• DOLAR 32.367
  • EURO 35.184
  • ALTIN 2323.966
  • ...
Bakan Selçuk'a çağrı: Temel liseler kapatılmasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Temel Liseler Platformu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a çağrıda bulunarak bazı nedenlerden dolayı temel liselerin kapatılmaması gerektiğini savunarak öneri ve taleplerini sıraladı.

Temel Liseler Platformundan yapılan yazılı açıklamada temel liselerin, dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde FETÖ yüzünden mağduriyete uğradığı halde dönüşüm kararını uygulayan kurumlar olduğu belirtildi.

Türkiye'de, 3 bin 600 civarında dershane olduğu hatırlatılan açıklamada, MİT tarafından yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda sadece bin 221 dershanenin sicili temiz görülerek bu dershanelere Temel Liselere dönüşüm hakkı verildiği ifade edildi.

Açıklamada, "Yani temel liselerimiz dershanelerini kapatarak okula dönüşmüş kurumlardır. Temel liseler 2015 yılında dönüşürken asıl amaç dershanelerin kapatılması iken aynı yıl Özel Öğretim Kursları ve Kişisel Gelişim Kursları her köşe başında açılmış olup Milli Eğitim Bakanlığı bu kursların dershane gibi çalıştığını bildiği halde göz yummuş, temel liseler bu yüzden kurslarla rekabet  edememiş ve maddi zararlara uğramıştır. 4 yıldır kurslar dershane gibi çalışmakta ve bu kurslar kazandıkları paralarla okullar açarken (ihya edilirken), temel liseler yasal sınırların içinde çalışmak zorunda olduklarından öğrenciler daha çok kursları tercih etmiş ve temel liseler bu kurslar yüzünden dönüşecek maddi güce ulaşamamış çoğu borçlanmak zorunda kalmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Temel liselerin, fen liselerinden sonra en başarılı liseler olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "5580 Sayılı Dershanelerin Dönüşümüyle ilgili Kanunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının Temel Liselerin dönüşümünü sağlayabilmesi için Bina Kiralama ve Arsa tahsisi gibi destek unsurları içeren taahhütlerini ilgili Bakanlıklar gerçekleştirmeden Temel Liselerin dönüşüm taahhütlerini yerine getirmesini beklemek haksızlık olup hukuki değildir." denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Temel Liseler ,maddi durumu çok  iyi olmayan ve Özel Okullarda yüksek ücretlerle okuyamayan ancak zeki ve başarılı öğrencilerin umudu olmuş , düşük ücretlerle (5 binTL-10.000TL) bir yıl boyunca nitelikli bir Eğitim-Öğretim almaları söz konusu olup bu nedenle eğitimde fırsat eşitliği sağlayan bu Temel Liseler kapatılmamalıdır.

Her temel lisenin en az 30 civarında Öğretmen ve personeli ve aynı zamanda ortalama 200 civarı öğrencisi,1221 bina ve donanımı temel liseler kapatılırsa bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Bakanlığın derslik ve okul ihtiyaçları varken temel liselerin kapatılması eğitim-öğretim açısından ve doğuracağı mağduriyetler açısından yanlış bir karardır. Yasalara uymayanlar ihya edilirken yasalara uyan Devletinin yanında olan ,kurumlarını düşünmeden kapatıp dönüşen kurumlar kapatılmamalıdır.

Temel Liseler ,Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlıkları 5580 Sayılı Dönüşüm Yasasındaki Bina Kiralama ve Arsa Tahsisi destek unsurları bütün Temel Liselere sağlanmadan kapatılması hukuki olmayıp kabul edilemez."

Açıklamanın sonunda şu talepler sıralandı:

Cumhurbaşkanımızdan, ilgili Bakanlıklarımızdan temel liselerin kapatılmamasını talep ediyoruz.

5580 Sayılı yasaya istinaden bina kiralama ve arsa tahsislerinin tamamlanmasından sonra kapatılmanı gündeme alınmasını talep ediyoruz.

Kursların kapatılması sürecinde özel okullarla birlikte temel liselerin hafta sonu takviye kurslarıyla Devlet kontrolünde kurs hizmetlerini vermesine izin verilmesini talep ediyoruz.

Temel Liselerin yasalara uyan kurumlar olduğu dikkate alınarak kapatılma sürecinde binalarını yasada değişiklik yaparak 'Özel Halk Eğitim Merkezleri' veya 'Bilim ve Sanat Merkezlerine' dönüştürmelerine olanak sağlayarak devlet eliyle ve kontrolüyle sosyal etkinlik merkezleri ve destek kursları ücreti hizmet satın alma yoluyla Devlet tarafından karşılanan ve sosyal güvencesi olmayan ailelerin çocuklarına hizmet verecek merkezlere dönüştürülmesini arz ve talep ederiz." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir