• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ediyor. 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret olarak kabul ediliyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, mart ayında 52,3 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi nisan ayında 52,2 seviyesinde gerçekleşti. Buna göre Türkiye imalatçılarının ihracat ikliminde; Nisan ayında da 2019’un geride kalan aylarına benzer şekilde pozitif bir seyir izlendi. İhracat talebindeki bu güçlenmeyle birlikte mevcut iyileşme trendi altı yılı geride bıraktı.

Kilit Avrupa pazarları, son dönemdeki ılımlı yavaşlamanın ardından nisan ayında büyümenin canlanmaya başladığına yönelik belirtiler gösterdi. Almanya’da ekonomik aktivitedeki genişleme martta son 69 ayın en düşük hızında gerçekleştikten sonra nisan ayında hafif ivmelenme kaydetti. Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta da üretim mart ayındaki yatay seyrin ardından ikinci çeyreğin başında hafif çapta iyileşme gösterdi. Fransa ise büyüme patikasına geri döndü. Avrupa’da zayıflığın devam ettiği bölgeler arasında ekonomik aktivitenin daralma gösterdiği İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti yer aldı.

BRIC’TE TALEP KOŞULLARI İYİLEŞTİ

Diğer Kuzey Amerika ülkelerinden Kanada’da imalat üretimi Ekim 2016’dan beri ilk kez küçülme kaydetti. Orta Doğu ise ihracat iklimi açısından en güçlü alanlardan biri olma özelliğini korudu. Hem Birleşik Arap Emirlikleri hem de Suudi Arabistan’da petrol dışı ekonomik aktivite mart ayına göre hızlanarak belirgin bir büyüme gerçekleştirdi.

Bu arada Mısır yaklaşık bir buçuk yıllık aranın ardından büyüme patikasına dönüş yaptı. BRIC ülkelerinin tamamında talep koşulları nisan ayında iyileşme gösterdi. Bu ülkelerin arasında Türkiye imalat sektörü ihracatına en büyük katkı, üretimin güçlü bir şekilde artmaya devam ettiği Rusya’dan geliyor.