• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
"Ömrümüzü bir Ramazan ayı gibi geçirmemiz lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl'de ev ve okul dışında vakitlerini camide geçiren gençler, yaşıtlarına önemli tavsiyelerde bulunarak, Ramazan ayının her açıdan bir fırsat ayı olduğunu, iyi bir Müslüman olunması için hayatın her alanının bir Ramazan gibi geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Gerek Ramazan'da gerekse de diğer zamanlarda vakitlerini camide geçirdiklerini belirten gençler, Kur'an ayı olan Ramazan ayının, her açıdan bir fırsat ayı olduğunu, dolayısıyla bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylediler.

Cami gençlerinden Cahit Buyankara, vakitlerinin büyük bir kısmını camide geçirdiğini belirterek,  "Bingöl Atatürk Anadolu Lisesi'nde okuyorum lise 2'ci sınıftayım. Tabii Ramazan ayı bereket ayıdır,  Kur'an ayıdır. Kur'an; bu ayda, Kadir Gecesi'nde indirildi. Tabii biz camiye Kur'an'ı okumaya geldik, Kur'an'ı hayatımıza geçirmeye geldik.  Ramazan'da oruç tutarak ibadetlerimizi yerine getirerek bu mübarek Ramazan ayını değerlendirmeye çalışıyoruz." dedi.

 "Ramazan ayını ibadetle geçirmemiz lazım"

Buyankara, şunları söyledi: "Bu ayda arkadaşlarımızla beraber ikindi namazını camide kılıyoruz.  Sabahleyin zaten okul var, okula gidiyoruz. Öğlen namazını okul mescidinde kılıyoruz. Okuldan çıktıktan sonra hemen Ulu Cami'ye geliyoruz. İstiyoruz ki yaşıtlarımız, genç arkadaşlarımız da gelsinler, Kur'an'ı okuyup kendi hayatlarına tatbik etsinler. Oruç tutmak, sadece aç kalmak değildir. Oruç tutmak, tüm ibadetleri yerine getirmek demektir.  Orucu yatarak geçirenler var. Aksine bu ayı yatmakla değil; ibadetle, Allah'a kulluk görevini yerine getirmekle, namaz kılmak ve oruç tutmakla geçirmeliyiz."

"Ramazan ayı fırsat ayıdır"

'Asıl oruç, tüm kötülüklerden arınmak demektir' diyen Buyankara, "Okulda, çarşıda, her nerde olursak olalım kendimize bir çeki düzen verip, kötü sözlerden uzak durmalıyız. Ramazan ayı bizim için büyük bir fırsattır. Nasıl okul derslerini aksatmayıp okula gidiyoruz,  camiyi de aksatmamalıyız. Ramazan büyük bir berekettir. Ramazan ayı boyunca gerek teravih namazını gerekse diğer namazları camide kılmamız lazım." ifadelerini kullandı.

"İslam coğrafyasında katliamlar devam ediyor"

Anne ve babaların söylediklerine kulak verilmesi gerektiğini dile getiren Buyankara, "Her şeyin bir zamanı var. Okul, cami gibi önemli yerlere gitmenin de dışarı çıkmanın da bir zamanı var. Bu ayda kimsenin üzülmesini istemiyoruz. Şu an Filistin'de, Yemen'de katliamlar sürüyor. Küçük çocuklar katlediliyor. Buna da bir dur dememiz lazım.  İstiyoruz ki onlar da bizim gibi özgür yaşayıp özgürce camiye gelip namazını kılıp huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürsünler. Duamız odur ki; dünyanın hiçbir yerinde insanlar ölmesin, bebekler katledilmesin ve insanlık vahşice katledilmesin." diye konuştu. 

"Her anımızı Ramazan gibi geçirmemiz lazım"

Vaktini, okul ve ev dışında camide değerlendirmeye çalıştığını ifade eden İbrahim Ethem de "Lise 3'te okuyorum. Ramazan ayı bereket ayıdır, Kur'an ayıdır, 11 ayın sultanıdır. Ramazan ayında Kur'an okumakla birlikte kötü sözlerden sakınmamız da gerekiyor. Her zaman Ramazan ayındaymışız gibi davranmamız gerekiyor. Ramazan ayı sadece kendimizi aç tutmak değildir. Oruç insanın nefsini her açıdan terbiye etmesidir." dedi.

"Ramazan paylaşma ayıdır"

Ramazanın paylaşma ayı olduğuna dikkat çeken Ethem, şunları söyledi:  

"Ramazan ayı paylaşmadır.  Birçok şeyimizi kardeşimizle paylaşmamız gerekiyor. Ramazan ayı aynı zamanda bereket ayıdır. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), 'Komşusu açken, tok yatan bizden değildir.' diye buyuruyor. Dolayısıyla paylaşmamız gerekiyor. Kardeşlerimize yardımcı olalım.  Maddi durumu olmayanlara yardımcı olalım. Ramazan ayında sadece yaşlıların ibadet etmesi gerekmez, gençlerin de aynı şekilde ibadet etmesi gerekir. Gençlerin camiye gelmeleri, Kur'an bilmeyenlerin öğrenmesi, ya da dinlemesi fayda sağlayacaktır."

