğrenmeye zorlandığı eleştirisinde bulunuldu.

Açıklama şu ifadeler ile sona erdi:

“Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği olarak bizler Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei,nin Uygur Türkleri ile ilgili yaptığı açıklamalarının gerçek dışı olduğunu kamuoyuna duyuruyoruz ve bu aldatıcı açıklamaları kınıyoruz ve reddediyoruz.

Çin yönetimine Doğu Türkistan’daki işkence kamplarını bir an önce kapatmaya ve mağdur olan tüm tutukluları ivedilikle serbest bırakmaya çağrıda bulunuyoruz.

Türk halkı Çin’in bu tür yalan açıklamalarına inanmayacaktır. Dolaysıyla Çin konsolosluğunu, baskı altındaki Doğu Türkistan halkı ile ilgili bu tür Aldatıcı açıklamaları yapmayı durdurmaya çağırıyoruz.

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir