• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
​"Belediyelerin alacakları kararlara STK’lar da müdahil olsun"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Başkanı Mehmet Şerif Öter, STK’ların belediyelerin alacakları kararlara katılma talebi için Mardin Büyükşehir ve 10 ilçenin Belediye Başkanlıklarına dilekçe ile başvurduğunu belirtti.

Öter, Avrupa’da Sivil Toplum Örgütleri’nin başta Belediyeler olmak üzere kamuya hizmetle yükümlü olan tüm kurumların karar alma sürecine, bilgilenme ve şeffaflık adına katılım ve katkı sağladıklarını belirterek, kendilerinde Belediyelerin alacağı karar almalarında yer almak istediklerini söyledi.

"STK’ların amacı, baskı mekanizması yoluyla üyelerinin çıkarlarını, haklarını ve menfaatlerini korumak, daha geniş bir siyasal platformda bu menfaatlerin savunulmasını sağlamaktır." diyen Öter, "Etkin bir sivil toplum sayesinde bireyler sadece seçimlerde oy veren tekil seçmen kimliğinden sıyrılıp sivil toplumun örgütlü bir üyesi haline gelir. En önemlisi de, STK’lar vatandaşlık kültürünün kazanılmasında etkili olurlar. Batıda sosyal devletin uzun dönemde bütün vaatlerini yerine getiremeyeceği, kamusal alanda sosyal devlet ve siyasi partilerin boşalttığı alanı doldurmak gibi bir zorunluluk ortaya çıktı. Bu zorunluluk Batı toplumlarında sivil toplum kuruluşlarına önem verilmesini sağladı ve bunlara karşı yönelen dikkati çoğalttı. Bu gelişmeler neticesinde özellikle  sivil toplum kuruluşlarının sayıları, çalışma alanları ve işlevleri hızla yayıldı ve genişledi, sivil toplum kuruluşlarına verilen önem arttı.” şeklinde konuştu.

Belediye Başkan ve Meclis üyelerinin demokratik sistemin marifetiyle seçilerek işbaşına geldiklerini dile getiren Öter, şöyle devam etti:

“Bizlerde 60 dernek bileşeni bulunan ve demokratik sistemin bir parçası olan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu olarak Mardin Büyükşehir, Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Ömerli, Mazıdağı, Derik, Yeşilli, Savur ve Dargeçit belediyelerimize 27.05.2019 tarih ve 2019/003 Sayılı resmi yazı ile başvuruda bulunduk. Bu talebimizin amacı Belediyelerimizin halka karşı şeffaflık anlayışlarına katkı ve destek sunmakla birlikte, demokratik kitle örgütleri olarak halkımıza karşı görevimizi yapmak istiyoruz. Bu demokratik hak ve talebimizle ilgili belediyelerimizden gelecek olumlu veya olumsuz her türlü yaklaşım ve faaliyetleri gerek kurumsal sosyal medya sayfalarımızda gerek basın aracılığıyla objektif ve yansız bir şekilde bilgilendirme yapılacaktır.” (Mehmet Aslan-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir