• DOLAR 32.54
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2474.465
  • ...
​Enderun usulü teravih geleneği Gaziantep'te yaşatılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Osmanlı döneminde ramazan aylarında uygulanan ancak daha sonra unutulan enderun usulü teravih namazı geleneği, yeniden yaşatılmaya başlandı. Ramazan ayına has bir ibadet olan teravih namazının farklı makamlarla kılınması ve ilahilerle süslenmesi olarak bilinen enderun usulü teravih namazına ilgi artıyor.

Ezan, kamet, Kur'an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu ve 5 ayrı makamın icra edilerek kılındığı kadim gelenek, Gaziantep'te her gün farklı bir camide uygulanıyor.

Osmanlı sarayında alimlerin ve musikişinasların yetiştirildiği Enderun Mektebinde ortaya çıkan, şimdilerde de Türkiye'nin farklı illerindeki birçok camiye yayılan enderun usulü teravih namazı, ramazanın bir ritüeli haline geldi.

Bu gelenek, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki tüm camilerde yaşatılıyor. Şehitkamil İlçe Müftülüğü ve Şehitkamil Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen enderun usulü teravih namazı, her gün ilçedeki farklı bir cami ve mescitte uygulanıyor ve uygulama toplam 30 camiyi içeriyor.

Şehitkamil ilçesinin Pirsultan Mahallesi'ndeki Hacı Mustafa Saraçgil Camii'nde kılınan enderun usulü teravih namazına Gaziantepliler yoğun ilgi gösterdi. Cami cemaati, teravih namazının enderun usulü kıldırılmasından memnun olduklarını söylediler.

Teravih sonrası konuşan Hacı Mustafa Saraçgil Camii İmam Hatibi Cabir Emre, kadim ramazan geleneği enderun usulü teravih namazının özelliğinin, namazın her dört rekatının farklı makamlarda kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle süslenmesi olduğunu ifade etti.

Enderun teravihinin bir Osmanlı geleneği olduğunu, kaybolan bu geleneğin yeniden uyguladıklarını kaydeden Eren, ramazanda farklı uygulamalarla cemaate manevi atmosfer yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Emre, enderun usulü teravih namazının ayrı bir güzelliğinin olduğunu belirtti.

Enderun teravihi ve cumhur müezzinliği uygulamasında teravihin her dört rekatını ayrı bir imam-hatip tarafından kıldırıldığını, 6 müezzin-kayyım tarafından da ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği Saba, Uşşak, Nihavent, Rast ve Acem Aşiran makamlarında ilâhilerin okunduğunu ifade eden Emre, manevi atmosfer içerisinde kılınan enderun usulü teravih namazının cami cemaatini çok memnun ettiğini dile getirdi.

Namaz sonrası konuşan cami cemaati de enderun usulü teravih namazından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gelenek ve göreneklerin yaşatılması adına yapılan hizmetin kendilerini mutlu ettiğini ve bu uygulamanın önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi gerekliliğini vurguladı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir