• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
TARİHTE BUGÜN-25 MAYIS  2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1571: İspanya Kralı, Venedik ve Papa, Osmanlı Devleti aleyhine ittifak kararı aldı... Bu yeni karar,  yaklaşık dokuz asırdır körü körüne ve bağnazca devam eden İslam düşmanlığının yinelenmesinden başka bir anlam taşımıyordu.

1895: Ahmet Cevdet Paşa vefat etti. Osmanlı Devleti'nde on dokuzuncu asırda yetişen devlet ve bilim adamı, tarihçi, hukukçu, şair, "Cevdet Tarihi"nin yazarı ve meşhur hukuk metni ‘Mecelle’yi tedvin eden kişi olarak tarihteki yerini aldı.

1944: Türkiye'deki fabrikalarda üretilen ilk yerli yapım uçak, İstanbul'dan Ankara'ya uçtu.

1983: Şair, yazar ve fikir adamı Ahmet Necip Fazıl Kısakürek vefat etti.

Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır. 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye'nin birçok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.

1988: İran ilhak ettiği Basra’dan, yapılan antlaşma gereği çekilerek Irak’a geri verdi.

1989: Mihail Gorbaçov, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanlığına yeniden seçildi. Kısa bir süre sonra ilan ettiği reformun ardından Komünist Rusya çökecek, yerini Kapitalist Rusya Federasyonu alacaktır.

1994: Başbakan Çiller'in ekonomik kararlarına muhalefetini sürdüren Cumhurbaşkanı Demirel, Devlete 100 trilyon liralık kaynak sağlaması beklenen 'lojman satışı yasasını' veto etti.

1995: Nasuh Mahruki dünyanın en yüksek tepesi Everest'in zirvesine çıktı. Mahruki Everest'e tırmanan ilk Türkiye vatandaşı oldu.

1997: Taliban’ın silahlı operasyon neticesinde iktidarı ele geçirmesinin ardından, Afganistan'dan kaçan General Raşid Dostum, Türkiye'ye sığındı. Önceki Hükümetin diğer üyelerinden Cumhurbaşkanı Rabbani ve Başbakan Hikmetyar ise İran’a gitmişlerdi.

2003: Türkiye, Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan 48. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sertab Erener'in seslendirdiği ''Every Way That I Can'' adlı parçayla birinci oldu. Türkçe parçaların birinci seçilemeyeceğini anlayan Türkiye, İngilizce bir parça ile girmeyi tercih etmişti. Bu durum  ‘sen onların dinine girmedikçe senden razı olmazlar’ ayetini hatırlattı.

2005: Azeri petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırması amaçlanan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattına ilk petrol, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı törenle verildi.

2009: Eski bakanlardan Abdüllatif Şener’in de kurucuları arasında yer aldığı "Türkiye Partisi"nin kuruluş dilekçesi, İçişleri Bakanlığına verildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri