• DOLAR 32.583
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2489.824
  • ...

Şimşek, büyümenin son yıllara göre bu yıl düştüğüne yönelik gelen soruya "2010-2011`de yüzde 10`luk büyüme oldu. Bu yıl yavaşladı ama bunu biz de istedik. Türkiye`nin büyümesinin yavaşlamasında Avrupa`daki gelişmeler de etkili oldu. Avrupa ihracatımızın, yatırımlarımızın ve turizm kaynağımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Avrupa`ya rağmen yine de bu yıl yüzde 3`ün üzerinde büyüdük. Bu yıl için biz yüzde 4`lük bir büyüme bekliyoruz. Belecek yıl içinse büyüme beklentimiz yüzde 5 seviyesinde" dedi.

ENFLASYONA GÖRE UYGUN ORAN

CNBC Europe muhabirlerinin “faiz oranlarını enflasyon için düşürmeyi mi planlıyorsunuz” şeklindeki sorusuna Şimşek, “Hayır bir bandımız var faiz oranlarınu bu oranda belirliyoruz. Bu alanda oranlar hala olumlu. Ancak Fitch`in not artırımından sonra faiz oranları düştü evet. İhracat açısından değerlendirecek olursak hazine açısından bakacak olursak negatif faiz oranları var. Beklenen enflasyonu dikkate alırsanız yine olumlu bir havanın olduğunu görürsünüz. Faiz oranları hazine borçlanması açısından yüzde 6`ydı ama hedeflenen enflasyona göre uygun bir orandı bu” şeklinde yanıt verdi.

LİRA BÖLGESİ KURMAYI PLANLAMIYORUZ

CNBC muhabirleri Şimşek’ten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Lira Bölgesi oluşturmaya yönelik açıklamalarını değerlendirmesini istedi.

Maliye Bakanı bu soruya, “Başbakan aslında liranın dönüştürülebilir bir para birimi olmasından bahsediyordu. Ticaret aracı olmasından bahsediyordu komşularla. Biz Lira Bölgesi oluşturmayı planlamıyoruz. Bazı anlaşmalar var komşularımızla lira üzerinden ticaret yaptığımız. Bu aslında bir para birimi seçimi. Ticaret ortaklarımızı izliyoruz. Euro Bölgesi gibi bir birlik kurma planımız yok. Başbakanın da bahsettiği buydu” dedi.

LİRA GÜÇLÜ EKONOMİNİN SİMGESİ

Şimşek, Türk lirasının simgesinin oluşturulmasının dolara ve euroya karşı para birimini korumak için alınan bir karar mıydı şeklindeki soruya, “30 yıldır çift haneli enflasyonla boğuşuyordu. Enflasyon düştü, ihracat arttı ekonomi rayına oturunca liranın da değeri arttı. Lira şu anda Türk ekonomisinin gücünü temsil ediyor. Biz de liranın simgesini değiştirmek istedik. Şu anda çok daha güvenilir bir para birimi” şeklinde yanıt verdi.

YATIRIM YAPILABİLİR BİR ÜLKEYİZ

Şimşek Fitch’in not artırımının ardından diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve S&P’den de benzer hareketlerin gelmesini bekleyip beklemediklerine yönelik gelen soruya şöyle yanıt verdi:

“Öyle görünüyor ki dış zayıflıklar cari açığı etkiliyor. Cari açık diğer yıllara göre azaldı ama yine de yüksek. Politik istikra var ülkede şu anda. Türkiye borcunun GSYİH`E oranını yüzde 31`e düşürmeye çalışıyor. Türkiyenin çabalarını görseniz ne kadar çalıştığımızı fark ederseniz. Ama bazı kredi kuruluşları farklı şeylere takılmış durumda. Ama piyasalar zaten bizi yatırım yapılabilir ülke olarak fiyatlıyor” dedi.

KREDİ BALONU OLMAYACAK

Türkiye’de kredi balonunun önüne geçmek için Merkez Bankası’ndan sıkı politikalar geldiği yönündeki soruya Şimşek, “Makro ihtiyati önlemler çok moda. biz ek sermaye değerlenmesini ilk uygulayan ülkelerden biridiydik. Stres testlerini de çoktan uyguladık. Türkiye kimse yüzde 25 teminat ödemeden mortgage kredisi alamaz” şeklinde yanıt verdi.