• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İhvan: Endişeye Gerek Yok Her Şey Kontrol Altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Özcan / Doğruhaber

Devrim sonrası olayların bir türlü durulmadığı Mısır’da tansiyon bir türlü düşmüyor. Cumhurbaşkanı Mursi’nin yargı ile ilgili aldığı kararları bahane eden ve zaman zaman sayıları binleri bulan göstericiler, Tahrir Meydanına çadır kurarak yeni yönetimi protesto ediyor. Üyelerinin tamamını Mübarek yönetiminin atadığı Mısır Temyiz Mahkemesi ve Yargıtay çalışmalarını Mursi’nin kararnamesinden geri adım atana kadar durdurduğunu açıkladı. Başkent Kahire’nin yanı sıra ülkenin ikinci büyük şehri İskenderiye ve başka kentlerde de zaman zaman ufak çatışmaların da yaşandığı Mursi karşıtı gösteriler düzenlendi. İhvan, silahlı güçleri merkez binalarını korumak için göreve çağırırken,  yapılan saldırılarda 340 İhvan mensubu yaralandı. Merkezler halen İhvan mensubu gençler tarafından korunuyor. Mursi’nin başında bulunduğu Mısır yönetiminin bu sorunu nasıl aşacağı ise ilerleyen günlerde daha net ortaya çıkacak.

Konu ile ilgili görüştüğümüz İhvan liderlerinden Dr. Eşref Abdulgaffar, Mısır’daki son gelişmeleri değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Mursi’nin yayınladığı anayasa bildirisinin ardından baş gösteren gerginliklerin bilinçli olarak oluşturulduğunun altını çizen İhvan lideri, alınan kararların Mısır halkının lehine olduğunu belirtti. Devrim sonrası en ciddi sürecin yaşandığına dikkat çeken Dr. Abdulgaffar, İhvan Cemaatinin çok örgütlü bir ağa sahip olduğunu hatırlatarak endişeye gerek olmadığını ve her şeyin kontrolleri altında olduğunu dile getirdi. İşte İhvan liderlerinden Dr. Eşref Abdulgaffar’ın sorularımıza verdiği yanıtlar;

ALINAN KARARLAR HALKIN MASLAHATI İÇİNDİR

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yayınladığı Anayasa Bildirisinin ardından Mısır’da gerginlikler başladı ve halen de sürüyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ayrıca Mursi’nin bu sorunu nasıl aşacağını bekliyorsunuz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki alınan bu kararlar Mısır halkının lehinedir. Bu kararlar siyasi değildir, tamamıyla Mısır halkının maslahatı içindir. Daha sonra başlayan gösteriler, gerginlikler kesinlikle bu kararlara karşı değildir, doğrudan Cumhurbaşkanı Mursi’yi hedef almaktadır. Yani Anayasa Bildirisi bunun bir bahanesidir. Şu anda Mursi ve ekibi yoğun bir çalışma içerisinde görüşmeler yaparak sorunun aşılması için gayret sarfediyor. Ve inşallah bu sorunun aşılacağına inanıyorum.

DEVRİM SONRASI EN CİDDİ SÜREÇ

Basına yansıyan haberlere göre son olaylardan sonra Mübarek’in moralinin bayağı yükseldiği belirtiliyor. Bu gösterilerin Mısır’ın istikrarını bozarak Mursi’nin konumunu tehdit edecek seviyeye gelmesini bekliyor musunuz?

Bu son olaylar, devrimden sonra yaşanan en ciddi süreç ve en önemli kırılma noktalarından birisidir. Bunu kabul etmek lazım ve inşallah son dönemeç olacaktır. Çünkü eski rejim kalıntıları bu işe gerçekten yüklendiler. Durumu lehlerine çevirmek ya da Mursi’yi zor durumda bırakmak için bunu kullanıyorlar. Fakat Allah’ın izniyle bir sonuç almaları mümkün değildir. Öyle bir şey beklemiyoruz. Biz cemaat olarak, hareket olarak,  bütün gücümüzle bu sıkıntıyı aşmak için çalışıyoruz. Koordineli bir şekilde çalıyoruz. Ve inşallah bu sorunu en iyi şekilde aşacağımıza inanıyoruz.

ENDİŞEYE GEREK YOK, HER ŞEY KONTROL ALTINDA

Türkiyeli Müslümanlar olarak Mısır’ı yakından takip ediyoruz. Doğrusu gidişattan endişeliyiz. Bu konuda kısaca neler söylemek istersiniz?

Evet, rahat olabilirsiniz. İnşallah bu konuda endişeye gerek yok. Bu sorunu aşacağız. Çünkü bu olayların içinde olanların büyük bir kısmı dış finanslarla, destekle meydana iniyorlar. Tabiri caizse bunlar bindirilmiş kıtalardır. Biz bunu biliyoruz. Elbette bu kalabalıklardan rahatsız değiliz, fakat bunu tertipleyenler bundan daha fazlasını istiyorlar. Çünkü bu olaylar sonucunda İhvan’ın partisi Hak Ve Özgürlükler Partisi’nin merkezleri basıldı. Şehitlerimiz, yaralılarımız var. Artık bu iş farklı bir boyut kazandı. Bundan farklı sonuçlar elde etmeye çalışanlar var. Ama her şeye rağmen biz şunu söylüyoruz; bu konuda rahat olun, her şey kontrol altında.

İHVAN ÇOK GENİŞ BİR ÖRGÜTLENME AĞINA SAHİP

Sayın Mursi’nin seçilmesi sonrası İhvan Cemaati olarak ülkenin siyasi ve ekonomik anlamda gelişmesi, kalkınması noktasında gelmesini istediğiniz durumu değerlendirmeniz gerekirse neler söylemek istersiniz?

İhvan, çok örgütlü bir cemaattir. İhvan, her alanda her bölgede ve hatta her evde örgütlenmesi, çalışması vardır. İhvan, çok geniş bir örgütlenme ağına sahiptir. İhvan Cemaati çalışmalarını bütün hızıyla devam ettiriyor. Bir taraftan toplumun bilinçlenmesi noktasında ciddi gayretleri var.

Yani toplumun bilinçlendirmek için İslami tebliğ faaliyetlerini olanca hızıyla devam ettiriyor. Öte yandan Mısır’ın kalkınması, halkın ekonomik olarak rahatlaması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda projeleri ve toplumsal gayretleri var. Ekonomik alanda faaliyetleri ve teşebbüsleri var. Yani İhvan Cemaati hükümetle koordineli bir şekilde çalışmasını olanca hızıyla devam ettiriyor. Bu konuda en ufak bir yavaşlama ya da gevşeme söz konusu değildir. Bu konuda İhvan’ın kendine has alanı vardır. İhvan’ın bir nevi iktidarda olması, çalışmalarını hiçbir şekilde yavaşlatmıyor ve bu konuda bir rehavete sebebiyet vermiyor.

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir