• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Avusturya’da ilkokullarda başörtüsü yasağı kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Avusturya’da aşırı sağcı hükümetin ilkokullarda  başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısı koalisyonu oluşturan aşırı sağcı Avusturya  Özgürlük Partisi (FPÖ) ve merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP)  milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti.  

Meclis genel kurulunda şiddetli tartışmaların yaşanmasına yol açan  ilkokul çocuklarının başörtüsü takmalarını yasaklayan yasa tasarısı,  muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti(SPÖ) ve Yeni Avusturya Partisi'nin (NEOS)  ret oylarına rağmen FPÖ ve ÖVP ile Liste Pilz oluşumundan iki milletvekilinin  oylarıyla mecliste kabul edildi. 
 
Muhalefet sıralarından söz alan milletvekilleri yasanın entegrasyona  hizmet etmeyeceğini aksine ayrışmaya yol açacağını savunarak, yasa karşıtı  konuşmalar yaptı. Bir grup Avusturyalı Müslüman da mecliste bulunarak  tartışmaları takip etti. 
 

Hükümetin, meclisin üçte iki çoğunluğuna ulaşarak yasa tasarısını,  anayasa hükmünde kanun maddesi olarak geçirme çabası, muhalefetin karşı çıkması  sayesinde basit yasa şeklinde meclisten geçti. 
 
Yasanın anayasa hükmünde değil de salt çoğunlukla basit yasa olarak  meclisten geçmesi, yasanın Anayasa Mahkemesine taşınarak iptal edilmesinin yolunu  açıyor.
 
Başta Avusturya İslam Cemaati olmak üzere, çeşitli sivil toplum  kuruluşları yasanın, anayasanın eşitlik ilkesiyle çeliştiği gerekçesiyle Anayasa  Mahkemesine yasanın iptali için itirazda bulunacaklarını açıkladı. 
 
"

İlkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde  dini inançları temsil eden kıyafetleri giymesi yasaklanmıştır.” ifadesine yer  verilen yasa metninde, yeni düzenlemeye aykırı davranan ailelerin 440 avroya  kadar para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. 
 
Aşırı sağcı hükümet, başörtüsü yasağının çocukların gelişimi ve uyum  sürecine hizmet etmesi amacıyla hayata geçirilmek istendiğini savunurken, hali  hazırda neredeyse bütün okullarda bulunan Hristiyanlara ait haç sembolünün  yasaklanmaması ve Yahudilerin kullandığı Kipa’nın yasağın dışında tutulması,  Müslümanlara yönelik uygulanan ayrımcılığın en önemli göstergesi olarak  yorumlandı.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir