• DOLAR 32.337
  • EURO 35.179
  • ALTIN 2241.18
  • ...
Urartu dönemine ait binlerce eser bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Elazığ Müze Müdürü Ziya Kılınç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Murat Köyü'nde arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığını belirterek, Norik 1 Höyüğünde yapılan kazıda Urartu dönemine ait mezar, askeri karargâh ve çok sayıda tarihi eserin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Dünya Müzeler Günü dolayısıyla, Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Murat Köyü Norik Höyük 2'de yapılan arkeolojik kazı alanında bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Solhan Şehit Kaymakam Ersin Ateş Ortaokulu öğrencileri katıldı.

Kazı alanına gelen öğrenciler, gerekli kıyafetleri giyerek arkeolojik kazının nasıl yapıldığı ve önceden toprak altında saklanan eserlere ulaşıp çıkarmaları çalışması yapıldı.

Müzeler Haftası'nın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlandığını söyleyen Kılınç; çocuklara, tarihi eser bilincini geliştirmek için kazı yaptırdıklarını söyledi.

Bu etkinlikteki amaçlarının, çocuklara arkeolojik eski eser bilincini tanıtmak olduğunu söyleyen Kılınç, "Bunların nasıl toprak altından çıkarılıp yüzeye getirildiğini öğretmek amacıyla toprak altına gömdüğümüz imitasyon sahte eserlerle çocuklara kazı yaptırıyoruz. 7 ayrı park alanında, çocukların buldukları eserlerin ne kadar zor şartlar altında çıktığını ya da bunların hangi dönemlere ait olabileceği gibi kültürel bilinci yükseltmeye yönelik bir çalışma içerisindeyiz." dedi.

"Amaçlarının yapacakları kazılarla baraj altında kalacak olan kültür varlıklarının kurtarılmasıdır"

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Elazığ Müze Müdürü Ziya Kılınç, Kalehan Barajı suyunun altında kalacak tescilli Norik Höyük 2 alanında kültür varlıklarını kurtarmaya yönelik çalışma başlattıklarını belirterek, "2 yıldır Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Murat Köyü'nde Norik 1 ve Norik 2 Höyüğünde kazı gerçekleştiriyoruz. Amacımız; yapacağımız kazılarla baraj altında kalacak olan kültür varlıklarının kurtarılmasıdır. Norik 1'de yapılan kazı çalışmaları tamamlandı. 5 arkeolog,  3 sanat tarihçisi bizim başkanlığımızda, Yüzüncü Yıl ve Fırat Üniversitesi bilimsel danışmanlığında yaptığımız çalışmalar neticesinde Norik 1 Höyüğünde tamamen zemine ulaştık.  Burada bir kale savunması ve askeri bir alan olduğunu tespit ettik." diye konuştu.

"Kazıda Urartu dönemine ait mezar, askeri karargâh ve çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı"

Kılınç, geçen yıl Norik Höyük 1 alanında yapılan kazıda Urartu dönemine ait olduğu değerlendirilen mezar, askeri karargâh ve çok sayıda tarihi eserin ortaya çıkarıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Burada askeri yapılanmanın olduğu bir alan tespit ettik. Bu alanın yaklaşık duvar kalınlığı 2,5 metre genişliğinde, dış tarafları kesme taşlarla yapılan, ortak kısmı moloz taşı ve çamur örgüyle örülen bir askeri karargâh.  Bu alanda bulduğumuz bir tandır mevcut. Ayrıca hamurun yapıldığı bir tekne de tespit ettik. Urartu dönemine ait olabileceğini düşündüğümüz bir alan. Buranın askerlerin günlük ihtiyaçlarının karşılanmak üzere yapıldığı kanaatine ulaştık. Doğu kısmında da mutfak alanı, çok sayıda kap-kacak seramik bulundu. Bulunan eserleri Elazığ Müzesi'ne taşıdık, envantere kaydettik. Bingöl'de müze açıldığı zaman bu eserleri tekrar iade edeceğiz."

Binlerce etütlük eser bulundu

Yapılan kazılarda binlerce etütlük eser grubuna rastlanıldığını ifade eden Kılınç, "Bundan kasıt, parça halinde bulunan eserler.  Burada tümleyebildiklerimizi eser sayacağız.  Bugüne kadar bulduğumuz en önemli eserler, yapının batı kısmında bir Urartu mezarlığı ve buna ait bir kemer. Kemerde savaş sahneleri resmedilmiş. Urartu kemerlerinin özelliği; iç kısmının deri, üst kısmının ise bronzdan yapılan bir kemer olmasıdır. Bu kemerlerin sıradan insanlara değil de asilzade yönetici konumundaki kişilere takıldığını biliyoruz. Bunun dışında Urartu bileziği ile çok sayıda ahşap ve pişmiş topraktan mutfak malzemelerine rastladık ve müzemize nakil yaptık." ifadelerini kullandı.

"Norik 1 ve Norik 2 olarak iki höyüğümüz var"

Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman da şunları söyledi: "Yakın zamanda Kalehan Barajı'nın tamamlanmasıyla su altında kalacak olan Norik Höyüğünün daha önce Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescil edilen bir alan olarak kayıtlara geçen Norik 1'de yapılan çalışmaların ardından hemen yanındaki ikinci tepede bazı bulgulara rastlandığı için kazı çalışmaları başlatıldı. Şu anda iki höyüğümüz oldu. Norik 1 ve Norik 2 olarak iki höyüğümüz var. Norik 2 bu yıl itibarıyla birinci arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir." (Nihat Kanat-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir