• DOLAR 32.344
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2238.88
  • ...
Durup dururken terliyorsanız dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Terleme, vücudun efor, heyecan, korku gibi durumlarında doğal bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkabiliyor. Ancak bazı insanlarda vücudun terleme mekanizması ortada hiçbir neden yokken fazladan çalışabiliyor ve bu da kişinin normalden daha fazla terlemesine yol açıyor. Genellikle pek dikkate alınmayan bu durum, bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Özel yöntemlerle yapılan kapalı ameliyatlarla nedeni belirlenemeyen “hiperhidroz” yani aşırı terleme şikayeti tedavi edilebiliyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Erbey, aşırı terleme sorununun cerrahi ile tedavisi hakkında bilgi verdi.

Durup dururken terliyorsanız dikkat!

Doğal nedenlerle oluşan fizyolojik terlemeden farklı olarak, ortam veya oda ısısından bağımsız, bir anda alında, yüzde, ellerde, koltuk altında ve ayaklarda oluşan aşırı terleme kişinin yaşam kalitesini büyük oranda düşürmektedir. Utanma hissi, kaygı, stres, motivasyon bozukluğu gibi ciddi sosyal sıkıntılara neden olan bu hastalık, ruh sağlığını da olumsuz etkiler. Bu durumda hasta, özgüven sorunu yaşayarak kendini dış dünyaya kapatır. Hastaların çoğunda ergenlik döneminde başlayan aşırı terleme şikayeti nadiren de olsa 20 yaşından sonra görülebilir. El terlemesi şikayeti olanlarda ortalama başlangıç yaşı 13 iken, koltuk altı terlemesinde bu ortalama 19’dur.

Terlemenin nedeni hastalık olabilir

Aşırı terleme şikayetinin nedeni tam olarak bilinememekle birlikte bazı hastalıklardan dolayı da ortaya çıktığı bilinmektedir. Sinir sistemiyle ilgili bir rahatsızlıktan kaynaklanan primer hiperhidrozsiz, genellikle tüm aile fertlerinde görülebilir. Tiroit bezinin aşırı çalışması, gut hastalığı, romatoid artrit, tüberküloz, diyabet ve metabolik hastalıklar gibi nedenlerden dolayı da terleme görülebilir.

Nedene göre tedavi seçeneği

Aşırı terlemenin tedavisi, nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Terlemeye neden olabilecek hastalıklara yönelik tetkikler yapılmalı ve altta yatan bir rahatsızlık varsa belirlenmelidir. Belirlenen nedene göre tedavi seçenekleri uygulanmalıdır. Nedeni belli olmayan aşırı terleme tedavisinde cerrahi uygulanabilir. Medikal ve cerrahi tedavinin yanı sıra farklı yöntemler de tedavide kullanılabilir.

Kapalı yapılan ameliyattan sonra terleme kesilir

Günümüzde halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen “endoskopik torakoskopik sempatektomi” nedeni tam olarak belirlenemeyen aşırı terleme şikâyetinde uygulanan en önemli cerrahi yöntemdir. Ameliyathane şartlarında ve genel anestezi altında yapılır. Koltuk altından 0,5-1 santimetrelik bir veya iki adet küçük kesi açılarak özel aletler ve kamera yardımı ile yaklaşık 30 dakikada tamamlanır. Bu sayede el, koltuk altı ve yüz terlemesi aynı seansta tedavi edilebilir. Ameliyat bittiğinde etkisi hemen başlar ve terleme kesilir. (Ramazan Zeren – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir