• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
Uyuşturucu kaynaklı ölümler arttı! “İstanbul’da 200 bin bağımlı var”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, gençliğin en büyük probleminden olan uyuşturucu belasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Ay, “Sadece İstanbul’da 200 bin bağımlı olduğunu düşünüyoruz. Uyuşturucudan ölümler, sadece bilinenler 1.000’i aşmış durumda” dedi.

“55 BİN KİŞİ UYUŞTURUCUDAN İÇERİDE”

Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, “Uyuşturucu belası her geçen gün büyüyen bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bugün sadece İstanbul’da 500 bin kişi uyuşturucuya bulaşmış durumda! Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde tam 2 milyon kişi bu beladan etkileniyor. Sadece İstanbul’daki bağımlı sayısı ise 200 bini buluyor! Ayrıca uyuşturucuya bulaşma yaşı da tahminleri zorlayacak rakamlara kadar düştü. Bugün uyuşturucuya bulaşma yaşı 8. Uyuşturucudan ölüm yaşı sadece 14! 15 yaşında yavrularımız tedavi olmak için AMATEM’lere başvuruyor! Uyuşturucudan ölümler, sadece bilinenler 1.000’i aşmış durumda! 55 bini aşkın kişi uyuşturucudan cezaevinde yatıyor. Bu rakam toplam hükümlü sayısının ortalama 5’te 1’ini oluşturuyor. Maalesef bunlardan 500’den fazlası 18 yaşından küçük!” dedi.

ÇOCUĞUNUN ÖLMESİ İÇİN DUA EDEN ANNE VAR!

Ailelerin de en az uyuşturucu kullananlar kadar etkilendiğini ifade eden Ay şöyle devam etti: “Derneğimizin çalışmaları esnasında nice dramlara şahit olduk. Çocuğu, başkalarını da uyuşturucuya bulaştırmasın, başka annelerin de yüreği yanmasın diye çocuğunun ölmesi için dua eden anne var… Çocuğu, uyuşturucu satıcılığı yapmasın diye, evinde yemek satıp oğluna uyuşturucu parası veren anne var. Uyuşturucu alabilmek için evladını, zehir tacirlerine rehin bırakan baba da var.”

AMATEM KAPASİTELERİ YETERSİZ

Tedavi sürecine ilişkin yaşanan sıkıntılara değinen Ay, “Bugün bağımlı birisi tedavi olmak istese 2-3 aydan önce randevu alamıyor. Sadece İstanbul’da 200 bin bağımlı var iken AMATEM’lerin toplam yatak kapasitesi sadece 1062. Ayrıca, tedavi sonrası uygulanması gereken rehabilitasyon aşaması için gerekli merkezler ülkemizde yok” ifadelerini kullandı.

AİLELER ÇOCUKLARINA SARILSIN

Ailelere de uyarılarda bulunan Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, “Hal böyle iken ailelere bu konuda çok önemli görevler düşüyor. Uyuşturucu kullananların yarısı bunu ilk kez kendi odalarında deniyorlar. Basit ama etkili şeyler ifade edeceklerim.  Aileler, çocuklarıyla iletişimi kesmemeli. Günde en azından akşam yemeklerinde bir araya gelmeliler. Böyle olursa çocuklarında bir değişim olup olmadığını görebilirler.

Anneler çamaşır yıkarken, çocuklarının kıyafetlerinin ceplerini kontrol etsinler. Yine çocuklarına sarılsınlar. Bu sayede üzerlerinde farklı bir koku olup olmadığını anlayabilirler. Gençlerimiz için toplum olarak mücadele etmek durumundayız. Bu konu bizim kırmızı çizgimiz olmalı. Kimse “benim çocuğum yapmaz” diyerek kenara çekilme lüksüne sahip değil. Bugün bu yola çıkmazsak yarın çok geç olabilir. Ya birlikte mücadele edeceğiz ya da hepimiz kaybedeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir