• DOLAR 32.545
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2430.872
  • ...
Kesintiye karşı rüzgâr türbininden elektrik ürettiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Oyalı köyü Mevlana Ortaokulu öğrencileri, elektrik kesintilerine karşı geliştirdikleri rüzgâr tribünü ile elektrik ürettiler.

Köyde yaşanan elektrik kesintilerine çözüm bulmak amacıyla bir proje başlatan 13 öğrenci, proje kapsamında okulda kullanılmayan hurda ve atık malzemelerden yararlanarak, amacıyla rüzgâr türbini hazırladı.

TÜBİTAK’tan finans desteği alan öğrenciler, okulun bahçesinde kurdukları rüzgâr türbini projesini başarıyla tamamlayarak, bir saatte 4 tasarruf ampulünü aydınlatacak 250 volt enerji üretti.

Bunun yanı sıra, depreme dayanıklı ev, elektrik ve sıvı basıncı ile çalışan kepçe projesi de hazırlayan öğrenciler, çalışmalarıyla büyük takdir topladı. İleride mühendis olmak isteyen öğrenciler, destek çıkması durumunda projelerini geliştirerek, okul ve köyün elektriğini karşılamayı hedefliyorlar.

Öğrencilerinin proje danışmanlığını yapan Matematik Öğretmeni Hacı Bayram Ünalan, bunun, cesaretin ürünü olduğunu belirterek, "Ürettiğimiz elektrik 4 tasarruf ampulünü başarılı şekilde aydınlatıyor. 2 dizüstü bilgisayarını, 150 volt gücündeki elektronik cihazları çalıştırıyor." dedi.

Köyde sık-sık yaşanan elektrik kesintilerini önlemek için bu projeyi uyguladıklarını dile getiren Ünalan, her evin damına bir rüzgâr türbini kurmayı hedeflediklerini ve böylelikle büyük tasarrufun elde edileceğini söyledi.

Ünalan, "Bizim en büyük amacımız vaktiyle elimizden kaçan bilim güvercinini yakalamak, geleceğin mucitlerini, Hazerfen, Ahmet Çelebi’lerini, Ali Kuşçu’larını, El-Cezeri’lerini yetiştirmektir. Bizler, Artuklu Beyliği zamanında robotik bilimin kurucusu El-Cezeri’nin torunlarıyız. Vücut değişse de fıtratın hiçbir zaman değişmeyeceğini, damardan akan bu kanın aynı kan olduğunu anlatmak istiyorum." diye konuştu.

Öğrencilerden Beşir Demir, atık malzemelerden 3 proje uyguladıklarını ve köyün elektrik sorununu çözmek için bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirterek, mühendis olmak istediğini dile getirdi.

Medine Ay ise Şırnak’ın ikinci derece bir deprem kuşağı olması nedeniyle can ve mal kaybını önlemek amacıyla depreme dayanıklı ev projesini uyguladığını ifade etti. (Ahmet Uçar – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir