• DOLAR 32.503
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2423.94
  • ...
Tarihi Zafere Türkiye`den İlk Yorum
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Davutoğlu, New York Türkevi`nde gazatecilere yaptığı açıklamada, Filistin `in daha önce BM `de devlet statüsüyle yer almadığını kaydederek, son yıllarda Türkiye`nin de açık desteğiyle ciddi bir sürecin başladığını vurguladı.

Alınan kararla "Filistin otoritesi" yerine artık "Filistin Devleti"nin olacağını belirten Davutoğlu, "Artık BM`de özel statüye sahip bir Filistin Devleti var" dedi.

Filistin`in bugünden itibaren "Filistin Devleti" unvanını kullanmaya başlayacağını ifade eden Davutoğlu, "Bu önemli bir aşama. Bu artık ortada bir devlet vakasının olduğu ve bir devletin toprağının işgal edildiği gerçeğinin gözardı edilemeyeceğini gösteriyor. Tablo bu şekilde hukukileşmiş oluyor" diye konuştu.

138 "evet" oyunu da değerlendiren Davutoğlu, "Bu şu demektir: Uluslararası toplum kahir ekseriyetiyle artık Filistin davasını bir BM davası olarak benimsemiş demektir. Bu kadar yüksek bir oy oranını bir çok kişi beklemiyordu" dedi.

Bu oy oranının Filistin halkının zaferi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Çok büyük ıstıraplar çekmiş olan Filistin halkı, bu uğurda şehitler vermiş olan Filistin halkı bugün ilk defa BM`den elle tutulur bir netice almış oldu" diye konuştu.

"Sürekli dönüp Filistinlilere baskı yapmakla bölgede barış kurulmaz"

Gazetecilerin, bazı ülkelerin Filistin`den Uluslararası Ceza Mahkemesi`ne başvurmamasını istediğini hatırlatarak, "bu konuda verilen bir söz var mı?" sorusu üzerine Davutoğlu şunları söyledi:

"Hayır öyle bir garanti verilmedi. Verilmesi de doğru değil. Filistin devleti, üye olunan statüyle, devlet olarak kabul edildiğinde doğacak haklarını her an kullanma hakkına sahiptir. Ama bunu kullanır ya da kullanmaz bu Filistin yönetiminin, Filistin Devleti`nin vereceği bir karar. Bunu kullanmasını istemeyenlerin İsrail `e de dönüp artık şu yerleşimleri durdur da Filistin yönetimi, Filistin Devleti bu yola başvurmasın demeleri lazım. Sürekli dönüp Filistinlilere baskı yapmakla bölgede barış kurulmaz. Hep Filistinliler üzerine baskı uygulandı hep onlara `müracaat etmeyin başınıza şu gelir, şunu yapmayın şu sonuç doğar` dendi. Peki İsrail`in yaptığı hukuk dışı uygulamaların müeyyidesi ne? O müeyyide yok. Şimdi bir müeyyide doğmuş oluyor aslına bakarsanız. Yani Filistin Devleti bu işlenen suçlar dolayısıyla mahkemeye başvurabilir. Başvurur mu? O, onların vereceği karar. Kimse artık bundan sonra böyle bir sınırlama getiremez."

Gül ve Erdoğan`dan kutlama

Cumhurbaşkanlığı`ndan alınan bilgiye göre Gül, BM Genel Kurulu`ndaki oylamanın ardından Abbas`ı telefonla aradı. Cumhurbaşkanı Gül, oylamanın sonucundan dolayı Abbas`ı tebrik etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Abbas`ı telefonla arayarak tebrik etti. Erdoğan, Abbas`a ``Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun`` dedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas`ın da kendilerine verilen destekten dolayı Türkiye`ye ve Türkiye halkına minnettar olduklarını ifade ettiği bildirildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir