• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Dmitry Patrushev ve beraberindeki heyetle görüştü. Görüşmede, Rusya'nın ikili ve bölgesel işbirliği alanlarında önemli bir ortak olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki genel ticaret hacminin yüzde 15 artarak, 2018 yılında 25 Milyar Doları geçtiğini belirten Bakan Pakdemirli, tarımsal ticaret açısından daha büyük bir potansiyele sahip olduklarını ifade etti.

YAŞ SEBZE VE MEYVELERE ÖNCELİK VERİLMESİ

Pakdemirli, başta domates olmak üzere, Rusya'ya ihraç edilen yaş meyve ve sebzelerin kontrol için limanlarda uzun süre bekletildiği ve bu nedenle ürünlerde bozulma olduğu, bu nedenle kontrollerde yaş meyve ve sebze ürünlerine öncelik verilmesi gerektiğini hatırlattı. Pakdemirli ayrıca Gelencik Limanı'nın kapalı olduğu süre boyunca kullanılacak olan Tuapse ve Novorossiysk limanlarının altyapısının iyileştirilmesi gerektiğinin da altını çizdi.

DOMATES KOTASI 100 BİNDEN 150 BİN TONA ÇIKARILDI

Görüşmede Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Dmitry Patrushev ise Rusya'nın domates kotasını 150 bin tona çıkaran kararın Nisan ayında imzalanmasının ardından yürürlüğe konulduğunu söyledi. Türkiye ve Rusya arasında ikili ticaretin yanı sıra yatırım, bilimsel ve teknik konularda da işbirliğinin yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Rusya Tarım Bakanı Patrushev, iki ülke arasında TYK Toplantılarının düzenli bir şekilde yapılmasının sorunların çözümü için fırsat olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli de Tarım Yürütme Komitesi (TYK) 3. Dönem Toplantısı'nın 2019 yılında Türkiye'de gerçekleştirileceğini hatırlattı. Bakan Patrushev Temmuz ayında St Petersburg'da yapılacak Su Ürünleri Fuarına Bakanı Pakdemirli'yi davet ettiklerini de ifade etti.