Dünyanın değişik yerlerinde zulüm ve haksızlıkların devam ettiğini dile getiren Ethem, "Allah bu zulümleri bir an önce bitirsin. Şu an dünyada olan ölümler, Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı zulümler, Ramazan ayı vesilesiyle son bulacaktır inşallah.  Allah'tan duamız budur ki Müslümanların üzerinde olan zulümler bitsin." dedi.

"Günün 24 saatini iyi değerlendirmek gerekiyor"

Günün 24 saatinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ethem, "Vaktimizi okula ve işe ayırdığımız gibi Kur'an okumaya, diğer ibadetlere de ayırmamız gerekiyor. Müslümanların dışarıda, kahvelerde zaman geçireceğine, camiye gelip Kur'an okumaya, Kur'an öğrenmeye ayırsalar daha iyi olur. Orucun etkisiyle dilimize sahip çıkmalıyız. İslam'ın uygun görmediği davranışları sergilemememiz gerekir. Ramazan ayı münasebetiyle, okuldan çıktığımız gibi camiye mukabele okumaya, cemaatle namaz kılmaya gitmemiz lazım. Sohbetler yapılıyorsa dinlememiz lazım. Burada bir şeyleri kendimize katmamız ve kendimizi geliştirmemiz gerekir." diye konuştu.

"Ramazan ayının ruhuna uygun hareket etmemiz lazım"

Ramazan ayını camide mukabele okuyarak değerlendirmeye çalışan Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Erkan Danış, "Ramazan ayında sabah kalkıp okula gidiyoruz. Okulda, Ramazan ayının içerisinde olduğumuzu unutmamamız lazım.  Arkadaşlarımıza karşı kötü laflar kullanmamamız ve iyi geçinmemiz lazım. Oruçlu olduğumuzun farkına varmamız lazım." dedi.

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir"

Hazreti Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'Komşusu açken, tok yatan bizden değildir' hadisini hatırlatan Ethem, "Bu hadise uygun hareket etmemiz lazım. Oruç tutmayan arkadaşlarımızı görünce üzülüyorum. Çünkü Ramazan'ın ne olduğunun farkında olmayan arkadaşlarımız var.  Onlara doğru yolu göstermemiz ve yardımcı olmamız lazım. Okul dışında vaktimiz çok fazla var. Okuldan çıktıktan sonra mukabele okumaya geliyorum. Camilerde teravih ve diğer namazlarımızı kılıyoruz.  Zamanımı Kur'an okuyarak değerlendirmeye çalışıyorum. Kardeşlerime, arkadaşlarıma ve yaşıtlarıma bunu söylemek istiyorum; Ramazan ayı fırsat aydır, değerlendirmemiz lazım. Namazın ne olduğunu bilmeyenler camiye gelerek namazı öğrenip kılmaları lazım. Kur'an okumayı bilmeyen arkadaşlarımız da buradaki hocalardan, bizim gibi arkadaşlardan ders alabilirler. Ramazan ayı hepinizin bildiği gibi bir bereket ayıdır, bu bereketten istifade etmemiz lazımdır." ifadelerini kullandı.

"Okulda ve camide yapılan mukabelelere katılıyorum"

Bingöl Merkez Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Lisesi'nde okuyan ve vaktini camide geçiren gençlerden Harun Deveci, "11 ayın sultanı Ramazan ayındayız. Her zaman okulda öğle namazından sonra kendi aramızda hocalarımızla mukabele okuyoruz. Okul çıkışında da ikindi namazını müteakip Ulu Cami'ye gelip mukabele okuyoruz. Ben de hafızlarımızla birlikte her gün okunan cüzün birinci hizbini okuyorum." dedi.

"Ramazan ayı bereket ve huzur ayıdır"

Deveci, şunları söyledi. "Ramazan ayı bereket ve huzur ayıdır. Ramazan ayı aynı zamanda Kur'an ayıdır.  Ramazan ve diğer zamanlarda Kur'an'ı açıp okumamız lazım. Kur'an-ı Kerim hayattır, insan onda huzur buluyor. Kur'an okumayı bilmeyen insanlar var. Kitabımız Kur'an-ı Kerim'i bilmeyenlerin öğrenip okuması gerekiyor. Bu konuda arkadaşlarımızı camiye bekliyoruz.  Camiye gelmelerini isteriz. Kur'an'ın Arapçayla okuduğumuz gibi anlamını da bilmek için gayret etmek lazım. Ramazan ayını değerlendirmemiz gerekiyor. Teravih namazı ve diğer ibadetleri yerine getirerek Ramazan ayını iyi bir şekilde geçirmemiz lazım. Gerek Ramazan ayında, gerekse diğer vakitlerde ağzını bozarak konuşmak bir Müslümanın özeliği değildir. Ramazan ayında ve diğer zamanlarda dürüst ve dosdoğru olmamız lazım. Ramazan ayı her açıdan fırsat ayıdır. Yani varsa açıklarımız gidermemiz lazım. Günahlardan muhafaza olmamız lazım." 

"Ömrümüzü Ramazan gibi geçirmemiz lazım"

Son olarak şu tavsiyede bulunan Deveci, "Camide genç arkadaşlarımızı görmek istiyoruz. Camilerimizi güzelleştiren cemaattir, gençlerdir. Ramazan ayını fırsat bilerek varsa kötü alışkanlıklarımızı bırakmamız lazım. Her zaman hayatımızı Ramazan gibi geçirmemiz lazım." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir