• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.584
  • ...
İstanbul`da Büyük Yakıt İsrafı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Yıldırım, “Bununla birlikte üçüncü köprü ve yollarının maliyeti 5 milyar lira. Ne kadar kaynak kaybolduğunu siz hesap edin.” dedi.

İETT`nin, 3. Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği 5. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı, açılış töreniyle başladı. Katılımın yüksek olduğu toplantıya Bakan Binali Yıldırım da katıldı.

İstanbul`da trafik sorununun kaçınılmaz olduğunu belirten Bakan Yıldırım, “Konuşulacak şey, katlanılabilir bir trafik sorunu. Yani akış devam edecek. Akış hızı zaman zaman azalacak ama süreklilik devam edecek. Bunu anlamak lazım.” dedi.

Yüzyıl önce, bu şehrin cazibe merkezinin 20 kilometrelik bir daire içinde olduğunu ifade eden Yıldırım, “Eskiden daire Sirkeci, Karaköy, Üsküdar, Beşiktaş, Beyoğlu eksenindeyken, üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen şehrin yerleşim sınırları 140-150 kilometreyi buldu. Ancak cazibe merkezleri halen burası. Nostaljik tramvaydan sonra 1990`lı yıllardan itibaren İstanbul raylı sistemle tanıştı.” şeklinde konuştu.

Enerji ve ekonomi anlamında büyük bir kayıp ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bunlara egzoz gazını da saymıyorum. Toplu taşıma ekolojidir. Enerji, cari açığımızı artırma eğilimi gösteren bir sektördür. Burada bireysel taşımacılığı, toplu taşımaya yönlendiremezsek, hem ekonomik hem de enerji anlamında büyük kayıp olur. Marmaray, 3. Köprü, Avrasya Projesi ve 3. havalimanının faaliyete geçmesi ve buna ilaveten Ankara-İstanbul yüksek hızlı treninin çalışmaya başlamasıyla İstanbul`un merkezindeki trafik, merkezden çevreye akacak. Metro projelerini ilave ettiğimizde İstanbullu daha kaliteli bir ulaşım altyapısına sahip olabilecek. Ulaştırmanın gayri safi milli hasıladaki oranı her geçen yıl artıyor. İstihdamda ulaştırma sektörü Avrupa`da yüzde 7 iken, bu oran Türkiye`de yüzde 13.” diye konuştu.

İnsanlara, “Otomobillerinize binmeyin. Toplu taşıma kullanın.” demek yerine, kapıdan kapıya taşıma formülünü uygulamaya çalıştıklarını anlatan Yıldırım, "İnsanları toplu yaşadığı yere toplu taşıma araçlarıyla götürmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL`A 60 MİLYAR BÜYÜKLÜĞÜNDE PROJE

İstanbul`da devam eden projenin 60 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını kaydeden Yıldırım, “Bunlar büyük oranda başlamış. Bir kısmı bitme aşamasına gelmiştir. Kartal - Kadıköy metrosu, Levent - Maslak ve daha planlanan üç dört hat var. 2020 Olimpiyatları`na hazırlanan İstanbul var. 2020`ye kadar olimpiyatlar için değil, İstanbulluların daha rahat ve konforlu bir seyahat yapması için mutlaka büyük projeleri gecikmeden bitirmek hedefimiz olmalıdır.” dedi. Konuşmaların ardından, Bakan Yıldırım`a bir de hediye plaketi verildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir