• DOLAR 32.554
  • EURO 34.906
  • ALTIN 2425.685
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli başkanlığındaki Türkiye Heyeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde gerçekleştirilen "38. Kuru Yemiş ve Kuru Meyveler Kongresine" katıldı. 3 gün sürecek olan kongreye 52 ülkeden toplam bin 278 kişi katılırken, Türkiye'den 140 katılımcı yer alıyor. Kongrede başta fındık olmak üzere kabuklu yemiş ve kuru meyve sektöründe yaşanan son gelişmeler değerlendirilecek ve ürün standartları ve düzenlemeleri ile ticari engellerin ortadan kaldırılması yönündeki beklentilere cevap aranacak.

TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK FINDIK ÜRETİCİSİ

Bakan Pakdemirli yapmış olduğu açılış konuşmasında Türkiye'nin, fındıktan cevize, kayısıdan kiraza, incirden zeytine, tütünden çaya, en üst düzey üretici ve ihracatçı olduğunu belirtti. Pakdemirli "Özellikle, fındık tüm bu ürünler arasında en büyük paya sahip. Aslında, Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisidir ve dünyadaki üretimin %70'ten fazlasını sağlamaktadır. 2018'de, bu ürünün %85'i ihraç edildi ve 1,6 milyar dolarlık ihraç hasılatı elde edildi. Fındık ve ürünlerini 100'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. En büyük dilim Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. Yaklaşık 103.000 ton kuru kayısıyı ürettiklerini ve bunun dünya üretiminin %63'üne tekabül ettiğini de vurgulayan Pakdemirli "Bu durum ülkemizin dünyadaki kuru kayısı üretiminin önemli bir kısmını elinde tuttuğu anlamına geliyor" dedi.

KURU ÜZÜMDE TÜRKİYE DÜNYA LİDERİ

Konuşmasında kuru üzüm üretimine de değinen Bakan Pakdemirli "Dünyanın kuru üzüm üretimi yaklaşık 1,2 milyon ton ve Türkiye 280 bin tonluk üretimiyle dünya lideri konumunda bulunuyor. Ayrıca, Türkiye, 370 milyon dolar ile kuru üzüm ihracatının zirvesinde de yer alıyor. Bu ihracattaki en büyük pay ise %95'lik payıyla çekirdeksiz "sultana" üzümüdür " diye konuştu. 3 gün boyunca birçok ürün bazlı oturuma sahip olacak kongrede yapılacak oturumlarda kuru yemiş ve kuru meyve sektöründeki son gelişmeler tüm yönleri ile ele alınacak ve kongre 25 Mayıs günü sona erecek.