• DOLAR 32.518
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2432.922
  • ...
Gazianteplilerden kitap fuarına yoğun ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kitap günleri olarak nitelendirilen ve geçtiğimiz cuma günü düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açan “Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri" fuarı devam ediyor.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle bu sene “Ramazan Kitapla Buluşuyor” ana temasıyla 5’incisi organize edilen “Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri” fuarına olan ilgi yayınevlerinin yüzünü güldürürken, kitap fuarını ziyaret eden vatandaşlar da kitap fuarlarının okuma alışkanlıklarını artırdığına dikkat çekiyor.

Birçok okuldan öğrencinin geldiği kitap günlerine özellikle gençlerin yoğun bir ilgi gösterdiği görüldü. Kitap fuarında ziyaretçiler, ilgi gösterdikleri kitapları almanın heyecanını yaşıyor. Ziyaretçiler, yılda bir kere yapılan kitap fuarının artırılması gerektiğini dile getirdiler.

Kitap fuarı ile ilgili İLKHA'ya konuşan yayınevleri yetkilileri ve ziyaretçiler, fuarların insanların kitaplara olan ilgisini artırdığını ve günümüzde düşük oranlardaki kitap okuma oranlarının bu fuarlar vesilesiyle yükseldiğine dikkat çektiler.

Fuara ilginin kendilerini memnun ettiğini belirten Akif Yeşil, ziyaretçilerin bu tür fuarların yılda birkaç defa yapılmasını istediklerini söyledi.  

“Ramazan ayında dini kitapları okumanın büyük bir faydası oluyor”

Kitap okuma oranlarını artırmada fuarların çok büyük bir etkisinin olduğunu belirten Yeşil, “Genellikle vatandaşlar iftardan sonra gelip hem güzel bir hava alıp hem de fuarı geziyorlar. Genellikle de bu dini kitapları alıyorlar. Ramazan ayında dini kitapları alıp okumanın çok büyük bir faydası oluyor. Buradaki yayınevleri ziyaretçilere indirim noktasında yardımcı oluyor. Özellikle de ülkemizde kitap okuma oranı diğer ülkelere göre düşük olduğundan dolayı fuarlarda indirimden de faydalanan ziyaretçiler kitap okuma oranlarını yükseltiyor.” dedi.

“Öncelikle kitabı kendimiz için okumalıyız”

Kitap okumanın önemine de değinen Yeşil, “Öncelikle kitabı kendimiz için okumalıyız. Ondan sonra da toplumumuz açısından ve örnek olma açısından kitap okumalıyız. Bizim toplumumuzda çocuk okuldan gelir gelmez, ‘kitabını oku, ödevini yap’ şeklinde bir anlayış var. Bu şekilde değil de birebir yaşayarak ve kendimiz kitap okumalıyız ki ondan sonra çocuklarımıza, çevremize örnek olarak okuduğumuz kitapları yaşatarak, içindeki bilgileri sadece kuru bilgi olarak değil de yaşayarak aktarmamız gerekiyor. Ama bu noktada çok eksiğimiz var. Kitap okuyoruz, kapatıyoruz. Ondan sonra kendi içimizde kalıyor. Bu şekilde değil de okuduğumuz kitapları tavsiye ederek, önererek, kitap okumaktan gördüğümüz faydaları anlatarak, çevremize daha çok yayarsak daha iyi olur. Burada amacımız, kitap okuma oranını artırma değil de kitabı sevdirmektir, insanları kitap okuma yönlendirmektir.” ifadelerini kullandı.

“Kitap okumak önemli ama doğru kitabı bulmak daha önemlidir”

İstanbul'dan gelen bir yayınevinin yetkilisi Talha Kuzey, bu fuarın 5’incisini düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Kuzey, “Fuar her sene farklı bir tecrübe oluyor. Bu da süreç içerisinde hem fuarcılar hem de halk için birazda kitapla buluşmanın yollarını kolaylaştırıyor. Açıkçası bu fuarın 6’ncısını ve 10’nuncusunu da görmek istiyoruz. Çünkü süreç içerisinde meyve veren aktivitelerden bir tanesi de fuardır. Fuar bir konser gibi değildir. 30 yıl sonra insanların artık fikir ve düşünceleri değişebilir. Bu bir birikimdir ve bundan dolayı bunu sürdürülmesini istiyoruz. Şu sıcakta bile bir hareket var. Bu halkın bize ihtiyacı olduğunu, bizim de halka olan ihtiyacımızı gösteriyor. Bir araya gelebiliyoruz, bu çok güzel bir duygu, devamını diliyorum. Gerekli insanlar, gerekli kitapları okumalı. Aktivite olarak kitap okumak güzeldir. Ama burada şunu da unutmamak lazım. Kitaplarında hayatımızda yaşadığımız zorluklar gibi türleri var. Çocuk kitaplarını okumayı ihmal etmemek gerekir. Herkes aynı kitabı okuyacak diye bir şart da yoktur. Kitap okumak önemli, ama doğru kitabı bulmak daha önemlidir." dedi.

“Günümüzde kitap fuarları çok önemlidir”

Fuarı ziyarete gelen Abdurahman Işık, "Kitapların her tarafta yaygın olması ve bu tür fırsatların da ayağımıza gelmesi tabi ki çok güzel. Günümüzde kitap fuarları çok önemlidir. Türkiye'deki eğitim sistemi de genelde tek tip birey oluşturulduğu için farklı yapıların meydana gelmesi kitap okuyarak gerçekleşir. Bundan dolayı kitabı gerçekten duran beyinlerimizi harekete geçen bir aktivasyon enerjisi olarak görüyorum. Bundan dolayı bu tür fuarlar kesinlikle önemlidir." diye konuştu.

“Kitap fuarlarının sayısının daha da artması lazım”

Osman Kızılbent de kitap fuarlarının insanların kitaplara olan ilgisini artırdığını ve günümüzde düşük oranlardaki kitap okuma oranlarının bu fuarlar vesilesiyle çoğaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Fuarlar insana okuma alışkanlığı kazandırıyor. Ulaşabileceğimiz kitapların hepsini kitap fuarında bir arada olduğu için istediğimiz kitabı daha kolay bulma fırsatı oluyor. Çeşit olarak bayağı zengin oluyor. Bundan dolayı bu tür fuarların sürekli olmasını istiyorum ama bunun yılda bir defayla kalmaması lazım. Kitap fuarlarının sayısının daha da artması lazım. Kitap insanın bilgisini artırır. Kitap okumak lazım. Sürekli kitap ile iç içe olan insan farklı duygular taşıyor. Kendini dinlendiriyor. Sürekli okumak gerekir diye düşünüyorum. Okuduğunu anlayıp, anladığını yaşamak önemlidir."

“Kitap okuyanlarla okumayanlar arasında çok fark vardır”

Alattin Çavuş, "Kitap okumamız biz gençler için çok önemlidir. Çünkü sosyal medyada bayağı bizi temel değerlerimizden, dinimizden uzaklaştırıyorlar. Kitap okumamız da bizim asıl olduğumuz yere yöneltiyor. Bundan dolayı kitap okumak önemlidir. Fuar çok güzel ve geçen sene yine gelmiştim. Bu fuarların düzenlenmesini sürekli isterim. Kitap okuyanlarla okumayanlar arasında çok fark vardır. Rabbimiz de bunu Kur'an-ı Kerim de ‘Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’ diye bize açıklıyor. Kitap okuyan ile okumayan kesinlikle bir olmaz.” diye konuştu.

Fuarı çok beğendiğini belirten Sedat Köroğlu da “Kitap fuarını gezmeye geldim. 'Yeni kitaplar geldi mi?' diye kitapları araştırmaya geldim. Kitap fuarı, kitapların tanıtılması amacıyla güzel olmuş. Gaziantep'te bu tür fuarların olması çok güzel, devamını da bekliyoruz.” dedi.

Songül Ertaş ise şunları kaydetti:

"Kitap fuarları çok önemlidir. Her kitap farklı bir dünyadır. İnsan, bu dünyanın içerisine girerse çok güzel olur. Fuarı gezdim, felsefi olarak kitaplar çok az. Her eserin fiyatı çok yüksek. Felsefe ve roman türü kitaplar biraz daha gelse, bir de kitap fiyatları biraz daha düşse çok güzel olur." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir