• DOLAR 32.335
  • EURO 35.193
  • ALTIN 2241.275
  • ...
Elon Musk: Makineler çok yakında insan beynini bilgisayara bağlayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elon Musk, kendi şirketi Neuralink’in insanları bilgisayarlara bağlayan ilk beyin-makine arayüzünü duyurmaya çok yakın olduğunu söyledi.

Girişimci, ayrıntılarını paylaşmadığı konuyu Twitter üzerinden duyurdu.

Neuralink 2016'da iddialı bir hedefle, insan beyninin yetilerini arttıracak donanımlar geliştirmek amacıyla kuruldu. Ancak bunların nasıl çalışacağıyla ilgili çok az detay halkla paylaşıldı.

Musk, yapay zekanın hızlı yükselişinin insanlık için varoluşsal bir tehlike yarattığı düşüncesini sıklıkla dile getiriyor. Ona göre insanlar gelecekte yapay zeka teknolojisiyle yarışa girerse böyle bir arayüz elzem olabilir.

2016'da verilen bir teknoloji konferansında Musk, beyin-bilgisayar arayüzü üretilmezse, yapay zekanın insanlara evcil hayvan muamelesi yapabileceğini söylemiş ve şu sözleri eklemişti:

“Ev kedisi olma fikri hoşuma gitmiyor. Peki ama çözüm ne? Aklıma gelen çözümlerden biri, belki de en iyisi bir yapay zeka katmanı eklemek.”
Geçen yıl The Joe Rogan Experience adlı “podcast”e katılan Musk, Neuralink teknolojisinin insanlara "yapay zekayla etkin birleşme" imkanı sağlayacağını söylemişti.

Bilim insanları, yapay zekaya sağduyuyu öğretmek için popüler çizim oyunu Pictionary’i kullanıyor

İngiliz futbol kulübü Wingate Finchley'in taktiklerini yapay zeka verecek
Bunun yanı sıra, 2015'te Nature Nanotechnology isimli akademik yayında yer verilen bilimsel bir çalışma, bu bağlantı için bir çerçeve tarif etmiş ve esnek bir elektronik devrenin canlı bir beyine nasıl yerleştirilebileceğini açıklamıştı. Makalenin yazarlarından ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacı Charles Lieber konuyu şöyle açıklamıştı:

“Elektronik devreler ve sinirsel devreler arasındaki ayrımı belirsizleştirmeyi deniyoruz. Ama koşmaya başlamadan önce yürümek zorundayız. Yine de beyni makineye bağlayacak bir arayüz konusunda devrim yapabileceğimizi düşünüyoruz.”
Bu teknoloji, insan beynini geliştirme olasılığı barındırsa da, uzmanlar beyin-bilgisayar arayüzünün kötücül bir yapay zeka tarafından ele geçirilme tehlikesini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Buna göre söz konusu teknoloji, yapay zekanın bilgisayar-beyin bağlantısı kullanan kişinin düşüncelerini, kararlarını ve duygularını kontrol etmesini sağlayabilir.

Sinirbilimci, ahlak bilimci ve makine mühendislerinden oluşan 27 kişinin imzasını taşıyan, Nature adlı akademik yayında yer verilen bir görüş yazısında, konuyla ilgili şu satırlar yer aldı:

“Teknolojik gelişmeler gösteriyor ki, insanın zihinsel süreçlerinin; niyetlerinin, duygularının veya kararlarının altında yatan mekanizmaların doğrudan kontrol edilmesini mümkün kılan bir geleceğe yaklaşıyoruz.”
Yazıda ayrıca, yapay zekanın insanlığa saygı duyacak ve onu koruyacak şekilde geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: İndependent Türkçe

Bu haberler de ilginizi çekebilir