• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yaptırımların asıl kazananı Samsung mu olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ / ANALİZ

ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşı ve Çinli teknoloji devi Huawei‘ye yönelik ciddi yaptırımlar, Güney Koreli teknoloji üreticisi Samsung‘a yarayabilir. Huawei akıllı telefon piyasasında Samsung‘un en büyük rakibi. 2019 itibarıyla Samsung‘tan sonra dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi. Akıllı telefon satışlarında ciddi daralma görüldüğü bir dönemde Huawei, Apple‘ı geride bırakarak ikinciliğe yerleşmeyi başarmıştı. Ancak Google‘ın Huawei‘nin Android lisansını durdurması, ardından ABD teknoloji üreticilerinden arka arkaya gelen yaptırımlar Huawei‘yi çok zor duruma sokmuş durumda. Huawei her ne kadar Andorid yerine kendi geliştirdiği işletim sistemine güvense de, bu dünya çapındaki satışlarında ciddi bir düşüşe sebep olabilir.

EN BÜYÜK RAKİBİ ÇOK BÜYÜK BİR DARBE ALDI

Çin dışındaki kullanıcılar kısa dönemde bilmedikleri bir işletim sistemine sahip bir telefonu satın almaya yanaşmayabilirler. Üstelik tüm bu yaşanan gelişmeler, tam da katlanabilir ekrana sahip telefonların piyasaya çıkmaya ve akıllı telefon piyasasını hareketlendirmeye başladığı bir döneme denk geldi. Samsung‘un katlanabilir telefonunda yaşanan problemler ve ertelemeler Güney Koreli şirkete zor günler yaşatıyordu ki, en büyük rakibi çok büyük bir darbe aldı. 2019 ilk üç ayında Samsung dünya akıllı telefon pazarının %23.1’ini elinde tutuyor ve piyasa lideri. Ama Samsung satışlarında geçtiğimiz yıla göre %8.1 gerileme var. Huawei ise aynı dönemde %19 pazar payına sahip, ikinci sıraya yerleşmiş ve geçtiğimiz yıla oranla %50 bir yükselme göstermiş durumda. Apple %11.7 ile üçüncü sıradayken, bir diğer Çinli üretici Xiaomi‘nin pazar payı %8.

ÇİN’DE, APPLE CİDDİ PAZAR KAYBINA UĞRAYABİLİR

Peki olur da Huawei satışları ciddi bir darbe alırsa, ki çok muhtemel, bu durum kime yarar? Bu konuda hemen yorumda bulunmak kolay değil ama bazı analistlere göre Huawei‘ye yönelik yaptırımların tepkiyle karşılanacağı Çin’de, Apple ciddi pazar kaybına uğrayabilir. Çin Apple‘ın üçüncü büyük pazarı ve 2018 son çeyreğinde Çin’deki akıllı telefon satışının yaklaşık %12’si iPhone. Çin’de hayata geçecek bir Apple boykotu, ABD’li şirketi zor durumda bırakabilir.

SAMSUNG‘A YARAYACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR

Ama belirtmekte fayda var ki, Samsung‘un da Çin’de pazar payı çok büyük değil. Dolayısıyla bu durum Samsung‘a değil de, Xiaomi gibi diğer Çinli teknoloji üreticilerine yarayabilir. Huawei CEO’su Ren Zhengfei ABD yaptırımlarının Huawei‘in büyümesini çok fazla engellemeyeceğini iddia ediyor. Ancak olur da etkilerse ki bence çok mümkün, akıllı telefon satışlarındaki olası her değişim, şimdilik öncelikle Samsung‘a yarayacak gibi gözüküyor. En azından Samsung‘un katlanabilir telefonunu tekrar gözden geçirmek ve daha güçlü bir şekilde piyasaya sokmak için zaman kazandığını net olarak söyleyebiliriz.

Kaynak, gelecekşimdi

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri