• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2504.266
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ufuk Üniversitesi 5. Kariyer Zirvesi’ne katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında öğrencilere seslenen Özdebir, “Türkiye gibi hareketli bir ülkede, bütünüyle güncele takılıp kalmak gerçek gündemi kaçırmanıza neden olabilir. Türkiye’nin gerçek gündemi olan yenilikçilik, girişimcilik konularının ilk muhatabı sizlersiniz. Bu kavramlar Türkiye’nin geleceğini belirleyecek, yön verecek stratejik kavramlardır. Türkiye’de bu kavramların konuşulmadığı, tartışılmadığı sürece sürdürülebilir anlamda refah seviyemizi artırmamız mümkün görünmemektedir. Teknolojiyi takip eden, gelişmelere hakim genç dimağlar olarak ekonomik yaşamda yerinizi aldıkça yalnızca firmalarımız rekabetçi olmakla kalmayacak aynı zamanda ekonomimizin genelindeki rekabetçilik düzeyi de yükselecektir” dedi.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI GİRİŞİMCİLİĞE KARŞI DAHA YATKIN

Özdebir, “Uluslararası araştırmalar da bunu bize söylemektedir. 24 ülkeyi kapsayan Amway Küresel Girişimcilik Araştırmasına göre Türkiye’de her 5 katılımcıdan 3’ünün kendi işine sahip olmaya yönelik tavrı olumludur. Türkiye, bu oranla araştırmaya katılan 24 ülke arasında 5. sırada yer almaktadır. Ayrıca üniversite mezunu katılımcıların, olmayanlara göre girişimciliğe karşı daha olumlu yaklaştıkları görülmektedir. Özellikle 30 yaşın altındaki genç katılımcılar (%53) ve öğrenciler (%56) ciddi bir girişimcilik ruhu sergilemektedir. Ayrıca, Global Entrepreneurship Monitor (GEM) araştırmasına göre Türkiye’de potansiyel girişimcilerin oranı yaklaşık %32’dir. Yani her 100 kişiden 32 tanesi önümüzdeki üç yıl içerisinde girişimcilik faaliyetinde bulunma niyetinde olduğunu ifade etmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu oran %14’dür” diye konuştu.

TÜRKİYE 121 ÜLKE ARASINDA 40. SIRADA

Girişimcilik ruhunun tek başına yeterli olmadığına da dikkat çeken Özdebir, “Girişimcilik ekosistemi ya da yenilikçilik kültürü noktasında ülke olarak atmamız gereken pek çok adım var. Sizlere uygun koşullar sağlanmadığı, doğru bir ekosistem kurulmadığı sürece bu girişimci ruh ne yazık ki harekete geçemiyor. Küresel Girişimcilik ve Gelişim Enstitüsü’nün ülkelerdeki girişimcilik ortamının görünümünü ortaya koyduğu GEDI Endeksi’ne göre ilk sırada 82,5 puan ile ABD yer alırken, Kanada ikinci, Avustralya ise üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye ise 44,7 puan ile 121 ülke arasında 40. sırada bulunmaktadır. Bunun yanısıra Cornell Üniversitesi’nin Global İnovasyon endeksinde Türkiye 142 ülke içinde 68. Sırada yer alırken, Toronto Üniversitesinin Global Yaratıcılık endeksinde ise 82 ülke arasında 68. Sırada yer almaktadır” dedi.