• DOLAR 32.432
  • EURO 34.468
  • ALTIN 2486.8
  • ...
Bakan Eker: Afrika Stratejimiz Meyvelerini Vermeye Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Tanzanya`nın Darüsselam şehrinde düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı başladı. Fuarın açılışını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Tanzanya Sanayi, Ticaret ve Pazarlama Bakanı Abdallah Kigoda yaptı. Bakan Eker, Türk İhraç Ürünleri Fuarı`nın açılışından sonra Tanzanya Başbakanı Mizengo Kayanza Peter Pinda ile bir araya gelerek ortak yatırım imkanlarını görüştü.

 

Darüsselam`da düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı`nın açılışında konuşan Bakan Eker, 2003 yılında Hükümetin ortaya koyduğu \"Afrika Stratejisi\"nin meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Tanzanya`daki Türk yatırımlarının önümüzdeki dönemde daha da artacağını belirten Bakan Eker, Türk iş adamlarına Tanzanya`ya yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Daha önce de Tanzanya`da benzer fuarların gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Eker, \"Açılışını yaptığımız fuara başta tarım ürünleri olmak üzere, inşaat, ev tekstili, ambalaj ürünleri, elektrikli ev aletleri ve halıcılık gibi pek çok sektörden 42 Türk firması katılıyor. Üç gün sürecek fuarın Tanzanya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere büyük bir katkı sunağını umuyorum\" dedi.

 

Tanzanya Sanayi, Ticaret ve Pazarlama Bakanı Abdallah Kigoda ise yaptığı konuşmada; Türkiye`nin ortaya koyduğu \"kazan kazan\" anlayışının önemine işaret ederek, Türk yatırımcılarının daha kalıcı projelerde yer almasını istediklerini söyledi.

 

Bakan Eker, Tanzanya Başbakanı Pinda İle Görüştü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tanzanya programının son gününde Başbakan Mizengo Kayanza Peter Pinda ve Toprak, İskan ve Konut Geliştirme Bakan Yardımcısı Goodluck Medeye ile ayrı ayrı görüştü.

 

Başbakan Pinda ile yaptığı görüşmede, Tanzanya`nın tarım alt yapısından kaynaklanan sorunlarını çok iyi bildiklerini dile getiren Bakan Eker, özellikle kullanılamayan tarıma elverişli arazilerin değerlendirilmesi konusunda Türkiye`nin katkı sunabileceğini söyledi. Özel sektör yatırımlarının önündeki yasal engellerin kaldırılmasının önemine işaret eden Bakan Eker, \"Tanzanya`yla aramızdaki ticaret hacmini 10 milyon dolardan 192 milyon dolara çıkardık. Tanzanya`yı Doğu Afrika`nın ticaret kapısı olarak görüyoruz. Bu nedenle Tanzanya`yla ticaret hacmimizi iki yıl içerisinde 500 milyon dolarlar seviyesine çıkarmak istiyoruz\" dedi.

 

Tanzanya Başbakanı Mizengo Kayanza Peter Pinda ise ülkesinin 2025 yılında orta ölçekli bir ekonomik büyüklüğe ulaşmak istediğini belirterek, bu hedefi yakalamak ve yatırımların kalıcı hale getirilebilmesi için birlikte iş yapılması ve teknoloji paylaşımının önemine işaret etti. Tanzanya`nın pek çok doğal kaynağı bulunduğunu belirten Başbakan Pinda, bunları hammadde olarak değil de katma değerli işlenmiş ürünlere dönüştürmek istediklerini söyledi.

 

Bakan Eker ve Türk iş adamlarından oluşan heyet daha sonra Tanzanya Toprak, İskan ve Konut Geliştirme Bakan Yardımcısı Goodluck Medeye ile görüşerek Tanzanya`ya yatırım imkanlarını ele aldı.(Yakup Moğulgani-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir