• DOLAR 32.563
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2418.351
  • ...
"Nekbe siyonist zulmünün adıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 Mayıs 1948 yılında siyonist işgal rejiminin Filistin topraklarını işgali yıl dönümü nedeniyle  MAZLUMDER tarafından basın açıklaması düzenlenerek, siyonist işgalcilerin Filistin ve dünya Müslümanlarına yaşattığı vahşete dikkat çekildi.

HÜDA PAR Ankara İl Başkanlığından bir heyetin ve birçok STK'nın katıldığı basın açıklamasını  MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Osman Yurt okudu. Yurt, Nekbe'nin siyonist işgalcilerin adı olduğunu söyledi.

Yurt açıklamasına şöyle başladı: "Nekbe, israil tarafından Filistinlilerin sistemli bir şekilde yurtlarından sürülmesidir. Nekbe, 1948'de 550’den fazla köyün yakılıp yıkılarak zorla sahiplerinin elinden alınması ve 700 binden fazla Filistinlinin yurtsuz bırakılmasıdır. Nekbe, bugün ve her gün tüm Filistinlilerin hafızasına kazınmış bu trajedinin unutulmamasıdır. Nekbe, 71 yıldır Filistinlilerle ve dünya Müslümanlarıyla yaşayan bir gerçeklik ve siyonist zulmün adıdır."

"15 Mayıs, Filistinlilerin büyük bir felakete uğratıldığı gündür"

"Bugün, 15 Mayıs 1948 öncesinde ve sonrasında, siyonist israil rejimi ve çeteleri tarafından yapılan saldırı ve katliamlarla yurtlarından çıkarılan, öldürülen, topraklarına ve mülklerine el konan Filistinliler için buradayız." diyen Yurt, "Bugün: 15 Mayıs, Filistinlilerin büyük bir felakete uğratıldığı gündür. O günden bugüne 71 yıldır, onbinlerce Filistinli öldürülmüş, yüzbinlerce Filistinli de yurtlarından sürülerek, başta Lübnan, Ürdün ve Suriye olmak üzere pek çok coğrafyada mülteci durumuna düşürülmüş, vatansız bırakılmışlardır. Ürdün'de 2 milyondan fazla, Suriye'de 500 bin, Lübnan'da 400 bin civarında Filistinli mülteci, çok zor şartlar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışmaktadır. Bunların dışında, 1.5 milyon Filistinli mülteci ise hala kamplarda yaşamaktadır." dedi.

Filistinliler, mülteci oldukları ülkelerde, her türlü sistematik insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya olduklarını belirten Yurt, "Mültecilerin çoğu, bulundukları ülkelerde, vatandaşlık hakkı alamadığından, bu ülkelerin imkânlarının sınırlı olması ve bunun dışındaki başka sebeplerle çalışma, eğitim ve sağlık imkanlarına ulaşma konusunda pek çok sorunla yüz yüze kalmaktadırlar. Filistinliler, sadece 1948 yılında değil, 1967 Arap -İsrail savaşında ve sonrasında daha birçok kez yurtlarından edilerek vatansızlığa, mülksüzlüğe ve yoksulluğa mahkûm edilmişlerdir." ifadelerini kullandı.

"Büyük Dönüş Yürüyüşlerinde 260'tan fazla şehit verildi"

Yurt açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Başta Gazze şeridinde, büyük bir ambargo altında yaşayan 2 Milyon Filistinli olmak üzere, Filistin dışında yaşayan 5 milyondan fazla mülteci ve bütün Filistinliler, hayatlarını birçok imkânsızlıklarla birlikte ağır şartlar altında sürdürebilmektedir. israil rejiminin uyguladığı ambargolar yanında, Mısır'ın Refah Kapısını sık sık kapatması da Gazze'de yaşamı daha da ağırlaştırmaktadır. Birleşmiş Milletlerin 1948 yılında aldığı 194 sayılı kararı, evlerinden ve yurtlarından edilmiş olan Filistinlilere ve onların bugün yaşayan torunlarına, vatanlarına dönme hakkını tanımaktadır. Son bir yıl içinde israil sınırlarına yapılan Büyük Dönüş Yürüyüşlerinde 260'tan fazla Filistinli şehit edilmiş, 6 bin 800’den fazla da yaralanmıştır."

Açıklamasının sonunda İslam ülkelerine de seslenen Yurt, "Buradan, Türkiye yetkililerini Filistinlilere vize kolaylığı sağlamaya ve Filistinlilerin sorunlarının çözümünde daha çok çaba harcamaya; başta İslam ülkeleri olmak üzere bütün uluslararası toplumu, israilin saldırganlığına karşı durmaya; Filistinlilerin evlerine dönüş hakkı başta olmak üzere, tüm sorunlarına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle Mavi Marmara'da uluslararası sularda, israilin hukuksuz saldırısıyla şehit edilen 10 kardeşimizi buradan rahmetle anıyor, yakınlarına tekrar başsağlığı diliyoruz."  (İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir