• DOLAR 32.316
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2293.174
  • ...
“Düzenlemeler yapılırken engellilerin görüşü alınmalı”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, beraberindeki heyetle 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası münasebetiyle ilde faaliyet yürüten engelli dernekleri ile evlerinde bazı engellileri ziyaret ederek sorunlarını ve taleplerini dinledi.

İlk olarak Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanlığını ziyaret eden Şerif Durmaz ve beraberindeki heyeti, dernek başkanı Adnan Sapancı ve üyeleri karşıladı.

Ziyarette, engelli vatandaşların yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü için atılması gereken adımlar konuşuldu.

Burada yaşadıkları sıkıntıları HÜDA PAR heyetine anlatan Görme Engelliler Derneği Şube Başkanı Adnan Sapancı, HÜDA PAR heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, teşekkürlerini ifade etti.

“Düzenlemeler yeterli değil”

En büyük sıkıntılarının kamu ve fiziki alanlardaki erişim ve ulaşım zorluğu olduğunu belirten Sapancı, yapılacak projelerin kendilerine danışılarak yapılmasını istediklerini söyledi. Mevzuatta değil uygulamada sıkıntının olduğunu aktaran Sapancı, tek isteklerinin engellerin ortadan kaldırılması olduğunu kaydetti.

Sapancı, “Erişilebilir ve ulaşılabilirlik noktasında ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Yıllardır bu konuda haklarımıza kavuşamadık. Kamusal alanın bir an evvel engellilerin kullanımına açılması lazım. Bazı düzenlemeler yapılmış ama bu kesinlikle yeterli değil.” diye konuştu.

Ardından Durmaz, beraberindeki heyetle engelli Veysi Dursun ile Mehmet Bulut’u evlerinde ziyaret etti.

“Sorunlarımız bitmiyor”

Bu gibi ziyaretlerin kendilerini memnun ettiğini belirten Veysi Dursun, “Ziyaretinizden ötürü Allah sizden razı olsun. İslami bir parti olarak engellilerin sorunlarına hassasiyetle durduğunuzdan dolayı sorunlarımıza vakıfsınız. Her ne kadar anayasal düzenlemeler yapılmışsa da yeterli değildir. Yaşam alanlarında engelliler için yapılan bazı düzenlemeler formalite icabı yapılmıştır. En basitinden engelliler kaldırıma çıkamıyor. Sorunlarımız bitmiyor.” dedi.

Engellilerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları dinleyen Durmaz, yaptığı açıklamada, engellilerin hayatlarını rahatça idame edebilmesine yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

“Düzenlemeler var ama yeterli değil”

Engellilere yönelik yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığını söyleyen Durmaz, “Engelliler haftası münasebetiyle engellilerimizi ziyaret ettik. Ziyaretlerimiz sadece bu haftaya özel değil, yıl boyunca da bu ziyaretlerimizi yapıyoruz. Çünkü engellilerimizin sorunlarını sadece bu hafta içerisinde değil, yıl boyunca yaptığımız açıklamalarda gündeme getiriyoruz. İlimizde yaklaşık 12 bin engelli vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın hayatlarını rahatça idame edebilmesi için yapılması gereken bazı çalışmalar, düzenlemeler olmalıdır. İlimizde bazı düzenlemelerin yapıldığını görüyoruz, lakin bu yeterli değildir.” ifadelerini kullandı.

“Engelli vatandaşlarımızın fikir ve düşünceleri alınmalı”

Engelliler için yapılan düzenlemelerde engellilerin de fikir ve görüşlerinin alınması gerektiğini aktaran Durmaz, “Eğer engellilere yönelik bir çalışma yapılacaksa mutlak surette engelli vatandaşlarımızın da fikir ve düşünceleri alınmalıdır. Çünkü sorunun muhatapları onlardır. Eğer onlar bu projenin içerisinde olurlarsa daha sağlıklı neticeler ortaya çıkar. Ancak ne yazık ki, yapılan çalışmalarda ve ortaya konan projelerde engelli vatandaşlarımızın fikirleri alınmadığı için sonradan bu projelerin neticesi istenilen düzeyde olmuyor.” diye konuştu.

“Sorunların takipçisi olacağız”

Engelliler için Batman’ın belirli bazı yerlerinde düzenlemelerin yapıldığını, ancak çok genele yayılmadığını ifade eden Durmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Engellilerimizin hayatını kolaylaştırmak için herkes bunu gündem yapmalıdır. Bu vatandaşlarımızın hayatlarını daha rahat bir şekilde sürdürebilmelerine olanak sağlamalıyız. Engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözümü bizim açımızdan çok önemlidir. Bu sorunların takipçisi olacağız. Engelli kardeşlerimizin hayata mutlulukla tutunması bizim mutluluğumuzdur, onların sevinci bizim sevincimizdir, onların sorunları bizim sorunumuzdur. Dolasıyla ilimizde yapılan düzenlemeler engelli vatandaşlarımızın hayatlarını rahatça sürdürebilmelerine olanak sağlamalıdır.”(Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir