• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
“İftar ve sahurda dişler fırçalanmalı”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Fatih Akgül

Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görev yapan Dr. Dilek Eren Hürmüz, normal şartlarda da dikkat edilmesi gereken ağız ve diş temizliğinin ramazan ayında daha büyük önem kazandığını söyledi. Hürmüz, iftar ve sahurda dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini belirtti.

Fırçalanmayan dişlerin çürüğe neden olduğunu aktaran Dr. Hürmüz, “Normal şartlarda da dikkat etmemiz gereken ağız ve diş temizliği, ramazan ayında daha fazla önem kazanıyor. Çünkü dişler fırçalanmadığı zaman, ağızda üreme şansı bulan bakteriler, ağızda kötü kokulara sebep olup, dişlerde de çürük oluşumuna zemin hazırlayabiliyor." dedi.

Dr.Hürmüz, ramazanda sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“İftarda ve sahurdan sonra dişler özenle fırçalanmalı. Dişler fırçalanırken dil yüzeyi ve diş eti bölgeleri de nazikçe temizlenmelidir. Daha iyi bir ağız hijyeni ve ferah bir nefes için gargara dediğimiz ağız antiseptikleri de kullanılmalıdır. Böylelikle iftar ve sahurdan sonra artan asit miktarı da engellenmiş olur. Bu konuda ağız spreyleri de yardımcı olabilir. Eğer elimizde gargara veya ağız spreyi yoksa bunun yerine tuzlu su ile de ağzımızı çalkalayabiliriz. Çürüklerin dışında diş hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilir. Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokulardan kurtulabiliriz. Ayrıca anestezi uygulanmadan yapılabilen işlemlerin orucu bozmadığını biliyoruz. İşlem sırasında kişi ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı müddetçe bir sorun yaşanmayacağı için oruç olsak bile hastaneye gidip diş tedavisi yaptırabileceğimizi de unutmamalıyız.”

(İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir